ďPassie voor het recht, inleven in de positie van mijn cliŽnt, doordachte juridische argumenten vinden - dat is wat mij drijft.Ē

Actualiteiten

27/05/2019 categorie: Evenement

Strafrechtgame 2019; gedragsrecht, integriteit en pleitgeweld!

Op 24 en 25 mei jl. organiseerde de Nederlandse Vereniging van jonge Strafrechtadvocaten (NVjSA) de jaarlijkse “Strafrechtgame 2019” in het klassieke negentiende-eeuwse Noord Paviljoen van Artis. Aan de hand van een strafdossier doorliepen de deelnemers de verschillende fasen van het strafproces; van voorgeleiding en regiezitting tot een vlammend pleidooi op de inhoudelijke behandeling. Gedurende de twee intensieve dagen van de Strafrechtgame werd ingespeeld op de trend die bij ons kantoor al lang is gesignaleerd en omarmd; er wordt van (fiscale) strafrechtadvocaten steeds meer verwacht en alleen de wet en jurisprudentie kennen is voor de verdediging niet genoeg… 

15/10/2018 categorie: Evenement

Terugblik BTW-jamsessie

Afgelopen woensdag 10 oktober organiseerde ons Rotterdamse kantoor wederom een BTW-Jamsessie, speciaal voor ervaren BTW-specialisten die werkzaam zijn in de fiscale adviespraktijk, het bedrijfsleven, de Belastingdienst of rechterlijke macht.

Tags: BTW
11/08/2016 categorie: Evenement

BTW Jamsessie op 21 september 2016

 

Artikel 10a AWR en de verplichte suppletieaangifte omzetbelasting

Hertoghs Advocaten-belastingkundigen zal op woensdag 21 september 2016 wederom een btw jamsessie organiseren met medewerking van Roelof Vos, Reinder de Jong en Ron Jeronimus van Hertoghs Advocaten-belastingkundigen.

Tags: Hertoghs btw jamsessie, artikel 10a AWR, suppletieaangifte omzetbelasting
26/07/2016 categorie: Evenement

Hertoghs Actualiteiten Seminar - 5 september 2016

Wij zijn Hertoghs advocaten-belastingkundigen. Cliënten vertrouwen op ons bij conflicten met de belastingdienst. We verlenen bijstand in fiscale strafzaken en voeren complexe fiscale procedures. Via Seminars en lezingen delen wij onze specialistische kennis met vakgenoten, fiscalisten, accountants en belastingadviseurs.


Laat u bijpraten

Op 5 september 2016 verzorgen wij een Hertoghs Actualiteiten Seminar in uw regio. Ivo Leenders, Anke Feenstra en Angelique Perdaems zorgen dat uw kennis over de opstart van de medeplegersboetes, ontwikkelingen omtrent buitenlands vermogen (Panama Papers, UBS/Credit Suisse, credit- en debitcardproject) en diverse ontwikkelingen op het gebied van het formele belastingrecht (informatiebeschikking, prejudiciële vragen bij de Hoge Raad) weer volledig up-to-date is.

 

Tags: Seminar, Actualiteiten, formeel belastingrecht, fiscaal strafrecht, Feenstra, Leenders, Perdaems
06/06/2016 categorie: Evenement

Hertoghs Actualiteiten Seminar - 4 juli 2016

Wij praten u bij

Heeft u het Actualiteiten Seminar op 21 maart jl. gemist? Geen nood! Op 4 juli a.s. verzorgen wij een seminar in de regio Zuidoost Nederland. Ivo Leenders, Anke Feenstra en Angelique Perdaems praten u graag bij over de opstart van de medeplegersboetes, ontwikkelingen omtrent buitenlands vermogen (Panama Papers, UBS/Credit Suisse, credit- en debitcardproject) en diverse ontwikkelingen op het gebied van het formele belastingrecht (informatiebeschikking, prejudiciële vragen bij de Hoge Raad).

