"Fiscale advocatuur is ook een tactische strijd: wij hebben de kennis en ervaring om te beslissen welke stappen leiden naar succes."

Actualiteiten

18/09/2019 categorie: Nieuws

Belastingplan 2020: aanscherping inkeerregeling en openbaarmaking medepleegboete

Gisteren is tijdens Prinsjesdag aangekondigd dat in het belastingplan 2020 een verdere aanscherping van de inkeerregeling is opgenomen. Daarnaast zet het kabinet het plan door om vergrijpboetes die aan medeplegers zoals adviseurs worden opgelegd openbaar te maken.Ook wordt meer aandacht besteed aan de belangenafweging bij publicatie. Meer weten?

 

Tags: Prinsjesdag, belastingplan, inkeerregeling, medepleegboete
12/09/2019 categorie: Nieuws

Nertsfokkers onder vergrootglas

Gisteren heeft een FIOD-inval plaatsgevonden bij een aantal financieel adviseurs, die nertsenfokkers zouden helpen om hun omzet buiten het zicht te houden voor de Belastingdienst. Uit dit nieuwsbericht blijkt tevens dat informatie is gedeeld met de Belastingdienst en dat alle nertsenfokkers in Nederland een brief krijgen met informatie over het onderzoek. Wat te doen? 

Tags: nertsfokkers, FIOD, inkeerregeling, Fiscus, belastingdienst, NFE
29/07/2019 categorie: Nieuws

De witwaswet is nog niet zo zwart-wit

Het Openbaar Ministerie bracht op 17 juli groot naar buiten dat de aardappel- en uienhandel vatbaar is voor witwaspraktijken. Het persbericht wond er geen doekjes om. Handelaren overtreden vermoedelijk de antiwitwaswetgeving, de Wwft, waarin volgens het persbericht een meldplicht is opgenomen voor contante betalingen vanaf € 10.000. Zo zwart-wit is dat echter niet. Maaike Coenen en Anke Feenstra geven uitleg in een artikel in De Boerderij. Wilt u meer weten of heeft u hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. 
 

Tags: witwassen, aardappelhandel, uienhandel
22/07/2019 categorie: Nieuws

Acteren op het scherp van de snede

Roelof Vos, advocaat en partner bij ons kantoor, viert dit jaar zijn zilveren jubileum. In het interview in het Advocatenblad blikt hij terug op zijn carrière en geeft hij een inkijk in zijn praktijk en de uitdagingen waar hij dagelijks mee te maken krijgt. 'Als fiscaal advocaat is geen dag hetzelfde en en acteer je op het scherp van de snede', aldus Vos.  
 

11/07/2019 categorie: Evenement

Save the date: Actualiteitenseminar Amsterdam

Bent u ook graag in een paar uur weer op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van fiscaal procesrecht, de fiscale boete en fraudezaken? Op 24 oktober praten wij u graag bij! 

 

27/05/2019 categorie: Evenement

Strafrechtgame 2019; gedragsrecht, integriteit en pleitgeweld!

Op 24 en 25 mei jl. organiseerde de Nederlandse Vereniging van jonge Strafrechtadvocaten (NVjSA) de jaarlijkse “Strafrechtgame 2019” in het klassieke negentiende-eeuwse Noord Paviljoen van Artis. Aan de hand van een strafdossier doorliepen de deelnemers de verschillende fasen van het strafproces; van voorgeleiding en regiezitting tot een vlammend pleidooi op de inhoudelijke behandeling. Gedurende de twee intensieve dagen van de Strafrechtgame werd ingespeeld op de trend die bij ons kantoor al lang is gesignaleerd en omarmd; er wordt van (fiscale) strafrechtadvocaten steeds meer verwacht en alleen de wet en jurisprudentie kennen is voor de verdediging niet genoeg… 

13/05/2019 categorie: Nieuws

Grand Theft Europe: A cross-border investigation. BTW-Bulletin 2019-48

Afgelopen week werd bekend dat journalisten uit 28 EU-landen (en Noorwegen en Zwitserland) een grootschalig onderzoeksproject zijn gestart naar btw-carrouselfraude. Het project genaamd #GrandTheftEurope wordt geleid door het Duitse onderzoekscollectief Correctiv, dat eerder publiceerde over het #CumEx belastingschandaal. In aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei zullen de deelnemende media de komende dagen en weken publiceren over hun bevindingen. 

Tags: GrandTheftEurope
07/05/2019 categorie: Nieuws

De FIOD op de stoep bij shortstay-woningen

De FIOD doet momenteel onderzoek naar de btw-regeling voor shortstay. De discussie die wordt gevoerd is simpel: namelijk of sprake is van shortstay. Het antwoord is lastig.

Tags: shortstay, btw
16/04/2019 categorie: Nieuws

Jaarverslag Hoge Raad 2018

De Hoge Raad heeft ook over het jaar 2018 weer een jaarverslag opgesteld. Daarin wordt benadrukt dat de Hoge Raad zich richt op rechtsvorming. Opvallend is dat de Hoge Raad als zaken met maatschappelijke betekenis de grondrechten noemt. De box 3-heffing bij onteigening van SNS-aandelen wordt genoemd om te illustreren dat de rechter wel bescherming biedt tegen inbreuken op grondrechten. Het zou mooi zijn als dat een voorbode is voor de toetsing van de huidige box 3-heffing aan artikel 1 EP, EVRM. Ook onder het huidige systeem komen situaties voor waarin box 3-heffing verschuldigd is waar nauwelijks rendement wordt behaald. De Hoge Raad benadrukt verder het belang van de mogelijkheid voor de feitenrecht om prejudiciële vragen aan de Hoge Raad te stellen.

08/04/2019 categorie: Nieuws

CBB vernietigt mestboeten

Onze advocaten strijden regelmatig tegen aan cliënten opgelegde boeten in belastingzaken. Zo heeft Angelique Perdaems in een procedure bij het CBB aangevoerd dat mestboeten niet in stand konden blijven. Het blijft raadzaam indien aan uw cliënten mestboeten zijn opgelegd na te gaan of ook uit eigen beweging een beroep op de uitspraak van het CBB kan worden gedaan.

Tags: Mestboete
08/04/2019 categorie: Nieuws

Verdere beperking inkeerregeling

Inkeer is sinds 1 januari 2018 niet meer mogelijk voor in het buitenland aangehouden vermogen dat in box 3 belastbaar is. In de brief van 4 april 2019 kondigt staatssecretaris Menno Snel aan dat hij de mogelijkheid om in te keren ook wil afschaffen voor box 2-inkomen. Hiermee wil hij de mogelijkheid om in te keren voor constructies met vennootschappen afschaffen. 

Tags: Inkeerregeling
25/03/2019 categorie: Nieuws

Digitax update - geen extra Europese omzetbelasting, wel een OESO winstbelasting?

Afgelopen dinsdag vond een top van de Europese Ministers van Financiën (ECOFIN) plaats, waarbij de digitax (digitaledienstenbelasting) op de agenda stond. Wij plaatsten reeds kritische kanttekeningen bij dit voorstel van de Commissie. Op 20 februari jl. is onze kantoorgenoot Roelof Vos ‘gehoord’ door de vaste commissie Financiën over de digitaledienstenbelasting (‘digitax’). Deze als tijdelijk bedoelde extra omzetbelasting is in strijd met de fiscale neutraliteit, met de btw-richtlijn en zal de verkeerde personen treffen.

25/02/2019 categorie: Nieuws

Rondetafelgesprek digitale economie - 20 februari 2019

Op 20 februari 2019 is Roelof Vos ‘gehoord’ door de vaste commissie Financiën over de digitaledienstenbelasting (‘digitax’). Deze als tijdelijk bedoelde heffing is in strijd met de fiscale neutraliteit. Deze extra omzetbelasting van 3% zal de prijs voor de burger op digitale diensten verhogen en niet leiden tot meer belastingopbrengst van mulinationals. In btw bulletin van Kluwer hebben Reinder de Jong en Roelof al uitgebreid aandacht besteed aan de Digitax. Een vervolgpublicatie in btw bulletin is in de maak. 

17/01/2019 categorie: Nieuws

De jacht op buitenlands vermogen, anno 2018

De jacht op buitenlands vermogen, anno 2018

Tags: Buitenlands vermogen
19/11/2018 categorie: Nieuws

Meldingsplicht intermediairs

Inwerkingtreding Mandatory Disclosure-richtlijn (Richtlijn 2018/822) per 25 mei 2018. 

Tags: grensoverschrijdende constructies, intermediairs, richtlijn Mandatory Disclosure
15/10/2018 categorie: Evenement

Terugblik BTW-jamsessie

Afgelopen woensdag 10 oktober organiseerde ons Rotterdamse kantoor wederom een BTW-Jamsessie, speciaal voor ervaren BTW-specialisten die werkzaam zijn in de fiscale adviespraktijk, het bedrijfsleven, de Belastingdienst of rechterlijke macht.

Tags: BTW
10/09/2018 categorie: Nieuws

Is de nieuwe Europese Digitax een geoorloofde Ďomzetbelastingí? Een update...

In april van dit jaar schreven wij over het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe Europese digitax, die moet verzekeren dat digitale bedrijven zoals Google, Amazon, Facebook en Apple hun ‘fair share’ betalen binnen de Unie. Een update.

27/08/2018 categorie: Publicatie

Over de dj en de fiscalist van de sterren

Soms levert een fiscaal advies voor de cliënt niet de gewenste besparing op die in het vooruitzicht was gesteld. Fikse navorderingen, al dan niet met boete, kunnen dan het gevolg zijn. Hierdoor kan de relatie tussen de adviseur en diens cliënt onder druk komen te staan.

Tags: aansprakelijkstelling adviseur, opzet adviseur
10/08/2018 categorie: Publicatie

Nieuw draaiboek Vermogen in het Buitenland van de Belastingdienst bekendgemaakt

Nieuw draaiboek Vermogen in het Buitenland van de Belastingdienst (versie 6) bekendgemaakt!

 

30/07/2018 categorie: Publicatie

Het is uit het leven gegrepen

Straf-, boete- en tuchtrechtelijke uitdagingen van de fiscale professional
 

17/05/2018 categorie: Hertoghs in beeld

Jaarverslag Hoge Raad 2017

23/04/2018 categorie: Hertoghs in beeld

De jacht op buitenlands vermogen: FIOD heeft CaraÔbisch gebied in het vizier

Tags: zwartsparen, zwartspaarders, CaraÔbisch gebied, belastingontduiking, inkeren, inkeerregeling, buitenlands vermogen
27/03/2018 categorie: Hertoghs in beeld

De jacht op buitenlands vermogen treft nu ook Oostenrijk

Tags: zwartsparen, zwartspaarders, Oostenrijk, belastingontduiking, inkeren, nederlandse bank, inkeerregeling, buitenlands vermogen
15/03/2018 categorie: Hertoghs in beeld

Taxlive interviewt Peter van Hagen en An Klaassen

07/03/2018 categorie: Hertoghs in beeld

Peter van Hagen live op Radio 1 Vandaag

02/03/2018 categorie: Hertoghs in beeld

BFT publiceert intern boetebeleid Wwft

26/02/2018 categorie: Hertoghs in beeld

Verlengde navorderingstermijn is van toepassing op ab-winst behaald bij vervreemding Duitse vastgoedvennootschappen

Tags: buitenlands vermogen, verlengde navorderingstermijn, navorderingstermijn, navordering, inkomstenbelasting, vergrijpboete, vereiste aangifte, controle, Belastingdienst, cassatie, Demandt
15/02/2018 categorie: Hertoghs in beeld

#: Is het al woensdag?

