ďIk vecht voor mijn cliŽnt met vlijmscherpe pleidooien."

Hertoghs Pleitwedstrijd 2017

 

De Hertoghs Pleitwedstrijd 2017, het eerste lustrum! En ook dit jaar een heus spektakel dat plaatsvond op 22 september 2017! Op deze dag trokken zes teams ten strijde tegen elkaar in de rol van Openbaar Ministerie of verdediging van de verdachte. Requireren, pleiten, het geven van repliek of dupliek, het beantwoorden van lastige vragen van de rechtbank, dan wel het in toom houden van de verdachte… het hoorde er allemaal bij! Daarnaast werden er nog 2 workshops verzorgd; 1 door kantoorgenoten Maaike Coenen en Arthur Reijnen en 1 door mentalist Timon Krause.

 

De dag is aangevangen met een welkomstwoord van onze kantoordirecteur en een lunch bij ons kantoor Breda. In de tussentijd konden alle teams zich nog voorbereiden en hadden de advocatenteams nog een gesprek met ‘hun cliënt’ ter voorbereiding op de zitting. Nog even de laatste paar vragen doornemen, de puntjes op de i zetten in de pleitnota, hun cliënt instrueren over zijn kleding en vooral ook het uitzetten van zijn mobiele telefoon. Wordt er een beroep gedaan op het zwijgrecht of niet? En mag Priscilla Peters (minnares van cliënt en toevallig ook aanwezig) mee naar de zitting?

 

De zaak had betrekking op belastingfraude. Henk Maessen heeft het recept van zijn opa tegen haaruitval verder ontwikkeld en tot een groot succes uitgewerkt. Dit bleef niet onopgemerkt in de haarindustrie, zodoende dat Harry Shoulders interesse had in het recept. Na een grandioze verkoop aan H&Shoulders B.V. (dat leverde Henk Maessen zo’n € 10 miljoen op), is hij nog 2 jaar aangebleven als directeur. Daar kreeg hij geen beloning voor, maar Harry Shoulders richtte wel in 2006 een buitenlandse trust op om Henk Maessen te belonen en stopte daarin zo’n € 2,5 miljoen. De trust werd in 2009 opgeheven. Volgens Henk Maessen was dit niet zijn geld, maar daar denkt de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie anders over: Henk Maessen werd vervolgd voor belastingfraude, aangezien hij die € 2,5 miljoen niet in zijn box 1 inkomen had verantwoord en ook het vermogen niet geheel in box 3 had opgenomen.

 

Heet hangijzer in de rechtszaal was of Henk Maessen over het vermogen kon beschikken als ware het zijn eigen vermogen. De officieren van justitie meenden van wel, de advocaten meenden van niet. Alles werd uit de kast getrokken om te bewijzen dat het gelijk aan hun kant was. Daar kwam zelfs een wrakingsverzoek aan te pas, dat werd afgewezen. Ook de aanwezigheid van Priscilla Peters zorgde voor de nodige onrust in de zittingszaal, al helemaal toen zij een telefoontje kreeg van Truus Maessen, de vrouw van Henk Maessen…

 

Het waren spannende tijden voor Henk Maessen, toen hij de strafeis van het Openbaar Ministerie (vertegenwoordigd door M.P. Vrij) moest aanhoren. Gelukkig waren daar in de eerste zittingsronde zijn advocaten (vertegenwoordigd door Christiaanse Taxateur) present, om het voor hem op te nemen. De tweede zittingsronde ging er net zo heftig aan toe: het Openbaar Ministerie (vertegenwoordigd door FIRST Maastricht) eiste ook een forse gevangenisstraf, waarbij de advocaten (vertegenwoordigd door GFE Groningen en Simon van der Aa) hun best hebben gedaan om hun cliënt vrij te pleiten. De laatste zittingsronde was zelfs emotioneel voor Henk Maessen, hij was er nogal beduusd van, maar zijn advocaten (vertegenwoordigd door Ad Informandum) hebben hem goed weten te troosten en vroegen zelfs een korte schorsing van de zitting aan. Dit tot ongenoegen van het Openbaar Ministerie (vertegenwoordigd door PNO Leiden), die wederom met een forse strafeis kwam (gevangenisstraf).

 

Daarna was het raadkameren voor de rechtbank. Kan wettig en overtuigend worden bewezen dat Henk Maessen het tenlastegelegde feit heeft begaan? Hebben zij de overtuiging daarvan? Zijn de bewijsmiddelen aanwezig?

 

Pas tijdens het diner in de Grote Kerk waarbij alle teams en hun besturen konden bijkomen van de energieke dag, kwam het verlossende woord! Omdat het winnende team al vrij vroeg de trein naar huis moest nemen, moest de rechtbank natuurlijk wel een beetje opschieten met hun prijsuitreiking. Alsof deze kleine hint al een deel had verklapt, bleek het dit jaar wederom het team uit Groningen te zijn die de winst in de wacht sleepte. Voor de derde keer inmiddels!

 

Ook de (individuele) prijs voor beste pleiter werd dit jaar in ontvangst genomen door Groningen. Mark Postma, gefeliciteerd!

 

Na een heerlijk diner, op een mooie locatie, in goed gezelschap, hebben wij de Hertoghs Pleitwedstrijd 2017 afgesloten! Op naar volgend jaar! Wij hebben er alweer zin in!

 

Om nog even te kunnen nagenieten, hebben wij alle foto’s verzameld. Die kunnen jullie terugvinden via deze link.