Tags: Seminar, Actualiteiten, formeel belastingrecht, fiscaal strafrecht, Feenstra, Leenders, Perdaems
22/04/2016 categorie: Evenement

Hertoghs Seminar in Rotterdam op 25 mei 2016

Fiscale Boetespecial

Het fiscale getij is veranderd

De landelijke dagbladen onthullen steeds meer informatie over de ‘Panama Papers’. Daarbij worden internationale structuren met groot gemak in een kwaad daglicht gesteld en met fraude in verband gebracht. Ook de Nederlandse autoriteiten zitten niet stil. De Staatssecretaris van Financiën heeft inmiddels aangekondigd een speciaal team te zullen formeren.

Wat staat ons te wachten?

Reden genoeg een Hertoghs Seminar te organiseren voor fiscale en financiële adviseurs. Hoe ver reikt uw verantwoordelijkheid en wat zijn de risico’s? Tot welk moment kan er gebruik worden gemaakt van de inkeerregeling, die met ingang van 1 juli a.s. verder wordt aangescherpt?

Tags: Hertoghs, seminar, fiscale boete, Panama Papers, fiscale fraude,
08/02/2016 categorie: Evenement

Hertoghs Actualiteitenseminar op 21 maart 2016

Dit jaar organiseren Anke Feenstra en Roel Kerckhoffs op maandag 21 maart a.s. het actualiteitenseminar. Het afgelopen jaar hebben wij weer de nodige trends en ontwikkelingen gesignaleerd op de terreinen van het fiscale strafrecht, de fiscale boete en fiscaal procesrecht. Wij praten u graag bij over thema’s als de opstart van het geven van 4e tranche boeten, de informatiebeschikking, het verschoningsrecht/tipgeverszaak, internationale gegevensuitwisseling, aanpak van facilitators en prejudiciële vragen aan de Hoge Raad. Na dit seminar bent u ‘formeel’ weer volledig up to date.

Tags: Hertoghs, actualiteiten, fiscaal strafrecht, fiscale boete, fiscaal procesrecht, 4e tranche, informatiebeschikking, verschoningsrecht, internationale gegevensuitwisseling
07/01/2016 categorie: Evenement

Btw Jamsessie op 10 februari 2016

Actuele ontwikkelingen rondom het verdedigingsbeginsel in de btw

 

8 jaar na Sopropé - de stand van zaken anno 2016

 

Onder welke omstandigheden kan een belanghebbende een (succesvol) beroep doen op het unierechtelijk beginsel van eerbiediging van de rechten van de verdediging?

Het antwoord op deze en andere vragen krijgt u tijdens de Hertoghs btw jamsessie van woensdag 10 februari 2016. Jan Sanders (Gerechtshof Den Haag) en Roelof Vos (Hertoghs advocaten-belastingkundigen) brengen de actuele ontwikkelingen omtrent de toepassing van het verdedigingsbeginsel in de omzetbelasting in beeld. Een must voor de professional die werkzaam is op dit terrein.

Tags: Hertoghs btw jamsessie, verdedigingsbeginsel, Sopropť, Jan Sanders, Roelof Vos
09/12/2015 categorie: Evenement

Save the date: 10 februari 2016 te Rotterdam, btw jamsessie

Hertoghs advocaten-belastingkundigen zal op woensdag 10 februari 2016 wederom een btw jamsessie organiseren met medewerking van Jan Sanders (Gerechtshof Den Haag) en Roelof Vos (Hertoghs advocaten-belastingkundigen).

Onderwerp van deze jamsessie is 'actuele ontwikkelingen rondom verdedigingsbeginsel in de btw'. 

Deze bijeenkomst is bedoeld voor ervaren btw-specialisten die werkzaam zijn in fiscale adviespraktijk, bedrijfsleven, belastingdienst of rechterlijke macht. Deelname is gratis. Actieve participatie wordt zeer op prijs gesteld en het aantal deelnemers is gelimiteerd. De bijeenkomst vindt plaats op ons kantoor aan de Parklaan 32 te Rotterdam en duurt vanaf 16.30 uur tot ± 19.00 uur. Na afloop is er een gezellige nazit met borrel. Aanmelding kan t.z.t. via deze website.
 