12/02/2018 categorie: Hertoghs in beeld

Groepsverzoek Julius Bar

02/02/2018 categorie: Hertoghs in beeld

Fiscale 'vormverzuimen': spoorboekje gewenst

18/01/2018 categorie: Hertoghs in beeld

Suppleties omzetbelasting: let op artikel 10a AWR

16/01/2018 categorie: Hertoghs in beeld

Cryptovaluta

21/12/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Cumulerende procedures en dubbele bestraffing

20/11/2017 categorie: Hertoghs in beeld

De jacht op buitenlands vermogen

Tags: Angelique Perdaems, Anke Feenstra
13/11/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Onterechte mestboeten door falende meetapparatuur

Tags: mestboete, mestfraude, mestcomplot,
13/11/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Paradise papers

Tags: paradise papers, appleby, estera, kaaimaneilanden, bermuda, malta, Wiebes, ICIJ
06/11/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Anke Feenstra Patroon van het jaar 2017

Tags: patroon, Anke Feenstra, opleiding
26/10/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Fiscale onderzoekspropaganda

Tags: van Hagen, Boezelman, FIOD, werkgroep elitepaarden
03/10/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Afschaffen inkeerregeling

29/08/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Verplichte btw-verleggingsregeling voor telecommunicatiediensten per 1 september 2017

Tags: btw, omzetbelasting, carrouselfraude, telecommunicatiediensten, verleggingsregeling, Vos, Jeronimus
29/08/2017 categorie: Hertoghs in beeld

De Belastingdienst en het meten met twee maten

14/08/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Strafrechtelijke vervolging van belastingadviseurs, gelukkig eerder uitzondering dan regel

Een publicatie van mr. A.A. Feenstra en mr. I. Leenders, Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming, nr.2 / 3 juni 2017

11/08/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Grand Opening Amsterdam offices

07/08/2017 categorie: Hertoghs in beeld

De verlengde navorderingstermijn: Ďopkomen in het buitenlandí en winst uit onderneming in Nederland. Een uitgemaakte zaak?

Tags: inkeerprocedure, verlengde navorderingstermijn, navordering, buitenlands vermogen, buitenlandse bankrekening, Demandt, Droog
20/07/2017 categorie: Hertoghs in beeld

UBO-register: opsporing versus privacy

17/07/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Aansprakelijkheid voor omzetbelastingschuld van fiscale eenheid niet strijdig met Unierecht

Een publicatie van mr. R. de Vos en mr. R.J. de Jong in BTW Bulletin 20 juni 2017

13/07/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Inkeer moet blijven

Tags: inkeer, inkeerregeling, belastingontduiking, belastingfraude, boete, Staatssecretaris Wiebes
13/07/2017 categorie: Nieuws

Staatssecretaris: afschaffing inkeerregeling per 1 januari 2018

Tags: inkeer, inkeerregeling, belastingontduiking, Staatssecretaris Wiebes, boete, Feenstra, Wolkers
12/07/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Accijnsheffing: voorhanden hebben met of zonder wetenschap? BTW-bulletin, 20 juni 2017

Tags: accijns, accijnsheffing, voorhanden hebben, accijnsgoederen, wetenschapsvereiste, Wolkers
24/06/2017 categorie: Overig

Grand Opening Amsterdam Offices

20/04/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Belastingdienst verstuurt brieven naar Nederlandse rekeninghouders van Zwitserse Bank

Blijkens een nieuwsbericht van het Ministerie van Financiën van 19 april jl. heeft de Belastingdienst deze week ruim 650 brieven gestuurd naar rekeninghouders van een Zwitserse bank.

Tags: inkeren, inkeerregeling, zwartsparen, Credit Suisse, belastingontduiking, tipgever, informatie-uitwisseling
20/04/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Art. 10a AWR + de suppletieaangifte omzetbelasting = het strafrecht?

Gelet op drie gewezen uitspraken in 2016 meent het Openbaar Ministerie dat het niet voldoen aan art. 10a AWR jo. art. 15 Uitv.besl. OB 1968 strafrechtelijk moet worden aangepakt. Inmiddels is gebleken dat het Openbaar Ministerie niet uitsluitend vervolgt wegens het niet doen van suppletieaangiften, maar ook op grond van het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting en daarnaast nog varieert door in dit kader onderzoek te doen naar de meldplicht op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Wij gaan in dit artikel in op deze recente (strafrechtelijke) uitspraken, omdat wij onze vraagtekens hebben bij strafrechtelijke vervolging op grond van art. 10a AWR jo. art. 15 Uitv.besl. OB 1968.

Tags: 10a AWR, suppletieaangifte, omzetbelasting, boete, strafvervolging, legaliteitsbeginsel, Feenstra, Demandt
20/04/2017 categorie: Hertoghs in beeld

De nieuwe verschuldigheidsbepalingen in het DWU. Oude wijn in nieuwe zakken?

Per 1 mei 2016 is de douanewetgeving op veel onderdelen ingrijpend gewijzigd. In dit artikel gaan wij nader in op de consequenties op het gebied van het ontstaan van de douaneschuld.

10/04/2017 categorie: Nieuws

Whatís in a name?

Over het belemmeren van de verklaringsvrijheid van getuigen

Tags: getuigen, verhoor, tipgever, verschoningsrecht, geheimhoudingsplicht, Feenstra
06/04/2017 categorie: Hertoghs in beeld

NBSTRAF 2017/58

Mariëlle Boezelman en Maaike Coenen voorzien het arrest van de Hoge Raad van 23 januari 2017 van commentaar (ECLI:NL:HR:2017:71)

Tags: Boezelman, Coenen, annotatie, smartphone, beklag, inbeslagneming
06/04/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Annotatie NLFiscaal 2017/0616, 23-03-2017, nr. 12 Ė immateriŽle schadevergoeding bij Ďno cure, no payí-zaken

In editie 12, 2017 van NLFiscaal voorziet Lisa van Esdonk-Bongaarts de conclusie van A-G IJzerman van de Hoge Raad van 9 februari 2017 (ECLI:NL:PHR:2017:81) van commentaar.

Tags: Hoge Raad, immateriele schadevergoeding, cassatieprocedure, Esdonk-Bongaarts, A-G IJzerman
04/04/2017 categorie: Hertoghs in beeld

De jacht op buitenlands vermogen gaat door in de Verenigde Staten

Nederlandse Belastingdienst jaagt op Nederlandse houders van American Express creditcards gekoppeld aan buitenlandse bankrekeningen.

Tags: Inkeren, inkeerregeling, zwartsparen, Verenigde Staten, HSBC, Credit Suisse, boete, witwassen, belastingontduiking, tipgever, zwart geld
03/04/2017 categorie: Hertoghs in beeld

Onbeperkte navorderingsbevoegdheid is een aanslag op de rechtszekerheid

Een artikel op Taxlive m.m.v. Ivo Leenders: een reeds verjaarde navorderingsbevoegdheid kan niet herleven door de onbeperkte navorderingstermijn voor buitenlands vermogen in de erfbelasting.

23/01/2017 categorie: Publicatie

Hoge Raad en grondrechten: EHRM of Hof van Justitie EU?

In steeds meer fiscale zaken spelen grondrechten een belangrijke rol

Tags: Protocol nr. 16 EVRM, advies EHRM, Handvest van de grondrechten, mensenrechten, prejudiciŽle vragen, Hoge Raad, Perdaems, WFR 2017/15
19/01/2017 categorie: Nieuws

Staatssecretaris kondigt maatregelen aan tegen belastingontduiking

Op 17 januari jongstleden heeft Staatssecretaris Wiebes een brief aan de Tweede Kamer aangeboden, waarin hij maatregelen aankondigt tegen belastingontduiking. Eén van de maatregelen ziet op de afschaffing van de zogenoemde inkeerregeling. De inkeerregeling houdt in dat de Belastingdienst géén (bij inkeer binnen 2 jaar) of een lagere boete (bij inkeer na 2 jaar) aan een belastingplichtige oplegt wanneer deze spontaan en vrijwillig alsnog aangifte doet van niet aangegeven inkomen en vermogen.

Tags: belastingontduiking, Staatssecretaris Wiebes, inkeer, boete, medepleger, verschoningsrecht, Feenstra, Wolkers
12/01/2017 categorie: Publicatie

Reactie op conclusie A-G IJzerman onbeperkte navorderingstermijn

A-G IJzerman heeft een conclusie genomen over de onbeperkte navorderingstermijn van artikel 66, lid 3, Sw. Hij komt tot de conclusie dat navordering op grond van deze bepaling niet mogelijk is als de navorderingstermijn is vervallen. Wij onderschrijven dit standpunt. In onze reactie op deze conclusie bespreken wij ook de gevallen waarin bij invoering van de onbeperkte navorderingstermijn de navorderingsbevoegdheid nog niet was vervallen. Wij menen dat tegen die navorderingsaanslag kan worden opgekomen met het argument dat een onbeperkte navorderingstermijn überhaupt niet door de beugel kan.

Tags: onbeperkte navorderingstermijn, 66, lid 3, Sw, vrij verkeer van kapitaal, rechtszekerheid, IJzerman, Perdaems, Hoge Raad
12/01/2017 categorie: Publicatie

Fiscaal Strafrecht

A.A. Feenstra & W.E.C.A. Valkenburg, Fiscaal Strafrecht, Delikt & Delinkwent, 2016/78, december 2016

In deze rubriek besteden Anke Feenstra en Wim Valkenburg aandacht aan diverse fiscaal strafrechtelijke onderwerpen uit recente rechtspraak. Zij gaan onder meer in op de werking van de ATV-richtlijnen (het huidige AAFD-protocol), de toepassing van het legaliteitsbeginsel en de verplichte melding (suppletie) van een onjuiste btw-aangifte ingevolge artikel 10a AWR.

Lees hier het artikel.

Tags: Feenstra, fiscaal strafrecht, AAFD-protocol, 10a AWR, Delikt & Delinkwent
05/01/2017 categorie: Publicatie

BTW jamsessie 8 februari 2017

Medeplegen: boete- en strafrechtelijke risico's van de btw-aangifte en adviespraktijk

 

Hertoghs advocaten zal op woensdag 8 februari 2017 wederom een btw jamsessie organiseren met medewerking van Jan Sanders (Gerechtshof Den Haag), Peter van Hagen (Hertoghs advocaten) en Roelof Vos (Hertoghs advocaten).


Onderwerp van deze jamsessie is:
'medeplegen; boete- en strafrechtelijke risico’s van de btw-aangifte en adviespraktijk'. 

03/01/2017 categorie: Publicatie

De informatiebeschikking

De inspecteur van de Belastingdienst heeft vergaande bevoegdheden tot het vorderen van informatie en gegevens bij een belastingplichtige. Regelmatig heeft de belastingplichtige het gevoel dat de inspecteur daarbij wel erg ver gaat. Tot 2011 was er geen mogelijkheid om daartegen bezwaar te maken. Dit is in 2011 veranderd door de invoering van de informatiebeschikking (Stb. 2011, Wet-Dezentjé).

Als de belastingplichtige de informatieverzoeken van de inspecteur te ver vindt gaan, kan hij weigeren. Indien de inspecteur aan die weigering gevolgen wil verbinden door omkering van de bewijslast, dan moet hij een informatiebeschikking afgeven. Die beschikking geeft een opening om de informatiebehoefte van de inspecteur aan de belastingrechter voor te leggen. Aldus kan hierover duidelijkheid worden verkregen voordat een aanslag wordt vastgesteld.

Procederen tegen zo'n informatiebeschikking is specialistenwerk. Dat onze advocaten op dit terrein volledig thuis zijn, blijkt onder meer uit de onlangs verschenen fed brochure "De informatiebeschikking", geschreven door onze kantoorgenoot Roel Kerckhoffs en oud-kantoorgenote Gabriëlla Ulrich. Daarin doen zij alle ins en outs van dit betrekkelijk nieuwe fenomeen uit de doeken. Voor de fiscale praktijk een complete en prikkelende vraagbaak. Een brochure levert geen op maat gesneden antwoord. Daarvoor kunt u uiteraard terecht bij ons team onder leiding van partner Roel Kerckhoffs.

Tags: informatiebeschikking, rechtmatig informatieverzoek, kostenvergoedingsbeschikking, fed brochure, Kerckhoffs
06/12/2016 categorie: Publicatie

Strafrechtelijke aansprakelijkheid voor feitelijk leidinggeven (Hoge Raad 26 april 2016)

Mr. A.A. Feenstra, Nieuwsbrief Strafrecht Geannoteerd aflevering 6, 18 oktober 2016

 

De Hoge Raad wijst met enige regelmaat een zogenoemd overzichtsarrest, waarin over belangrijke fiscale- of strafrechtelijke onderwerpen een overzicht van het beslissingskader wordt gegeven. Een voorbeeld daarvan is het in december 2014 gewezen overzichtsarrest over het onderscheid tussen medeplegen en medeplichtigheid. Op 26 april 2016 heeft de Hoge Raad opnieuw een overzicht willen geven, dit keer over de strafrechtelijke aansprakelijkheid voor het feitelijk leidinggeven in een fiscale strafzaak over loonbelasting. In haar annotatie gaat Anke Feenstra nader in op dit arrest en plaatst zij de nodige kritische kanttekeningen.  

 

Lees hier het arrest en de annotatie.

Tags: Feenstra, Nieuwsbrief Strafrecht, strafrecht, feitelijk leidinggeven, fiscale strafzaak
01/12/2016 categorie: Publicatie

Borgersreactie: conclusie AG Wattel pleitbaar standpunt

Recent werd de conclusie van AG Wattel in de Credit Suisse zaak gepubliceerd. In deze conclusie komt een groot aantal interessante formele fiscale onderwerpen aan de orde, zoals nieuw feit, kwade trouw en fraus legis.

Wat ons betreft vraagt de visie van AG Wattel op het fiscaal pleitbare standpunt als eerste om een reactie. In de conclusie wordt de objectieve interpretatie van het begrip pleitbaar standpunt onderbouwd. Die interpretatie heeft als belangrijke voordeel dat niet gekeken hoeft te worden naar de opvatting van de belastingplichtige bij het doen van de aangifte. De rechter kan zelf bij de beoordeling van een boete bepalen of op dat moment voor het ingenomen standpunt verdedigbare argumenten worden aangevoerd.

AG Wattel zet de historie van het pleitbare standpunt helder op een rij en concludeert dat de objectieve uitleg past bij de fiscale traditie. In deze ‘Borgers-reactie’ op deze conclusie voegen wij daaraan nog een argument toe. De objectieve uitleg doet namelijk ook recht aan het beginsel van fair play, het informele verschoningsrecht van de belastingadviseur. Om een pleitbaar standpunt in te nemen hoeft die vertrouwelijk relatie niet opengebroken te worden.

De Hoge Raad biedt partijen de gelegenheid om in een zogenoemde Borgersreactie op een conclusie van de Advocaat-Generaal te reageren. Ons cassatieteam volgt de conclusies van Advocaten-Generaal op de voet. Regelmatig zal ons cassatieteam door middel van een op onze website gepubliceerde Borgersreactie op een conclusie reageren.

Lees het artikel hier.

Tags: pleitbaar standpunt, Hoge Raad, vergrijpboete, Credit Suisse, Kerckhoffs, verschoningsrecht, fair play, Borgersreactie, Wattel
24/11/2016 categorie: Publicatie

Creditnotaís en art. 29 Wet OB 1968

Mr. R. Vos en mr. R.J. de Jong, BTW-bulletin 2016/85, 5 november 2016

Het komt geregeld voor dat een debiteur vanwege betalingsonwil, betalingsonmacht of een naderend faillissement een factuur niet voldoet. De btw op deze factuur is door de leverancier wel verschuldigd. De praktijk laat zien dat ondernemers deze btw zelf verrekenen binnen de maandelijkse of kwartaalaangiften door het opmaken van een creditnota. Deze ‘praktische’ oplossing is echter in strijd met de wettelijke systematiek en kan aanzienlijke naheffingen en vergrijpboeten tot gevolg hebben. Op 30 april 2015 heeft Rechtbank Noord-Nederland (de rechtbank) geoordeeld dat uit de wet volgt dat de btw over een oninbare vordering enkel door middel van een apart verzoek om teruggaaf kan worden teruggevraagd. In deze bijdrage besteden Roelof Vos en Reinder de Jong aandacht aan de uitgangspunten van deze uitspraak en de betekenis voor de praktijk. Daarnaast belichten zij de voorgenomen wijzigingen in de Wet OB 1968 ter vereenvoudiging van de belastingteruggaaf voor oninbare vorderingen.

Hertoghs advocaten heeft ruime ervaring met het voeren van procedures op het terrein van de indirecte belastingen, waaronder btw.

Lees hier het artikel.

Tags: Vos, De Jong, btw, omzetbelasting, BTW-bulletin, Wet OB 1968
23/11/2016 categorie: Publicatie

Bijstand van de advocaat bij het verhoor: loopt Nederland in de pas met Europa?

Mr. K.M.G. Demandt en mr. A.C.M. Klaasse, Strafblad 2016, afl. 5, november 2016

De verhoorbijstand van advocaten is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Kern van de discussie is – naast de gemaximeerde vergoeding voor de advocaat voor de verhoorbijstand – de rol van de advocaat bij het verhoor. Het wetsvoorstel, de Beleidsbrief van het OM, de Richtlijn 2013/48/EU en de jurisprudentie van het Europese Hof van de Rechten van de Mens lijken allemaal een eigen invulling hieraan te geven. Is de weg die Nederland is ingeslagen met betrekking tot de verhoorbijstand wel conform de Europese voorschriften? Daarop gaan Kim Demandt en An Klaasse nader in.

Tags: Demandt, Klaasse, verhoorbijstand, politieverhoor, EHRM, Strafblad
22/11/2016 categorie: Nieuws

Belastingdienst ontvangt gegevens Nederlandse rekeninghouders van Luxemburgse BCEE

De Belastingdienst heeft onlangs nieuwe informatie over Nederlanders met een bankrekening in het buitenland ontvangen. Trouw meldt dat het zou gaan om ongeveer 4400 rekeninghouders bij de Luxemburgse bank BCEE. De informatie zou afkomstig zijn van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen die deze informatie op haar beurt zou hebben ontvangen van een anonieme tipgever. Het is op dit moment overigens onduidelijk om welke bedragen het gaat én of überhaupt sprake is van zwart geld. Noordrijn-Westfalen kwam overigens al eerder dit jaar in het nieuws in verband met het verstrekken van informatie aan de Nederlandse Belastingdienst. Toen ging het om een groot aantal Nederlandse rekeninghouders bij het Zwitserse UBS.

In Nederland is momenteel discussie gaande over de (on)wenselijkheid van het gebruik van en betaling voor informatie van tipgevers, zeker nu een wettelijke basis ontbreekt.

Hertoghs advocaten heeft geruime ervaring met het verlenen van rechtsbijstand in het kader van buitenlands vermogen en internationale informatie-uitwisseling. Mocht u hierover van gedachten willen wisselen, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen.

Tags: buitenlands vermogen, zwart geld, UBS, BCEE, Noordrijn-Westfalen, gegevensuitwisseling, anonieme tipgever, Feenstra, Wolkers
17/11/2016 categorie: Nieuws

Borgersreactie: A-G IJzerman herziening tipgeverzaak

Op 2 november jl. heeft A-G IJzerman een conclusie genomen naar aanleiding van een herzieningsverzoek in de tipgeverzaak. De A-G acht het herzieningsverzoek ontvankelijk maar concludeert dat de aangewezen weg niet herziening door de Hoge Raad is maar inbreng door partijen van de nieuw geachte informatie in de lopende verwijzingsprocedure.

 

Praktisch gezien lijkt dit een goede oplossing omdat de nieuwe informatie dan kan worden ingebracht in een lopende procedure. Het is echter de vraag of dit juridisch gezien de juiste weg is en of de rechtsbescherming daarmee voldoende wordt gewaarborgd. Interessante juridische vragen die in de conclusie van de A-G worden behandeld betreffen de ontvankelijkheid van het herzieningsverzoek en de vraag of de Hoge Raad zelf iets met de nieuwe feiten mag dan wel moet doen.

 

De Hoge Raad biedt partijen de gelegenheid om binnen twee weken in een zogenoemde borgersreactie op een conclusie van de Advocaat-Generaal te reageren. Ons cassatieteam volgt de conclusies van Advocaten-Generaal op de voet. Regelmatig zal ons cassatieteam door middel van een op onze website gepubliceerde borgersreactie op een conclusie reageren.

Tags: Hoge Raad, borgersreactie, cassatie, conclusie A-G tipgeverszaak, Perdaems.

11/11/2016 categorie: Nieuws

Zwitserse Belastingautoriteiten ontvangen anonieme groepsaanvraag in verband met Credit Suisse

In het Bundesblatt van 15 maart 2016 maakten de Zwitserse Belastingautoriteiten openbaar dat zij op 3 februari 2016 van de Nederlandse Belastingdienst een verzoek hebben ontvangen om informatie te verstrekken over Nederlandse belastingplichtigen die mogelijk over bankrekeningen bij Credit Suisse beschikten. Deze openbaarmaking is onlangs, op 25 oktober 2016, nogmaals in het Bundesblatt opgenomen. De Zwitserse Belastingdienst heeft de groepsaanvraag over de vermeende Credit Suisse rekeninghouders weer in behandeling genomen.

Tags: Feenstra, Wolkers, buitenlands vermogen, groepsaanvraag, UBS, Credit Suisse, Zwitserland, gegevensuitwisseling
10/11/2016 categorie: Nieuws

PrejudiciŽle procedure bij de Hoge Raad

Het voeren van een procedure bij de belastingrechter is een vak apart. In ons inmiddels 26-jarige bestaan hebben wij veel kennis en ervaring opgedaan in procedures bij de rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad. 

Met ingang van 1 januari 2016 voorziet de AWR in de mogelijkheid voor rechtbanken en gerechtshoven om aan de Belastingkamer van de Hoge Raad prejudiciële vragen te stellen. Een bijzondere procedure die de nodige kennis van het procesrecht en tactiek vereist. Inmiddels zijn de eerste vragen aan de Hoge Raad gesteld. 

Tags: Hoge Raad, prejudiciŽle vragen, belastingkamer, AWR, Perdaems, Wolkers
27/10/2016 categorie: Publicatie

Douaneschuld zekerheidsstelling en terugbetalingsmogelijkheden per 1 mei 2016

Mr. A. Wolkers en mr. E.H. Mennes, BTW-bulletin 2016/75, 3 oktober 2016

Per 1 mei 2016 is de douanewetgeving ingrijpend gewijzigd. In BTW-bulletin 2016/21 en BTW-bulletin 2016/39 hebben Arjan Wolkers en Erik Mennes de belangrijkste veranderingen op het gebied van de douanewaarde en de bindende tariefinlichtingen beschreven. In deze publicatie gaan zij in op de belangrijkste wijzigingen op het gebied van de rentebepalingen, de zekerheidsstelling en de mogelijkheden voor terugbetaling van douanerechten.

Hertoghs advocaten heeft ruime ervaring met het voeren van procedures op het terrein van de indirecte belastingen, waaronder douanerechten.

 

 

Tags: Wolkers, douane, douanerechten, BTW Bulletin
12/10/2016 categorie: Vacature

Vacature ervaren fiscaal advocaat

 

Wij zoeken een ervaren advocaat die affiniteit heeft met onze landelijke praktijk. De ideale kandidaat is een advocaat die zowel op het fiscale- als strafrechtelijke terrein deskundig is. Fiscalisten die (authentieke) affiniteit met rechtsbescherming hebben maken evenzeer een kans. Net als strafadvocaten die affiniteit met de fiscaliteit hebben.

 

Tags: Senior advocaat-medewerker, advocaat, fiscalist,
22/09/2016 categorie: Nieuws

Hoogste rechter in Zwitserland geeft Nederlandse belastingdienst toegang tot gegevens spaarders UBS

Op 12 september jongstleden heeft het Zwitserse Bundesgericht (de hoogste rechter in Zwitserland) een uitspraak van het Bundesverwaltungsgericht (een lagere Zwitserse rechter) vernietigd. Kort gezegd komt het er op neer dat de Zwitserse autoriteiten alsnog gehoor moeten geven aan een verzoek van de Nederlandse belastingdienst om informatie te verstrekken van Nederlandse rekeninghouders bij de Zwitserse bank UBS. De beslissing is opmerkelijk, omdat het hier een anoniem groepsverzoek van de Nederlandse belastingdienst betrof (dus zonder specifieke namen te noemen van spaarders), terwijl een dergelijk anoniem verzoek op grond van de tekst van de wederzijdse belastingovereenkomst tussen Zwitserland en Nederland niet mogelijk lijkt te zijn.