Hertoghs advocaten-belastingkundigen is een fiscaal advocatenkantoor met vestigingen in Breda, Rotterdam en vanaf najaar 2016 in Amsterdam. Een aantal van onze advocaten is gespecialiseerd in indirecte belastingen. Fiscale (straf)procedures zijn onze core business, maar wij houden ons niet bezig met fiscaal advies. Waar de fiscaal adviseur ophoudt, begint ons werk en waar wij stoppen gaat de fiscaal adviseur verder.

Tags: btw jamsessie, Rotterdam, verdedigingsbeginsel, Sanders, Vos
06/10/2015 categorie: Evenement

En de winnaars zijn...

"Waar sta je echt als het op pleiten aankomt? Dat ontdek je tijdens de Nationale Hertoghs Pleitwedstrijd. Met een eigenzinnige client, een sterk OM, een ervaren rechtbank.. en alle onrust die daarbij hoort. Temidden van deze dynamiek, dagen wij je uit om de stukken uit het plafond te pleiten!"

Maar liefst 6 teams van masterstudenten fiscaal recht of strafrecht uit heel Nederland namen onze uitdaging aan en stonden afgelopen vrijdag in de Hertoghs Rechtbank in Breda. Tijdens drie zittingen trokken Team Tilburg, Team Groningen, Team Amsterdam, Team Rotterdam, Team Maastricht en Team Utrecht alles uit de kast om de jury ervan te overtuigen dat zij de titel 'Beste Team 2015' en 'Best Scenario 2015' verdienden.

Tags: Hertoghs, pleitwedstrijd, best scenario, beste team
08/06/2015 categorie: Evenement

Hertoghs BTW rondvaart - nog enkele plaatsen vrij

Tijdens de Gouden Eeuw, meer dan 400 jaar geleden, werd de Amsterdamse grachtengordel gebouwd in opdracht van rijke kooplieden. Deze grachten en haar statige herenhuizen, bedrijven, kerken en coffeeshops herbergen inmiddels een rijke geschiedenis aan BTW jurisprudentie.

Hertoghs advocaten-belastingkundigen nodigt u uit voor een rondvaart door de grachten en over het IJ, waarbij u kennis maakt met de vele btw-bezienswaardigheden van Amsterdam. Tijdens de rondvaart op woensdag 17 juni a.s. wordt u varenderwijs bijgepraat over wat er zich de afgelopen decennia op en rond het Amsterdamse water heeft afgespeeld op het speelveld van de BTW en welke bekende arresten dit heeft opgeleverd. Daarnaast zal aandacht worden besteed aan actuele thema’s zoals het neutraliteitsbeginsel.

Tags: Btw jamsessie, btw rondvaart, Amsterdam, Vos, Jeronimus, de Jong
19/05/2015 categorie: Evenement

Nieuwe datum voor Hertoghs Douane Seminar: 18 juni 2015

 

Het Hertoghs Douane Seminar is verplaatst naar donderdag 18 juni a.s., ook omdat dan een vertegenwoordiging van de FENEX aanwezig zal zijn. Wij nodigen u graag uit voor deze bijeenkomst, die wordt gehouden op ons kantoor aan de parklaan 32 te Rotterdam.

 

De expediteur verzorgt (veelal) talrijke aangiften ten invoer ten behoeve van opdrachtgevers. Dat gaat meestal goed, maar ook wel eens mis. Zo kan het gebeuren dat de opdrachtgever of een andere betrokkene in het aangifteproces niet helemaal zuiver op de graat is geweest en er zelfs fraude in het spel blijkt te zijn.

Een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke douanefraude kan het gevolg zijn.

Tags: Van Hagen, Boezelman, douane-expediteur, douanestrafrecht, fraude
22/01/2015 categorie: Evenement

Hertoghs actualiteiten seminar: formeel recht op het scherp van de snede

Het seminar “actualiteiten formeel belastingrecht” was vorig jaar een groot succes. Vele relaties woonden dit seminar bij en namen deel aan een boeiende en leerzame gedachtenwisseling.