Tags: Feenstra, Wolkers, buitenlands vermogen, UBS, groepsaanvraag, Zwitserland, gegevensuitwisseling
12/09/2016 categorie: Publicatie

It takes two to tango: international exchange of information on tax matters and the protection of tax payers rights

Mr. A.A. Feenstra, Newsletter of the International Bar Association (“IBA”), September 2016, number 1.

In deze IBA-newsletter geeft Anke Feenstra een overzicht van de recente ontwikkelingen op internationaal, Europees en nationaal niveau met betrekking tot informatie-uitwisseling tussen belastingautoriteiten. Als gevolg van de “Panama Papers” affaire gaat zij nader in op het belastingverdrag dat sinds 1 december 2011 tussen Nederland en Panama van toepassing is. Tenslotte bekritiseert Anke Feenstra het gebrek aan bescherming van de rechten van een belastingplichtige in Nederland indien sprake is van informatie-uitwisseling

Tags: Feenstra, Panama Papers, informatie-uitwisseling, IBA-newsletter
09/09/2016 categorie: Publicatie

Schending Unierecht: uitsluiting van strafrechtelijk bewijs in fiscale procedures

Mr. R. Vos en mr. R. Jeronimus, BTW-bulletin 2016/66, augustus 2016

Op 17 december 2015 heeft het Hof van Justitie EU het belangrijke arrest WebMindLicenses Kft. gewezen. In dit arrest staat het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie centraal in relatie tot de wettigheid van een beslissing om tot naheffing van btw over te gaan wanneer de bewijzen steunen op onrechtmatig verkregen bewijs in een strafprocedure. In deze publicatie gaan Roelof Vos en Ron Jeronimus in op de toepassing en de schending van het Unierecht en het buiten beschouwing laten van bewijs

Tags: Vos, Jeronimus, WebMindLicenses, btw, BTW Bulletin
02/09/2016 categorie: Publicatie

De mogelijkheden van de prejudiciŽle procedure bij het Hof van Justitie van de Europese Unie

 

Mr. G.M. Boezelman en mr. A.J.C. Perdaems, Strafblad 2016, aflevering 3, nummer 26.

In het Strafblad bespreken Mariëlle Boezelman en Angelique Perdaems aan de hand van voorbeelden wanneer de rechter een prejudiciële vraag aan het Europese Hof van Justitie kan of moet stellen. Ook belichten zij nader welke strafzaken geschikt zijn voor het stellen van prejudiciële vragen.

Ons kantoor heeft veel ervaring met het voeren van prejudiciële procedures.

 

Tags: Perdaems, Boezelman, prejudiciŽle vragen, Europese Hof van Justitie
11/08/2016 categorie: Evenement

BTW Jamsessie op 21 september 2016

 

Artikel 10a AWR en de verplichte suppletieaangifte omzetbelasting

Hertoghs Advocaten-belastingkundigen zal op woensdag 21 september 2016 wederom een btw jamsessie organiseren met medewerking van Roelof Vos, Reinder de Jong en Ron Jeronimus van Hertoghs Advocaten-belastingkundigen.

Tags: Hertoghs btw jamsessie, artikel 10a AWR, suppletieaangifte omzetbelasting
05/08/2016 categorie: Nieuws

De eerste fiscale prejudiciŽle vragen

De rechtbank Zeeland West-Brabant heeft de primeur. In twee uitspraken van 1 augustus 2016 heeft zij prejudiciële vragen aan de belastingkamer van de Hoge Raad gesteld. Sinds 1 januari 2016 bestaat deze mogelijkheid in het belastingrecht.

 

 

Tags: Perdaems, Hoge Raad, prejudiciŽle vragen, belastingkamer, AWR
26/07/2016 categorie: Evenement

Hertoghs Actualiteiten Seminar - 5 september 2016

Wij zijn Hertoghs advocaten-belastingkundigen. Cliënten vertrouwen op ons bij conflicten met de belastingdienst. We verlenen bijstand in fiscale strafzaken en voeren complexe fiscale procedures. Via Seminars en lezingen delen wij onze specialistische kennis met vakgenoten, fiscalisten, accountants en belastingadviseurs.


Laat u bijpraten

Op 5 september 2016 verzorgen wij een Hertoghs Actualiteiten Seminar in uw regio. Ivo Leenders, Anke Feenstra en Angelique Perdaems zorgen dat uw kennis over de opstart van de medeplegersboetes, ontwikkelingen omtrent buitenlands vermogen (Panama Papers, UBS/Credit Suisse, credit- en debitcardproject) en diverse ontwikkelingen op het gebied van het formele belastingrecht (informatiebeschikking, prejudiciële vragen bij de Hoge Raad) weer volledig up-to-date is.

 

Tags: Seminar, Actualiteiten, formeel belastingrecht, fiscaal strafrecht, Feenstra, Leenders, Perdaems
11/07/2016 categorie: Vacature

Vacature vervuld: medewerker Communicatie & PR

 

Zet jij als medewerker communicatie & PR ons kantoor verder op de kaart?

Wij zoeken een communicatie & PR-medewerker (voor 24 uur) die onze social media-kanalen en de website van ons kantoor beheert. Je bent verantwoordelijk voor onze marketingactiviteiten en bewaakt de huisstijl. Daarnaast ben je contactpersoon voor de webdesigner, drukkerij en vormgever. Ook denk je actief mee over huidige en nieuwe (online) marketingactiviteiten en -strategieën. Je bent een kei in het organiseren van seminars en andere bijeenkomsten. Ook speel jij een belangrijke rol bij het beheren en inrichten van ons intranet. Je “standplaats” is Breda..

Tags: Hertoghs, Communicatie, PR, vacature
16/06/2016 categorie: Nieuws

Inkeren vůůr 1 juli 2016? De feiten op een rijtje

Nu 2 maanden geleden, op 12 april 2016, maakte staatssecretaris van Financiën Wiebes bekend dat de inkeerboete voor box 3 vermogen vanaf 1 juli 2016 verdubbelt. Met deze datum in het vooruitzicht is het goed om te weten welke aspecten een rol kunnen spelen bij de afweging om wel of niet in te keren.

Tags: Feenstra, Vos, Ramakers, inkeerregeling, inkeerboete, boete, Common Reporting Standard, CRS, Wiebes, informatie-uitwisseling, inkeren, Belastingdienst
06/06/2016 categorie: Evenement

Hertoghs Actualiteiten Seminar - 4 juli 2016

Wij praten u bij

Heeft u het Actualiteiten Seminar op 21 maart jl. gemist? Geen nood! Op 4 juli a.s. verzorgen wij een seminar in de regio Zuidoost Nederland. Ivo Leenders, Anke Feenstra en Angelique Perdaems praten u graag bij over de opstart van de medeplegersboetes, ontwikkelingen omtrent buitenlands vermogen (Panama Papers, UBS/Credit Suisse, credit- en debitcardproject) en diverse ontwikkelingen op het gebied van het formele belastingrecht (informatiebeschikking, prejudiciële vragen bij de Hoge Raad).

Tags: Seminar, Actualiteiten, formeel belastingrecht, fiscaal strafrecht, Feenstra, Leenders, Perdaems
02/06/2016 categorie: Publicatie

Verborgen onthulling in tipgeverkwestie Belastingdienst twijfelachtig

Het recente uitvoerige betoog van staatssecretaris Wiebes van Financiën waarin hij weerlegt dat de Belastingdienst in de tipgeverszaak informatie heeft achtergehouden voor het gerechtshof en de Hoge Raad, behoeft nadere opheldering. Wat Ivo Leenders betreft blijft er namelijk één prangende vraag hangen: waarom is verborgen gehouden wat kennelijk niet verborgen hoefde te blijven?

Lees de column op Taxlive.nl.

Tags: Leenders, Taxlive, tipgever, Belastingdienst, Wiebes
18/05/2016 categorie: Nieuws

Geen redelijk vermoeden? Fishing!

Wettelijk gezien is eenieder desgevraagd gehouden de door de inspecteur gevraagde gegevens en inlichtingen te verstrekken die voor de belastingheffing van belang kunnen zijn. Is dit nu een ongelimiteerde bevoegdheid van de inspecteur? Zeker niet!

Tags: Coenen, Ramakers, fishing expedition, redelijk vermoeden, informatiebeschikking
09/05/2016 categorie: Nieuws

Fair play bij de Belastingdienst

- van blauwe envelop naar blauwe kaart?

Sinds kort bestaat bij sommige jeugdwedstrijden in het amateurvoetbal een ‘blauwe kaart’ bij sportief gedrag. Immers, bij een wedstrijd dienen beide partijen zich aan de spelregels te houden. Dit geldt ook voor de partijen binnen een fiscale procedure: behandel elkaar met respect en houd je aan de geldende regels.

Het fiscale spel wordt onder meer genormeerd door het beginsel van fair play. Dit beginsel schetst gedragsregels die gelden in de relatie tussen de belastingplichtige en de Inspecteur. Daarnaast heeft het werking als algemeen beginsel van behoorlijk bestuur, dat de positie van de belastingplichtige beschermt.

Tussen de Inspecteur en de belastingplichtige bestaat nu eenmaal geen gelijke relatie. Het fair play-beginsel beoogt in elk geval een eerlijke relatie. In de praktijk verliest de Belastingdienst dit helaas wel eens uit het oog.

 

Tags: Ramakers, Coenen, fair play, beginsel, abbb, inspecteur, Belastingdienst, UWV
22/04/2016 categorie: Evenement

Hertoghs Seminar in Rotterdam op 25 mei 2016

Fiscale Boetespecial

Het fiscale getij is veranderd

De landelijke dagbladen onthullen steeds meer informatie over de ‘Panama Papers’. Daarbij worden internationale structuren met groot gemak in een kwaad daglicht gesteld en met fraude in verband gebracht. Ook de Nederlandse autoriteiten zitten niet stil. De Staatssecretaris van Financiën heeft inmiddels aangekondigd een speciaal team te zullen formeren.

Wat staat ons te wachten?

Reden genoeg een Hertoghs Seminar te organiseren voor fiscale en financiële adviseurs. Hoe ver reikt uw verantwoordelijkheid en wat zijn de risico’s? Tot welk moment kan er gebruik worden gemaakt van de inkeerregeling, die met ingang van 1 juli a.s. verder wordt aangescherpt?

Tags: Hertoghs, seminar, fiscale boete, Panama Papers, fiscale fraude,
21/04/2016 categorie: Nieuws

Inkeerboete verdubbelt per 1 juli 2016 naar 120%

Tot 1 juli 2016 is het nog mogelijk voor belastingplichtigen om verzwegen buitenlands vermogen uit de afgelopen 12 jaar vrijwillig te melden tegen een boetepercentage van 60%. Staatssecretaris Wiebes maakte op 12 april jl. bekend dat deze sanctie per 1 juli 2016 wordt verdubbeld naar 120%. De recente affaire van de Panama Papers lijkt de druppel te zijn geweest die de politieke emmer heeft doen overlopen.