Ook dit jaar organiseren Anke Feenstra en Roel Kerckhoffs op 16 maart a.s. een seminar met dit onderwerp. 2014 was wederom een jaar met vele nieuwe ontwikkelingen binnen ons vakgebied, die hun impact hebben op de praktijk van vandaag en morgen. Wij praten u graag bij op de terreinen van onder meer het fiscale strafrecht (opzet/pleitbaar standpunt), de fiscale boete (voor medeplegers), witwasjurisprudentie en fiscaal procesrecht (stukken, getuigenbewijs, informatieverplichtingen). Na dit seminar bent u weer volledig up to date.

Tags: Feenstra, Kerckhoffs, formeel belastingrecht, fiscaal strafrecht, pleitbaar standpunt, fiscale boete, informatieverplichting, fiscaal procesrecht
12/01/2015 categorie: Evenement

Btw jamsessie 4 februari 2015

Hertoghs advocaten-belastingkundigen organiseert een btw jamsessie met medewerking van Jan Sanders (Gerechtshof Den Haag), Toon de Ruiter (btw adviseur) en Roelof Vos (Hertoghs advocaten-belastingkundigen). Onderwerp van deze jamsessie is 'Weigering van aftrek van btw bij fraude' naar aanleiding van het arrest van het Hof van Justitie van 18 december 2014 in de btw zaken 'Italmoda', 'Turbu.com BV' en TMP. Daarbij zal ook de ontvankelijkheid van de Hoge Raad bij het stellen van prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie aan de orde komen. 

 

Tags: btw, jamsessie, kennisuitwisseling, btw aftrek, ontvankelijkheid, Hoge Raad
03/11/2014 categorie: Evenement

Lunchbijeenkomst ACG Holland

Op 12 november 2014 spreken Ivo Leenders en Roel Kerckhoffs in Amsterdam tijdens de lunchbijeenkomst van de Association for Corporate Growth. Het thema van de bijeenkomst is ‘Bezoek van de FIOD. Wat nu?’.

“Everything you say can and will be used against you in a court of law”. Deze regel geldt niet alleen in Amerikaanse politiefilms, maar ook in de Nederlandse strafpraktijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat een professional in zijn of haar carrière met de FIOD te maken krijgt is dan ook zeer goed mogelijk. Dat hoeft niet te betekenen dat hij of zij zelf verdachte of getuige is. Het kan zijn dat de professional over informatie van een klant beschikt die voor de opsporingsdienst van belang is.

Tags: Ivo Leenders, Roel Kerckhoffs, ACG Holland, lezing, FIOD, verhoor
14/10/2014 categorie: Evenement

Hertoghs Douane Seminar: een vaktechnische ontmoeting

Wij hebben mevrouw mr. E.N. Punt (raadsheer in de Hoge Raad) bereid gevonden op 6 november 2014 inleidingen te houden over een tweetal onderwerpen:
 artikel 203 en 204 CDW  
  het verdedigingsbeginsel

Met betrekking tot de beide onderwerpen is recente jurisprudentie verschenen die een vaktechnische discussie daarover meer dan de moeite waard maakt.

Van onze kant zal een bijdrage aan de discussie worden geleverd door een of meer van de onderwerpen vanuit het perspectief van de rechtsbescherming te belichten en ook in te zoomen op de vraag wie – naast de aangever – een risico heeft een boete te belopen.

Tags: Seminar, douane, art. 203 CDW, art. 204 CDW, verdedigingsbeginsel
06/10/2014 categorie: Evenement

Nationale Hertoghs Pleitwedstrijd

Op vrijdag 3 oktober 2014 hield ons kantoor voor de tweede keer de Nationale Hertoghs Pleitwedstrijd.

In 3 spannende zittingsrondes streden de deelnemende teams, gevormd door studenten uit Maastricht, Groningen, Utrecht, Amsterdam en Tilburg, om de eer van 'Beste Team 2014' en 'Best Scenario 2014'.

Niet alleen het dossier bood de nodige uitdagingen, maar ook de duidelijk (!) aanwezige verdachte en de kritische vragen van de rechtbank zorgden voor het nodige vuurwerk en deden een beroep op het improvisatievermogen van de studenten. Eén van de teams besloot zelfs een rechter te wraken, waardoor de wrakingskamer tussentijds zitting nam en uitspraak deed.

Tags: Hertoghs Pleitwedstrijd, studenten, pleidooi, rechtbank
18/08/2014 categorie: Evenement

Hertoghs BTW Seminar: "Misbruik van recht in de btw"

Lange tijd werd gedacht dat misbruik van recht feitelijk niet zou bestaan in btw-land. De Nederlandse equivalent Fraus Legis is sedert de invoering in de jaren 20 van de vorige eeuw door de Hoge Raad nimmer van toepassing geacht. Geen btw-constructie bleek 'erg' genoeg'.

Btw leek daarmee een waar fiscaal paradijs te zijn met ruimte voor creatieve btw-besparende constructies. Het Hof van Justitie heeft daarin met de Halifax uitspraak in 2005 verandering gebracht. Recent was er veel aandacht voor zogeheten scholen-constructies.

Hoe staat het er op dit moment voor?

Tags: Hertoghs seminar, btw, Vos, Sanders, scholen constructies
16/06/2014 categorie: Evenement

Btw jamsessie 2 juli 2014

Hertoghs advocaten-belastingkundigen organiseert een btw jamsessie onder leiding van Jan Sanders, senior raadsheer van het Gerechtshof te Den Haag. Sanders zal daarbij aandacht besteden aan een tweetal actuele onderwerpen: 'misbruik van recht' en 'weten of behoren te weten dat de btw is betaald'.

Tags: btw, kennisuitwisseling, Sanders, indirecte belastingen
24/04/2014 categorie: Evenement

Hertoghs Seminar: 'Fiscaal gelegitimeerd'

"Wie bent u?" en "Kunt u zich legitimeren?" zijn vragen van alledag. Werkgevers zijn verplicht hun werknemers te identificeren en daarvan blijk te geven in hun administratie. Ook de Wwft verplicht bepaalde dienstverleners tot identificatie van hun cliënten. Ondanks al deze verplichtingen informeert de overheid weinig actief hoe daar concreet uitvoering aan te geven. Is u bijvoorbeeld verteld waar u op moet letten bij het beoordelen van iemands identiteit? Weet u (dus) of degene die zich legitimeert wel degene is die hij zegt dat hij is? Kunt u valsheden in identiteitsbewijzen onderkennen? En toch rekent de overheid het ú aan als u niet voldoet aan het vaststellen en vastleggen van de juiste identiteit.

Werkgevers kunnen geconfronteerd worden met hoge naheffingsaanslagen loonheffing met toepassing van het anoniementarief, indien zij kopieën van valse identiteitsbewijzen in de administratie hebben. En denk ook aan de mogelijke consequenties van de stelling dat de administratie als gevolg daarvan vals is.
 

Tags: Hertoghs Seminar, identificatie, Wwft, naheffingsaanslag
17/02/2014 categorie: Evenement

Hertoghs seminar "Actualiteiten formeel belastingrecht"

Op 17 maart a.s. verzorgen Anke Feenstra en Roel Kerckhoffs het seminar "Actualiteiten formeel belastingrecht". Het terrein van het formele belastingrecht biedt dit jaar weer de nodige noviteiten. Bovendien zullen recente ontwikkelingen in de jurisprudentie, zoals de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de belastingadviseur, de rechterlijke waarborg bij informatieverplichtingen en de immateriële schadevergoeding hun effecten sorteren.

In ieder geval worden de volgende onderwerpen behandeld:

• Nieuwe boete- en strafbepalingen per 1 januari 2014
• De informatiebeschikking in de praktijk
• Recente ontwikkelingen in de rechtspraak

Na dit seminar zal uw formele bagage weer volledig up to date zijn. U kunt zich hiervoor aanmelden via ons aanmeldformulier.