Tags: Feenstra, Vos, Ramakers, inkeerboete, 120%, buitenlands vermogen, inkeren, vrijwillige verbetering, Wiebes, boetepercentage, matiging
20/04/2016 categorie: Publicatie

Systematische belemmering van het recht op aftrek is strijdig met het doeltreffendheidsbeginsel

Mr. R. Vos en mr. R.J. de Jong, BTW-bulletin 2016/27, april 2016

Op 19 augustus 2015 heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant geoordeeld dat het weigeren van een teruggaaf naar aanleiding van het Fuchs-arrest in strijd is met het Europeesrechtelijke doeltreffendheidsbeginsel. De belanghebbende is in de onderhavige zaak door een combinatie van telefonisch verstrekte informatie en gepubliceerd beleid door de belastingdienst er van weerhouden zich tijdig te melden als ondernemer. Het strikt vasthouden aan formele vervaltermijnen in combinatie met de verstrekte inlichtingen levert volgens de rechtbank een ongeoorloofde belemmering op van het recht op aftrek. De rechtbank verleent met terugwerkende kracht de teruggaaf aan de belanghebbende ondanks dat het verzoek niet in het juiste tijdvak is gedaan. In deze bijdrage besteden wij aandacht aan de uitgangspunten van deze uitspraak en de betekenis voor de praktijk.

Lees het artikel.

Tags: Vos, De Jong, doeltreffendheidsbeginsel, Fuchs, BTW Bulletin
07/04/2016 categorie: Nieuws

De Panama Papers en de feiten

Een grensoverschrijdend journalistiek samenwerkingsverband heeft de beschikking gekregen over 11.5  miljoen interne documenten, e-mails, spreadsheets en andere bestanden met daarin details over meer dan 214.000 offshore entiteiten.

Gevoed door de fair share gedachte en de roep om fiscale transparantie worden deze entiteiten en de UBO’s als belastingfraudeurs weggezet. Deze offshore entiteiten zijn echter legaal en er zijn vele legitieme redenen om vermogen onder te brengen in een dergelijke entiteit, naast belastingbesparing, niet in de laatste plaats de bescherming van de (financiële) privacy en veiligheid.

Tags: Panama Papers, privacy, offshore business, belastingbesparing, belastingontduiking
29/03/2016 categorie: Publicatie

Annotatie Nieuwsbrief Strafrecht

In Nieuwsbrief Strafrecht geannoteerd 2016/31 schrijft Mariëlle Boezelman over het arrest van de Hoge Raad van 1 december 2015 (ECLI:NL:HR:2015:3432). In deze zaak is op basis van artikel 69, lid 2, AWR, ten laste gelegd dat onjuist of onvolledige BTW aangiften gedaan. Opmerkelijk is dat ook ten laste is gelegd dat in die aangiften een te laag belastbaar bedrag is opgegeven. In de fiscale zaak is namelijk vast komen te staan dat dat niet het geval is. De Hoge Raad heeft de zaak teruggestuurd naar het Hof. Zal een wijziging tenlastelegging volgen, zal de bewuste passage worden ‘weggestreept’ of zal de verdachte worden vrijgesproken?

Tags: Boezelman, Nieuwsbrief Strafrecht, Belasting, omzetbelasting, uitspraak Strafkamer
24/03/2016 categorie: Nieuws

Zwitserse rechtbank beslist in groepsaanvraag rekeninghouders UBS

Op 21 maart 2016 heeft de Zwitserse rechtbank bepaald dat geen gevolg mag worden gegeven aan de groepsaanvraag van Nederland over (voormalig) rekeninghouders van de UBS-bank in Zwitserland. Volgens de Zwitserse rechter verbiedt het protocol bij het Verdrag tussen Nederland en Zwitserland groepsaanvragen zonder vermelding van namen.

Tegen deze beslissing heeft de Zwitserse Belastingdienst inmiddels hoger beroep ingesteld. De uitspraak van de Zwitserse hoger beroepsrechter wordt nog voor de zomer verwacht. De verwachting is voorts dat de Zwitserse Belastingdienst geen definitieve beslissingen in de groepsaanvraag ter zake van de Credit Suisse zal nemen totdat het oordeel van de hoger beroepsrechter in de UBS-zaak bekend is.

Lees het persbericht.

Tags: UBS, groepsaanvraag, Zwitserland, Belastingdienst, gegevensuitwisseling
22/03/2016 categorie: Publicatie

De dag van advocaat-fiscalist Anke Feenstra

NDFR Exclusief, nr. 6, maart 2016

Wat komt een advocaat-belastingkundige van ons kantoor zoal tegen in haar dagelijkse praktijk? Daarover verscheen bij NDFR Exclusief een column, waarin Anke Feenstra vertelt over de uitdagingen die haar agenda, cliënten en ook haar jonge gezin bieden.

Lees de column.

Tags: Feenstra, NDFR Exclusief, witteboordencriminaliteit, FIOD, inkeerregeling
17/03/2016 categorie: Nieuws

Geen suppletieaangifte omzetbelasting + de informatieverplichting van 10a AWR = strafrecht

Sinds 1 januari 2012 is een informatieverplichting opgenomen in artikel 10a AWR. Deze bepaling houdt in dat een belastingplichtige uit eigen beweging bij de Belastingdienst onjuistheden of onvolledigheden moet mededelen zodra hij daarvan op de hoogte is gekomen. De informatieverplichting geldt thans voor: 1) de afgegeven verklaring voor zakelijk gebruik van bestelauto, 2) verklaring geen privégebruik auto, 3) bestrijding edelweissroutes en 4) suppleties omzetbelasting.

Recent heeft de strafkamer van de Rechtbank Overijssel geoordeeld over een dergelijke fiscale zaak. Deze uitspraak geeft aan hoe streng momenteel wordt gecontroleerd door Belastingdienst en FIOD.

Tags: Feenstra, Demandt, 10a AWR, suppletie, omzetbelasting, strafrecht, 68 AWR, 69 AWR, boete
14/03/2016 categorie: Nieuws

"Tienduizenden plegen belastingfraude"

NRC checkt: waar of niet waar? Naar aanleiding van een artikel in Elsevier waarvan de intro zegt: "Ook dit jaar zullen tienduizenden Nederlanders fraude plegen", onderzoekt de krant of deze bewering gegrond is. Ook Anke Feenstra werd gepolst naar haar mening.

Lees het artikel.

Tags: NRC Next, Anke Feenstra, Elsevier, fraude, Belastingdienst, aangifte
10/03/2016 categorie: Nieuws

Groepsaanvraag inlichtingenuitwisseling nu ook voor Credit Suisse Zwitserland

Inmiddels is bekend dat de Nederlandse Belastingdienst een groepsaanvraag heeft gestuurd naar Zwitserland om informatie uit te wisselen over (voormalig) rekeninghouders van de Credit Suisse Bank in Zwitserland. Dit lag in de lijn der verwachting, nu de Nederlandse Belastingdienst reeds succes heeft geboekt met informatie over UBS rekeninghouders. Van ongeveer 100 (voormalig) UBS-rekeninghouders zijn gegevens verstrekt aan de Nederlandse Belastingdienst. De Zwitserse rechter heeft zich – voor zover bekend – echter nog niet uitgelaten over de rechtmatigheid van deze groepsaanvraag.  

Tags: Feenstra, Vos, Demandt, De Jong, gegevensuitwisseling, Credit Suisse, Zwitserland, inkeer, zwartspaarder, Belastingdienst, procedure
01/03/2016 categorie: Publicatie

Weigering aftrek btw bij niet-bestaande marktdeelnemer is in strijd met EU-recht

Mr. R. Vos en mr. R.J. de Jong, BTW-bulletin 2016-11, 26 januari 2016

Op 22 oktober 2015 heeft het HvJ in een Poolse zaak geoordeeld dat het in strijd is met EU-recht om aftrek van voorbelasting te weigeren als de factuur is opgesteld door een niet-bestaande marktdeelnemer. In deze bijdrage besteden wij aandacht aan de uitgangspunten van het arrest van het HvJ en de betekenis voor de praktijk in Nederland.

Tags: Vos, De Jong, btw, aftrek van voorbelasting, weigeren, niet-bestaande marktdeelnemer, Hof van Justitie van de Europese Unie, HvJ EU, 22 oktober 2015
23/02/2016 categorie: Nieuws

Boete bij niet naleven van eisen voor het landenrapport

De verplichting voor het bedrijfsleven om een landenrapport te verstrekken komt voort uit de richtlijnen van het OESO-project Base Erosion and Profit Shifting (BEPS–project) en de Europese Unie op het gebied van verrekenprijzen. De Nederlandse belastingdienst is zich dan ook bewust van het feit dat verrekenprijzen die door multinationals worden gehanteerd invloed hebben op de Nederlandse belastinginkomsten. Juist daarom is de regelgeving omtrent verrekenprijzen en de daarmee samenhangende administratieve verplichtingen spoedig in de Nederlandse wetgeving opgenomen.

De nieuwe regels voor het bedrijfsleven omtrent de verrekenprijzen (transfer pricing) worden in vergelijking met artikel 8b Wet Vpb 1696 flink aangescherpt waarbij een verplichting bestaat om uitgebreide documentatie te verstrekken (vanaf het fiscale jaar 2016).

Tags: Jeronimus, Vos, transfer pricing, verrekenprijzen, landenrapport, groepsdossier, master fil, lokale dossier, local file, boete, vennootschapsbelasting, Besluit Bestuurlijke Boeten Belas-tingdienst, belastingdienst
19/02/2016 categorie: Nieuws

Nederlandse (voormalig) UBS-rekeninghouders ontvangen informatieverzoeken van BelastingdienstĖ wat te doen?

Eind vorig jaar werd in diverse media melding gemaakt van de jacht die de fiscus heeft geopend op Nederlandse (voormalige) rekeninghouders van de Zwitserse UBS Bank. De Belastingdienst heeft de Zwitserse federale belastingdienst (FTA) via een ‘groepsaanvraag’ verzocht om gegevens van (ex-) rekeninghouders te verstrekken met een spaartegoed van minstens € 1.500, aangehouden in de periode van 1 februari 2013 tot en met 31 december 2014.

De Belastingdienst heeft op basis hiervan recent diverse Nederlandse (voormalig) rekeninghouders aangeschreven, die vermogen aangehouden (zouden) hebben bij de UBS Bank in Zwitserland.

Heeft u een dergelijke brief van de Belastingdienst ontvangen? Wij raden u het volgende aan.

Tags: Vos, Feenstra, de Jong, Demandt, UBS, verklaring vermogen buitenland, verzoek informatie, belastingdienst, inkeren, inkeerregeling, zwartsparen
18/02/2016 categorie: Publicatie

Bom onder inkeerregeling onschadelijk gemaakt

Mw. mr. A.A. Feenstra en mw. mr. K.M.G. Demandt, column Taxlive, 18 februari 2016

Er heeft lange tijd een bom onder de inkeerregeling gelegen, doordat bij het gebruik van de inkeerregeling toch een strafrechtelijke vervolging kon volgen voor witwassen. De staatssecretaris heeft dit toentertijd opgepakt en afspraken gemaakt met Openbaar Ministerie en Belastingdienst: het goed doorlopen van de inkeerregeling voorkomt strafrechtelijke vervolging voor witwassen. Niettemin heeft het Openbaar Ministerie wel personen vervolgd voor witwassen met betrekking tot het aanhouden van een buitenlandse bankrekening in het project van de debet- en creditcardfraude. De debet- en creditcardfraude staat momenteel hoog op de politieke agenda en de uitspraak van de rechtbank in de strafzaak over de ‘zwartsparende oncoloog’ Gerrit S. heeft wat stof doen opwaaien. De rechtbank geeft een lezenswaardig spoorboekje en hieruit blijkt dat de soep niet altijd zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend.

Tags: Feenstra, Demandt, inkeerregeling, witwassen, inkeren, zwartspaarder, Gerrit S., Taxlive, strafrecht, debetcardfraude, creditcardfraude
18/02/2016 categorie: Nieuws

Meerdere wegen leiden naar Rome

Onschadelijkmaking door beroepsverbod

 

Dat een beroepsverbod diep ingrijpt in het leven van een beroepsbeoefenaar mag duidelijk zijn. Een beroepsverbod heeft namelijk grote impact op het persoonlijke en maatschappelijke leven van de betrokkene, nog daargelaten de financiële gevolgen daarvan. Het is niet zonder reden dat het beroepsverbod in het Wetboek van Strafrecht is opgenomen als straf en niet als maatregel: het voegt leed toe.  

Toch wordt het beroepsverbod steeds vaker aangewend als middel om te voorkomen dat iemand strafbare feiten pleegt in de uitoefening van zijn beroep. Onschadelijkmaking van de betrokkene is hier het primaire doel. Ook preventie en het zuiveren van bepaalde beroepsgroepen door de rotte appels eruit te halen spelen een rol. Hiertoe kunnen twee wegen worden bewandeld: de strafrechtelijke en de tuchtrechtelijke weg.

Tags: Coenen, Ramakers, beroepsverbod, tuchtrecht, facilitator
08/02/2016 categorie: Evenement

Hertoghs Actualiteitenseminar op 21 maart 2016

Dit jaar organiseren Anke Feenstra en Roel Kerckhoffs op maandag 21 maart a.s. het actualiteitenseminar. Het afgelopen jaar hebben wij weer de nodige trends en ontwikkelingen gesignaleerd op de terreinen van het fiscale strafrecht, de fiscale boete en fiscaal procesrecht. Wij praten u graag bij over thema’s als de opstart van het geven van 4e tranche boeten, de informatiebeschikking, het verschoningsrecht/tipgeverszaak, internationale gegevensuitwisseling, aanpak van facilitators en prejudiciële vragen aan de Hoge Raad. Na dit seminar bent u ‘formeel’ weer volledig up to date.

Tags: Hertoghs, actualiteiten, fiscaal strafrecht, fiscale boete, fiscaal procesrecht, 4e tranche, informatiebeschikking, verschoningsrecht, internationale gegevensuitwisseling
22/01/2016 categorie: Vacature

Vacature vervuld: fiscaal jurist R&D ofwel fiscaal jurist voor onderzoek en praktijkontwikkeling

Ons nichekantoor is gespecialiseerd in fiscale geschillen en fraudezaken. Onze cliënten stellen hoge eisen aan onze bijstand, net als wij. Bij iedere zaak zijn meerdere advocaten en juristen betrokken om zo de beste kwaliteit te leveren. Naast een intensieve samenwerking is een hoog kennisniveau van juridische vraagstukken en de actualiteit een must. In ons kantoor heeft de fiscaal jurist een prominente rol om die kennis en actualiteiten te vergaren en te delen, zowel intern als extern. Daarnaast wordt door de fiscaal jurist een actieve bijdrage geleverd in cassatiezaken en zaken met een overkoepelend thema.

Tags: Fiscaal jurist, praktijkontwikkeling, vacature, Hertoghs advocaten, Breda, Rotterdam, Amsterdam
21/01/2016 categorie: Publicatie

Nieuw: prejudiciŽle vragen aan Belastingkamer Hoge Raad

Mw. mr. A.J.C. Perdaems, column Taxlive, 18 januari 2016

Het belastingrecht heeft er een procesvorm bij. Sinds 1 januari 2016 kan de feitenrechter door middel van een prejudiciële vraag een rechtsvraag aan de belastingkamer van de Hoge Raad voorleggen. Deze mogelijkheid bestaat voor civiele zaken sinds 1 juli 2012. De procedure voor fiscale prejudiciële vragen sluit daar in hoofdlijnen bij aan. De voorwaarden voor het stellen van de prejudiciële vraag en de wijze waarop de procedure in fiscale zaken werkt, is geregeld in de nieuwe artikelen 27ga tot en met 27ge AWR. Als gevolg van deze wijziging kan iedereen die in fiscale zaken procedeert in een vroegtijdig stadium met deze procedure bij de Hoge Raad te maken krijgen.

Lees de column.

Tags: Perdaems, prejudiciŽle vragen, Belastingkamer, Hoge Raad, Taxlive, prejudiciŽle vraag, fiscaal, voorwaarden, AWR
18/01/2016 categorie: Publicatie

Niet nakomen informatieverplichting verschoonbaar?

Mw. mr. A.J.C. Perdaems, column Taxlive.nl, 14 december 2015

De informatieverplichting van artikel 47 AWR reikt ver. Wat nu als iemand vanwege bijvoorbeeld dementie de gestelde vragen niet kan beantwoorden? Of de gevraagde informatie niet kan worden verstrekt omdat deze niet voorhanden is?

Lees de column

Tags: Perdaems, informatieverplichting, 47 AWR, verschoonbaar, niet voldoen, fysieke, psychische
11/01/2016 categorie: Publicatie

Hoe medisch is cosmetisch voor vrijstelling van btw?

Mr. R. Vos en mr. R. Jeronimus, BTW-bulletin 2016/4, januari 2016

Per 1 januari 2013 geldt de btw-vrijstelling voor medische diensten zoals bedoeld in art. 11 lid 1 onderdeel g Wet OB 1986 enkel voor diensten die als doel hebben de diagnose, de behandeling en, voor zover mogelijk, de genezing van ziekten of gezondheidsproblemen. In deze bijdrage gaan wij in op de toepassing van medische vrijstelling met betrekking tot cosmetische of esthetische dienstverlening.

Lees het artikel.

Tags: Vos, Jeronimus, btw, cosmetisch, medisch, vrijstelling, btw-richtlijn.
07/01/2016 categorie: Evenement

Btw Jamsessie op 10 februari 2016

Actuele ontwikkelingen rondom het verdedigingsbeginsel in de btw

 

8 jaar na Sopropé - de stand van zaken anno 2016

 

Onder welke omstandigheden kan een belanghebbende een (succesvol) beroep doen op het unierechtelijk beginsel van eerbiediging van de rechten van de verdediging?

Het antwoord op deze en andere vragen krijgt u tijdens de Hertoghs btw jamsessie van woensdag 10 februari 2016. Jan Sanders (Gerechtshof Den Haag) en Roelof Vos (Hertoghs advocaten-belastingkundigen) brengen de actuele ontwikkelingen omtrent de toepassing van het verdedigingsbeginsel in de omzetbelasting in beeld. Een must voor de professional die werkzaam is op dit terrein.

Tags: Hertoghs btw jamsessie, verdedigingsbeginsel, Sopropť, Jan Sanders, Roelof Vos
05/01/2016 categorie: Publicatie

Een fiscale terugblik op 2015 in Feestdagsferen

Mw. mr. A.A. Feenstra en mw. mr. K.M.G. Demandt, column Taxlive.nl, 4 januari 2016

Het jaar 2015 ligt inmiddels achter ons. Na de feestdagen met Kerstmis en de overgang naar het nieuwe jaar, blikken Anke Feenstra en Kim Demandt in hun column voor Taxlive terug op de fiscale ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Wat kan dan beter zijn, dan dit te doen in rijm? Zij staan onder andere stil bij het Unierechtelijke verdedigingsbeginsel, de nog immer voortdurende zwartspaardersaffaire en de rechtszekerheid met betrekking tot de onbeperkte navorderingstermijn voor erfenissen. Zoals gezegd, een korte terugblik op het jaar 2015 in Feestdagsferen.

Wij wensen iedereen alle goeds voor het nieuwe jaar!

Lees de column

05/01/2016 categorie: Publicatie

Onrechtmatig verkregen bewijs: een nieuw geluid?

Mr. R.W.J. Kerckhoffs, TFB 2015/08, hoofdstuk 7.

Nog niet zo heel lang geleden stonden de kranten nog vol met nieuws over ‘criminelen’ die vanwege vormfouten met de schrik waren vrijgekomen. Omdat de goegemeente zulks onwenselijk vond, heeft de wetgever ingegrepen. In een nieuw art. 359a Wetboek van Strafvordering is duidelijk gemaakt dat vormverzuimen niet langer per definitie tot een einde van de strafzaak hoeven te leiden. Ook andere minder vergaande consequenties zijn mogelijk of zelfs wenselijk.

Lees het artikel.

Tags: Kerckhoffs, vormverzuim, onrechtmatig verkregen bewijs, TFB, formeel belastingrecht
22/12/2015 categorie: Nieuws

Kamerbrief over beroepsgeheim en verschoningsrecht

Op 2 december jl. verscheen op de website van het FD het bericht ‘Minister perkt beroepsgeheim advocaat in’. Dit nieuwsbericht is gebaseerd op een brief van minister Van der Steur van 24 november jl. Deze brief gaat echter veel minder ver dan het bericht in het FD doet vermoeden. De minister doet in de bewuste brief slechts verslag over gesprekken met het OM, de NOvA en de KNB. Deze gesprekken gaan over het spanningsveld tussen het beroepsgeheim en verschoningsrecht in relatie tot fraudebestrijding. 

Tags: Feenstra, Leenders, verschoningsrecht, beroepsgeheim
14/12/2015 categorie: Nieuws

Cursus Fiscale Fraude: eerste hulp bij FIOD-bezoeken

Op 8 december jl. vond de cursus Fiscale Fraude: eerste hulp bij FIOD-onderzoeken plaats. Een cursus van de Bijzonderstrafrecht Academie, die jaarlijks wordt verzorgd door Anke Feenstra (advocaat), Vincent Leenders (officier van justitie) en Jørgen Snitker (rechter). Deze combinatie van sprekers zorgde voor een boeiende avond met verschillende invalshoeken ten opzichte van actuele onderwerpen (groepsaanvraag Nederland voor (voormalig) rekeninghouders UBS Bank Zwitserland) en....

Tags: bijzonderstrafrecht, Feenstra, Demandt, witwassen, FIOD, inkeerregeling, zwartsparen
14/12/2015 categorie: Publicatie

Imtech deed jarenlang zaken met Ďverbodení landen als SyriŽ en Iran

Imtech blijkt jarenlang zaken te hebben gedaan met de ‘verboden landen’ Syrië en Iran. In dit artikel (Volkskrant van 9 december 2015) gaat Anke Feenstra in op de sanctiewetgeving waar sommige Nederlandse ondernemingen mee te maken krijgen.

Lees het artikel.

Tags: sanctiewetgeving, Feenstra, Volkskrant, boycot, handelsboycot, Imtech, douane, EU-sanctie
09/12/2015 categorie: Evenement

Save the date: 10 februari 2016 te Rotterdam, btw jamsessie

Hertoghs advocaten-belastingkundigen zal op woensdag 10 februari 2016 wederom een btw jamsessie organiseren met medewerking van Jan Sanders (Gerechtshof Den Haag) en Roelof Vos (Hertoghs advocaten-belastingkundigen).

Onderwerp van deze jamsessie is 'actuele ontwikkelingen rondom verdedigingsbeginsel in de btw'. 

Deze bijeenkomst is bedoeld voor ervaren btw-specialisten die werkzaam zijn in fiscale adviespraktijk, bedrijfsleven, belastingdienst of rechterlijke macht. Deelname is gratis. Actieve participatie wordt zeer op prijs gesteld en het aantal deelnemers is gelimiteerd. De bijeenkomst vindt plaats op ons kantoor aan de Parklaan 32 te Rotterdam en duurt vanaf 16.30 uur tot ± 19.00 uur. Na afloop is er een gezellige nazit met borrel. Aanmelding kan t.z.t. via deze website.
 
Hertoghs advocaten-belastingkundigen is een fiscaal advocatenkantoor met vestigingen in Breda, Rotterdam en vanaf najaar 2016 in Amsterdam. Een aantal van onze advocaten is gespecialiseerd in indirecte belastingen. Fiscale (straf)procedures zijn onze core business, maar wij houden ons niet bezig met fiscaal advies. Waar de fiscaal adviseur ophoudt, begint ons werk en waar wij stoppen gaat de fiscaal adviseur verder.

Tags: btw jamsessie, Rotterdam, verdedigingsbeginsel, Sanders, Vos
26/11/2015 categorie: Nieuws

Steekspel met de fiscus

A.A. Feenstra & G.H. Ulrich, Steekspel met de fiscus, TBS&H november 2015.

De bestrijding van corruptie staat al enige tijd hoog op de politieke agenda. Ook het Openbaar Ministerie heeft het zoeklicht gericht op corruptie, hetgeen wel blijkt uit diverse strafrechtelijke onderzoeken die recent de aandacht van de media hebben gehaald (SBM Offshore, gedeputeerde Hooijmaijers). Dat bestrijding van corruptie ook onderdeel uitmaakt van de fiscale wetgeving is minder bekend. In deze bijdrage gaan Anke Feenstra en Gabriëlla Ulrich in op de ontstaansgeschiedenis van deze wetgeving en de fiscale praktijk in relatie tot steekpenningen. Het komt immers nog steeds voor dat ondernemers betalingen doen in de vorm van commissies, kortingen of bonussen in relatie tot het kunnen of mogen leveren van hun producten of diensten. In die gevallen is het mogelijk dat discussie ontstaat over de zakelijkheid en aftrekbaarheid van deze betalingen.