Het seminar vindt plaats op onze vestiging in Breda en duurt van 17.00 uur tot 20.00. Tijdens de pauze wordt een maaltijd geserveerd.
 

Tags: Seminar, formeel belastingrecht, aansprakelijkheid, informatieverplichting, informatiebeschikking, boetebepaling, strafbepaling
03/10/2013 categorie: Evenement

Hertoghs Seminar: Fiscaal gelegitimeerd

'Wie bent u?' en 'Kunt u zich legitimeren?' zijn vragen van alle dag. Werkgevers zijn verplicht hun werknemers te identificeren en daarvan blijk te geven in hun administratie. Ook de Wwft verplicht bepaalde dienstverleners tot identificatie van hun cliënten. Ondanks al deze verplichtingen is door de overheid weinig actief geïnformeerd over hoe daar concreet uitvoering aan moet worden gegeven. Waar moet u op letten bij het beoordelen van iemands identiteit? Kunt u valsheden in identiteitsbewijzen onderkennen? De overheid rekent het ú aan als u niet voldoet aan het vaststellen en vastleggen van de juiste identiteit.
 

Tags: Seminar, Leenders, Knopjes, identificeren, Wwft, identiteit
01/10/2013 categorie: Evenement

En de winnaars zijn....!

Na 3 spannende zittingsrondes, waarin de deelnemende teams uit Maastricht, Groningen, Utrecht, Rotterdam en Nijmegen zorgden voor het nodige vuurwerk en veel improvisatievermogen toonden, ging de jury in conclaaf om het Winnende Team en de Best Scenario - beste pleiter - van de Hertoghs Pleitwedstrijd 2013 aan te wijzen.

De uitslag is:

Winnend team 2013   

Team Utrecht

Best Scenario 2013

Vincent Lampers

 

Team Utrecht, gevormd door Maaike Coenen, Marieke Firet, Vincent Lampers en Sjoerd Lopik, viel op vanwege de hechte samenwerking die het toonde. Dit werd gecombineerd met diepgaande dossierkennis en kundig optreden tijdens de zitting en heeft de jury doen besluiten de titel 'Winnend Team 2013' aan Utrecht toe te wijzen. Vincent Lampers ging bovendien met de titel 'Best Scenario 2013' naar huis, vanwege zijn pleidooi dat naast stevig onderbouwd ook zeer zelfverzekerd en overtuigend was.

Een uitgebreid verslag van de dag volgt zeer binnenkort.

27/09/2013 categorie: Evenement

Hertoghs Pleitwedstrijd 27 september 2013

Vandaag vindt op kantoor van Hertoghs advocaten-belastingkundigen de nationale Hertoghs Pleitwedstrijd plaats! 5 enthousiaste teams van studenten en/of strafrecht uit Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Maastricht ontmoeten elkaar in onze rechtszaal om met elkaar de degens kruisen op jacht naar de felbegeerde Hertoghs Pleitwedstrijd Schaal.

Tags: Hertoghs Pleitwedstrijd, studenten, pleidooi, rechtbank
29/07/2013 categorie: Evenement

Hertoghs BTW seminar: Misbruik van recht

Op 17 september 2012 hadden wij een bijeenkomst over het thema “BTW-carrouselfraude”. Dat leverde interessante vaktechnische discussies op, vooral door het thema vanuit verschillende perspectieven te belichten. Op 23 september a.s. organiseren wij wederom een BTW-bijeenkomst. Dit keer staat het thema “misbruik van recht” centraal, een thema dat zich evenzeer vanuit verschillende invalshoeken laat belichten. Wij hebben de heer mr. D.G. van Vliet bereid gevonden een inleiding op het thema te geven. Peter van Hagen van ons kantoor zal iets zeggen over de (on)mogelijkheden een fiscale boete op te leggen in geval van misbruik van recht. Uiteraard zal weer volop kunnen worden gediscussieerd.