Lees het artikel.

Tags: steekpenningen, fiscaal strafrecht, Feenstra, Ulrich
20/11/2015 categorie: Publicatie

Beperking of handicap?

Mw. mr. J.N de Boer en mw. mr. G.M. Boezelman, Strafblad 2015, afl. 5, nr. 56, november 2015.

Volledige titel: ‘Beperking of handicap? De wet, de praktijk en het tuchtrecht ten aanzien van ‘alle beperkingen’ in vogelvlucht.’ In 2013 is het onheuse gebruik van een bevel alle beperkingen ex art. 50 Sv aan de kaak gesteld. Het te lichtvaardig opleggen van een bevel ‘alle beperkingen’ is ons inziens niet het enige probleem. Onduidelijk is nog steeds in hoeverre de verdedigingsrechten te gelde(n) mogen worden gemaakt gedurende een dergelijk bevel. In hoeverre mag een advocaat onderzoek à decharge doen? En beperkt het tuchtrecht de advocaat hierin in strijd met de bedoeling en strekking van art. 50 Sv dan wel artikel 6 EVRM?

Lees het artikel.

Tags: Boer, Boezelman, Strafblad, art. 50 Sv, tuchtrecht, 6 EVRM
13/11/2015 categorie: Nieuws

Einde van het Zwitsers bankgeheim in zicht?

Gisteren verschenen in de media diverse publicaties met het bericht dat aan het Zwitsers bankgeheim een einde zal komen (Telegraaf 12 november 2015 op basis van een artikel in de Zwitserse Handelszeitung van Sven Millischer van 11 en 12 november 2015). Deze publicaties houden verband met de eerdere aandacht in de media over de groepsaanvraag van de Nederlandse fiscus ten aanzien van (voormalig) bankrekeninghouders bij de UBS in Zwitserland (zie nieuwsbericht van 28 september 2015 op onze website). Inmiddels is bekend dat de Zwitserse fiscus heeft besloten om de gegevens van de UBS aan de Nederlandse fiscus toe te sturen. De Zwitserse fiscus is derhalve van mening dat de groepsaanvraag van Nederland niet in strijd is met het belastingverdrag tussen Zwitserland en Nederland. Tegen deze beslissing van de Zwitserse fiscus (Schlussverfügung) kan binnen dertig dagen beroep worden ingesteld.

12/11/2015 categorie: Nieuws

Verlengde navorderingstermijn terwijl beheer van beleggingen in Nederland plaatsvond

De bevoegdheid tot het vaststellen van een navorderingsaanslag verloopt na een termijn van vijf jaren na het tijdstip waarop de belastingschuld is ontstaan. Voor (kort gezegd) buitenlands vermogen of buitenlandse inkomsten kent artikel 16 lid 4 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen echter een verlengde navorderingstermijn van twaalf jaren.

De ratio achter de twaalfjaarstermijn is dat het voor de fiscus moeilijker is om informatie te verzamelen in het buitenland. De controlemogelijkheden voor de fiscus zijn (althans waren destijds) te beperkt om effectief vermogen in het buitenland te achterhalen. Een navorderingstermijn van vijf jaar werd in dergelijke gevallen dan ook niet doeltreffend geacht (zie Kamerstukken II 1989/1990, 21 423, nr. 3). Met alle ontwikkelingen op het gebied van gegevensuitwisseling is het overigens de vraag of de ratio van destijds, inmiddels 25 jaar geleden, nog onverkort kan gelden. 

Tags: Coenen, Ramakers, navorderingstermijn, buitenland, Hoge Raad, opgekomen, aangehouden, beheer.
12/11/2015 categorie: Nieuws

Seminar Zeer Vermogende Personen Belastingdienst 3 november 2015.

Onlangs publiceerde de Volkskrant een artikel met de kop “Fiscus overweegt jacht op superrijken”. Na een aanbeveling van de OESO heeft de Belastingdienst in mei 2014 het Team Zeer Vermogende Personen (hierna: ZVP) opgezet.

Op 3 november jl. heeft een besloten seminar plaatsgevonden in de Jaarbeurs te Utrecht, aangeboden door het Programma Zeer Vermogende Personen van de Belastingdienst. Het seminar was bedoeld voor belastingadviseurs, notarissen, advocaten en medewerkers van de Belastingdienst die daadwerkelijk zelf betrokken zijn bij de beoogde doelgroep. Tijdens het seminar werd een tipje van de sluier gelicht over de opzet en doelstellingen van het Team ZVP.

Tags: van Hagen, de Jong, Team ZVP, Programma ZVP, Zeer vermogende personen, OESO, High Net Worth Individuals, tax compliance.
10/11/2015 categorie: Publicatie

ďMag ik je een tip geven?Ē Over bescherming van tipgevers en beÔnvloeding van getuigen.

De president van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, Fred van der Winkel, schreef op 11 november 2014 rechtsgeschiedenis door namens het hof aangifte te doen wegens verdenking van het misdrijf van artikel 285a Wetboek van Strafrecht, het belemmeren van de verklaringsvrijheid van getuigen, tegen medewerkers van het Ministerie van Financiën.  Het gaat meer concreet om de verdenking dat door het Ministerie van Financiën instructies zijn gegeven aan een tweetal belastingambtenaren met het doel om hen tijdens hun getuigenverhoor in een fiscale procedure een beroep te laten doen op hun verschoningsrecht over de identiteit van een tipgever. Zowel de instructie als de strafaangifte is een opmerkelijke stap die menig wenkbrauw deed fronsen. In theorie wachten de Minister van Financiën en zijn Staatssecretaris een celstraf van maximaal vier jaar. In een bijdrage aan de Ars Aequi zetten Anke Feenstra en Reinder de Jong deze procedure uiteen en bespreken of het ingestelde cassatieberoep kans van slagen heeft.

Tags: Feenstra, de Jong, Ars Aequi, tipgever, getuige, verschoningsrecht, aangifte Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Ministerie van FinanciŽn, Staatssecretaris.
10/11/2015 categorie: Nieuws

Recente ontwikkelingen met betrekking tot btw-scholenconstructies.

De afgelopen jaren is veelvuldig geprocedeerd en is het nodige geschreven over zogenoemde btw-besparende scholenconstructies van gemeenten. Door middel van een btw-vriendelijke constructie realiseren gemeenten nieuwbouwprojecten voor scholen waarbij zij de ter zake van de bouw in rekening gebrachte btw in aftrek brengen. Het doel van dergelijke constructie is een zo hoog mogelijke aftrek te bewerkstelligen van btw die drukt op de realisatie van een schoolgebouw. Het bestrijden van deze btw-constructies blijkt voor de belastingdienst een zware dobber. In een bijdrage aan het BTW-bulletin bespreken Roelof Vos en Reinder de Jong de meest recente ontwikkelingen.

Tags: Vos, de Jong, btw, scholenconstructie gemeente, misbruik van recht, btw-besparend scholenmodel, btw-bulletin
27/10/2015 categorie: Nieuws

Deze week FIOD-invallen bij zwartspaarders; (on)geoorloofd?

Het NRC van 27 oktober 2015 weet melding te maken van invallen die de FIOD van plan is te doen. Bijzonder dat de pers al van te voren op de hoogte wordt gesteld van voorgenomen acties. Dat jaagt de gemoederen lekker op en is vast en zeker onderdeel van een publicitaire campagne van de fiscus en het O.M. Zoveel mogelijk maatschappelijk effect sorteren, zal de gedachte zijn. De zogenoemde “zwartspaarder” die met een onderzoek van de FIOD wordt geconfronteerd, wordt al bij voorbaat gebrandmerkt in de media. Dat (ook) die mensen ook rechten hebben, lijkt er niet meer zo toe te doen. Nederland staat zich graag voor op de nakoming van mensenrechten. In fiscale (straf)zaken worden die mensenrechten ernstig op de proef gesteld. Mensen worden gedwongen informatie te geven die tegen hen gebruikt kan worden. Of dat kan is nog (steeds) de vraag. Daarover is het laatste woord zeker niet gesproken. Vraag is ook of degenen die de FIOD nog niet op bezoek hebben gehad, nog kunnen inkeren. Het zal er om spannen. 

Tags: Van Hagen, FIOD, inval, NRC, zwartspaarder, mensenrechten, inkeerregeling, inkeren
23/10/2015 categorie: Nieuws

Fiscus (her)opent jacht op 1.094 mogelijke Ďwindhappersí

De Belastingdienst onderzoekt al enige jaren de zogenoemde ‘windhappers’. Volgens de Belastingdienst zijn windhappers personen waarbij de (luxe) levensstijl niet past bij de hoogte van het geregistreerde inkomen. Het onderzoek van de Belastingdienst naar windhappers is gestart door te zoeken naar personen die in 2009 geen inkomsten hebben opgegeven. 

Tags: Vos, Jeronimus, windhappers, belastingdienst, bezwaar, navorderingsaanslag, navorderen, nieuw feit, inkeer, inkomstenbelasting, onjuiste belastingaangifte
23/10/2015 categorie: Nieuws

Eindelijk duidelijkheid omtrent de overgangsrechtelijke problematiek van de informatiebeschikking

Met omkering en verzwaring van de bewijslast krijgt men liever niet te maken. Nadat de bewijslast van de inspecteur naar de belastingplichtige overgaat, wordt deze ook nog eens verzwaard. Omkering en verzwaring kunnen zich voordoen in twee situaties: indien de vereiste aangifte niet is gedaan of indien sprake is van een onherroepelijk geworden informatiebeschikking.

Tags: Ramakers, Coenen, informatiebeschikking, omkering, verzwaring, bewijslast, Hoge Raad
13/10/2015 categorie: Nieuws

Witwassen en herkomst uit eigen misdrijf

Afpakken is een speerpunt van het Openbaar Ministerie. Naast het ontnemen van crimineel vermogen vormt het ten laste leggen van witwassen hiertoe een sterk instrument. In de wet zijn een aantal witwasbepalingen opgenomen ten aanzien van voorwerpen die afkomstig zijn uit enig misdrijf. Dit ‘enig misdrijf’ kan door de verdachte zelf zijn gepleegd of door een ander. 

Tags: Coenen, Ramakers, witwassen, eigen misdrijf, Hoge Raad
09/10/2015 categorie: Nieuws

Fiscale cassatie: saai en zinloos?

Bij velen leeft het beeld dat een cassatieprocedure kansloos is. Er kleeft het imago van een saai woordenspel aan.

Niettemin beleeft ons kantoor veel plezier aan de cassatiepraktijk. In ons 25-jarig bestaan hebben wij veel kennis en ervaring opgedaan. Hierdoor kunnen wij kansen op voorhand goed beoordelen, met een hoge succeskans tot gevolg.

Tags: Fiscale cassatie, cassatieprocedure, Hoge Raad, Perdaems, Kerckhoffs
06/10/2015 categorie: Evenement

En de winnaars zijn...

"Waar sta je echt als het op pleiten aankomt? Dat ontdek je tijdens de Nationale Hertoghs Pleitwedstrijd. Met een eigenzinnige client, een sterk OM, een ervaren rechtbank.. en alle onrust die daarbij hoort. Temidden van deze dynamiek, dagen wij je uit om de stukken uit het plafond te pleiten!"

Maar liefst 6 teams van masterstudenten fiscaal recht of strafrecht uit heel Nederland namen onze uitdaging aan en stonden afgelopen vrijdag in de Hertoghs Rechtbank in Breda. Tijdens drie zittingen trokken Team Tilburg, Team Groningen, Team Amsterdam, Team Rotterdam, Team Maastricht en Team Utrecht alles uit de kast om de jury ervan te overtuigen dat zij de titel 'Beste Team 2015' en 'Best Scenario 2015' verdienden.