Tags: Seminar, BTW, mr. D.G. van Vliet, fiscale boete
28/03/2013 categorie: Evenement

Hertoghs seminar

De professionele geheimhoudingsplicht van de belastingadviseur

 

Transparantie is inmiddels in het belastingrecht een gevleugelde term geworden. Probeer dan als belastingadviseur of accountant maar eens invulling te geven aan de professionele geheimhoudingsplicht. Zo mogelijk nog moeilijker is het om een vertrouwensrelatie met de cliënt te onderhouden, welke noodzakelijk is om alle gegevens te krijgen voor een juist advies of een correcte aangifte.

In de spagaat die daarvan het gevolg is voelen wij ons als een vis in het water. Als advocaat zijn wij gewend om bijzonder discreet met zeer vertrouwelijke zaken om te gaan. De expertise die wij daarbij hebben opgedaan willen wij graag met u delen. Op 25 april 2013 (locatie Rotterdam) en 28 mei 2013 (locatie Breda) organiseren wij weer een Hertoghs seminar. Indien u dit seminar bijwoont komt u beter beslagen ten ijs indien aan uw geheimhoudingsplicht wordt geknaagd.

Tags: geheimhoudingsplicht, transparantie, informeel verschoningsrecht, getuigplicht, zwijgrecht, WWFT
29/10/2012 categorie: Evenement

Borrellezing 15 november 2012: De informatiebeschikking in de praktijk

De inspecteur van de Belastingdienst heeft vergaande bevoegdheden tot het vorderen van informatie en inzage in bescheiden. Deze bevoegdheden kunnen in rechte (zélfs op laste van een dwangsom) worden afgedwongen. Het niet voldoen aan de wettelijke informatieverplichting kan ingrijpende gevolgen hebben. Zo kan de bewijslast in een fiscale procedure worden omgekeerd en verzwaard of een fiscaal strafrechtelijk onderzoek worden gestart.

Tags: informatiebeschikking, informatieverplichting, bewijslast, informatieverzoek, Anneke Nuyens, Ivo Leenders
29/08/2012 categorie: Evenement

EP BTW Carrouselfraude, 17 september 2012

Hertoghs organiseert voor een selecte groep omzetbelastingspecialisten een EP (Education Permanente) over het thema BTW-carrouselfraude. Dit onderwerp staat hoog op de politieke agenda in Nederland, maar ook in de Europese Unie. Ook de Belastingdienst en de FIOD geven prioriteit aan het opsporen van fraude met BTW. De uitleg van de jurisprudentie van het Hof van Justitie EG en de toepassing daarvan in de praktijk roepen steeds weer discussie op. Bovendien is er in veel gevallen sprake van samenloop tussen de fiscaliteit en het (fiscale) strafrecht.  

Tags: EP, BTW, carrouselfraude, belastingadviseur
27/06/2012 categorie: Evenement

Congres 27 juni 2012: Fiscalisten aan de bak (of erin?)

Het (beroeps)leven van de fiscalist is niet van risico’s ontbloot. De grenzen van het toelaatbare zijn diffuus. Een standpunt dat pleitbaar is, kan niet altijd voorkomen dat een boete wordt opgelegd of (erger) een strafvervolging wordt ingesteld. Betrokkenheid bij trusts kan op warme belangstelling van de fiscus rekenen. Inkeren kan ook riskeren zijn. Bij horizontaal toezicht kan de adviseur in een spagaat komen te staan. Wiens belangen dient hij nu? Deze en andere actuele thema’s stonden centraal op het congres dat door Kluwer op 27 juni 2012 werd georganiseerd in de Euromast in Rotterdam. De sprekers van Hertoghs advocaten gaven hun visie en vertrouwden hun gedachten aan het papier toe. Verplichte literatuur voor de fiscalist!

Tags: inkeren, informeel verschoningsrecht, rechtsbescherming, internationale informatie-uitwisseling, medeplegen, pleitbaar standpunt, horizontaal toezicht