Tags: Hertoghs, pleitwedstrijd, best scenario, beste team
01/10/2015 categorie: Nieuws

Pakt het OM terecht accountants en notarissen harder aan?

Op 23 september 2015 publiceerde het FD een artikel over de door het Openbaar Ministerie aangekondigde hardere aanpak van accountants, notarissen en mogelijk ook advocaten. Volgens Anke Feenstra geeft de titel van het artikel (‘OM pakt accountants en notarissen harder aan’) een enigszins vertekend beeld. Uit de tekst blijkt namelijk dat het niet om een hardere strafrechtelijke aanpak gaat, maar om de aanpak  door middel van tuchtrecht. Deze tuchtzaken vloeien voort uit fraudeonderzoeken van de FIOD. Het is een doorn in het oog van het OM, dat dienstverleners, zoals accountants, zich verschuilen achter de cliënt en het stellen dat ook zij zijn misleid. Op basis van de resultaten uit het opsporingsonderzoek wordt daarom in voorkomende gevallen een tuchtklacht ingediend tegen de dienstverlener.

Tags: Feenstra, FD, accountant, notaris, tuchtklacht, OM, strafzaak
29/09/2015 categorie: Publicatie

Rondetafelgesprek Hoge Raad 4 juli 2015

Angelique Perdaems reageert op het verslag van het rondetafelgesprek bij de Hoge Raad. In dit gesprek discussieert de Hoge Raad met enkele personen uit de praktijk. Angelique bespreekt onder andere hoe 81 RO-arresten in de praktijk worden ervaren en doet enkele suggesties waardoor deze arresten meer betekenis kunnen krijgen.

Tags: Perdaems, 100 jaar belastingkamer, rondetafelgesprek, 81 RO
28/09/2015 categorie: Nieuws

Fiscus jaagt op Nederlandse klanten UBS - wat te doen?

Afgelopen weekend werd in diverse media melding gemaakt van de jacht die de fiscus heeft geopend op Nederlandse klanten van UBS. De Belastingdienst heeft de Zwitserse federale belastingdienst (FTA) via een ‘groepsaanvraag’ verzocht om gegevens van klanten te verstrekken met een spaartegoed van tenminste € 1.500, aangehouden in de periode van 1 februari 2013 tot 31 december 2014.

Het verzoek is gebaseerd op het verdrag dat Nederland en Zwitserland in 2010 hebben gesloten over informatie-uitwisseling van bankgegevens van Nederlandse rekeninghouders in Zwitserland. UBS heeft haar klanten inmiddels op de hoogte gesteld van dit verzoek en gemeld dat zij verplicht is om aan dit verzoek mee te werken.

Wat kunt u doen indien u een brief van de UBS heeft ontvangen?

Tags: UBS, groepsaanvraag, inkeren, inkeerregeling, Feenstra, Vos
24/09/2015 categorie: Nieuws

Hof Amsterdam: rechtbank moet zaak overdoen nu inspecteur niet alle relevante stukken heeft verstrekt

Tegen een uitspraak in eerste aanleg kan hoger beroep worden ingesteld. In tweede instantie wordt de zaak nogmaals feitelijk behandeld, waarop vervolgens enkel nog cassatieberoep open staat bij de Hoge Raad. In beginsel kan de rechtzoekende dus tweemaal gebruik maken van een feitelijke instantie. Maar wat te doen als geen sprake is geweest van een volledige feitelijke behandeling in eerste aanleg?

Tags: Leenders, Ramakers, Coenen, Hof Amsterdam, art. 8:42 lid 1 Awb, eerste instantie
24/09/2015 categorie: Vacature

Vacature vervuld: Advocaat bij Hertoghs (m/v)

 

Talent gevraagd

Voor onze vestiging in Rotterdam zoeken wij een advocaat (in spé) die niet bang is om tegen de fiscale stroom in te roeien. Wij bieden je de kans om jouw talenten bij ons in het team te ontwikkelen. Ben je een talentvol belastingadviseur met passie voor het formele belastingrecht en affiniteit met het fiscale strafrecht? Ben je een ervaren fiscaal advocaat? Ben je een ervaren strafrechtadvocaat met affiniteit voor het fiscale? En spreekt onze praktijk je aan? Dan nodigen we je van harte uit voor een nadere kennismaking. Neem contact op met Peter van der Westerlaken: 010 777 22 66 of westerlaken@hertoghsadvocaten.nl

Tags: Vacature, talent, passie, fiscaal recht, formeel belastingrecht, belastingadviseur
17/09/2015 categorie: Nieuws

Hertoghs Cassatie Seminar 9 november 2015

Het voeren van een fiscale cassatieprocedure is een vak apart. Wij voeren deze procedures met een vast cassatieteam dat beschikt over ruime kennis en ervaring. Roel Kerckhoffs en Angelique Perdaems praten u op 9 november 2015 graag bij over de kansen die er zijn bij het voeren van een fiscale cassatieprocedure, maar zeker ook over de valkuilen.

Tags: Kerckhoffs, Perdaems, cassatie, fiscale cassatie, Hoge Raad
15/09/2015 categorie: Publicatie

E-book: een ongelijke strijd in btw-tarifering of niet?

Mr. R. Vos en mr. R. Jeronimus, BTW-bulletin 2015/67, september 2015

Een fysiek boek is in Nederland aan het verlaagde btw-tarief van 6% onderworpen en voor een zogeheten e-book geldt het normale btw-tarief van 21%. In dit artikel gaan wij in op dit verschil in btwbehandeling. De vraag is of het verschil in btw-behandeling past in het neutrale karakter van de btw. De btw dient namelijk geen invloed te hebben op de keuze voor een bepaald economisch handelen. Frankrijk en Luxemburg hebben in 2012 een verlaagd btw-tarief ingevoerd voor e-books. Het HvJ heeft inmiddels in een door de Europese Commissie ingestelde inbreukprocedure geoordeeld dat het verlaagde btw-tarief voor e-books in Frankrijk en Luxemburg in strijd is met de Btw-richtlijn.

Lees het artikel.

 

Tags: E-book: een ongelijke strijd in btw-tarifering of niet?: Vos, Jeronimus, btw, e-book, tarief, btw-richtlijn
07/07/2015 categorie: Nieuws

Fiod App van Hertoghs advocaten-belastingkundigen

De fiscus verdenkt een ondernemer van fraude. In ons land onderzoekt de fiscale recherche (FIOD) zo’n verdenking. Wat zijn hierbij de rechten en plichten van beide partijen? De FIOD is zowel fiscaal als strafrechtelijk toegerust. Een onverwacht bezoek van de FIOD is de nachtmerrie van iedere belastingplichtige. Het blijkt moeilijk om daarop voorbereid te zijn. Met de FIOD app van Hertoghs advocaten-belastingkundigen heeft u direct toegang tot vele adviezen, do’s and don’ts en kunt u rechtstreeks contact met ons opnemen voor juridische bijstand.

Tags: Hertoghs, FIOD, app, bijstand, inval
02/07/2015 categorie: Nieuws

Recente ontwikkelingen met betrekking tot BTW-scholenconstructies

De afgelopen jaren is veelvuldig geprocedeerd over zogenoemde btw-besparende scholenmodellen. Door middel van een btw-vriendelijke constructie realiseren gemeenten nieuwbouwprojecten voor scholen waarbij zij de ter zake van de bouw in rekening gebrachte btw in aftrek brengen. In recente jurisprudentie van de Hoge Raad zijn enkele aspecten van deze constructies uitgekristalliseerd.

Tags: Vos, de Jong, btw, scholenconstructie gemeente, misbruik van recht, btw-besparend scholenmodel, btw-bulletin
11/06/2015 categorie: Nieuws

Boeteverhoging per 1 juli 2015 voor inkeerders

Er is de afgelopen tijd veel opspraak geweest over de inkeerregeling. Zo zou de gemiddelde inkeerder € 500.000 op zijn buitenlandse bankrekening hebben staan en heeft de Belastingdienst het voornemen om voor 1 juli a.s. een groot deel van alle inkeermeldingen definitief af te wikkelen.

Tags: Inkeren, inkeerregeling, boeteverhoging, gegevensuitwisseling, zwartspaarder
08/06/2015 categorie: Nieuws

Landelijke actie "Inning balansschulden BTW"

Vanaf 1 augustus 2013 is de Belastingdienst gestart met het landelijke project “Inning balansschulden BTW”. Op basis van een aantal documenten van de Staatssecretaris van Financiën blijkt dat ondernemers met een balansschuld van meer dan € 50.000,- aan btw veelal (automatisch) worden onderworpen aan een boekenonderzoek.

Bij ondernemers met een balansschuld onder € 50.000,- wordt in beginsel een verzuimboete van 10% van de niet voldane btw opgelegd en blijft in vele gevallen een boekenonderzoek achterwege.

Bij ondernemers met een balansschuld van meer dan € 50.000,00 wordt in beginsel een vergrijpboete opgelegd op basis van de per 1 januari 2012 in werking getreden artikel 10a Algemene wet inzake Rijksbelastingen.

Tags: Vos, Jeronimus, omzetbelasting, btw, boete, controle btw, boekenonderzoek, 10a Awr, verplichte suppletieaangifte, indirecte belastingen, vergrijpboete
08/06/2015 categorie: Evenement

Hertoghs BTW rondvaart - nog enkele plaatsen vrij

Tijdens de Gouden Eeuw, meer dan 400 jaar geleden, werd de Amsterdamse grachtengordel gebouwd in opdracht van rijke kooplieden. Deze grachten en haar statige herenhuizen, bedrijven, kerken en coffeeshops herbergen inmiddels een rijke geschiedenis aan BTW jurisprudentie.

Hertoghs advocaten-belastingkundigen nodigt u uit voor een rondvaart door de grachten en over het IJ, waarbij u kennis maakt met de vele btw-bezienswaardigheden van Amsterdam. Tijdens de rondvaart op woensdag 17 juni a.s. wordt u varenderwijs bijgepraat over wat er zich de afgelopen decennia op en rond het Amsterdamse water heeft afgespeeld op het speelveld van de BTW en welke bekende arresten dit heeft opgeleverd. Daarnaast zal aandacht worden besteed aan actuele thema’s zoals het neutraliteitsbeginsel.

Tags: Btw jamsessie, btw rondvaart, Amsterdam, Vos, Jeronimus, de Jong
19/05/2015 categorie: Evenement

Nieuwe datum voor Hertoghs Douane Seminar: 18 juni 2015

 

Het Hertoghs Douane Seminar is verplaatst naar donderdag 18 juni a.s., ook omdat dan een vertegenwoordiging van de FENEX aanwezig zal zijn. Wij nodigen u graag uit voor deze bijeenkomst, die wordt gehouden op ons kantoor aan de parklaan 32 te Rotterdam.

 

De expediteur verzorgt (veelal) talrijke aangiften ten invoer ten behoeve van opdrachtgevers. Dat gaat meestal goed, maar ook wel eens mis. Zo kan het gebeuren dat de opdrachtgever of een andere betrokkene in het aangifteproces niet helemaal zuiver op de graat is geweest en er zelfs fraude in het spel blijkt te zijn.

Een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke douanefraude kan het gevolg zijn.

Tags: Van Hagen, Boezelman, douane-expediteur, douanestrafrecht, fraude
11/05/2015 categorie: Publicatie

De Controleaanpak Belastingdienst: CAB

De belastingdienst hanteert voor het toezicht op burgers en bedrijven verschillende instrumenten, waaronder controle. De komende jaren zal het aantal boekenonderzoeken naar verwachting toenemen tot circa 42.000. Bij administratieve controles en boekenonderzoeken werken de belastingdienst en douane sinds enige tijd conform de nieuwe Controleaanpak Belastingdienst (hierna: CAB). In deze bijdrage besteden wij aandacht aan de uitgangspunten van de CAB en de betekenis voor de btw-compliance.

Tags: Vos, De Jong, controleaanpak, belastingdienst, CAB
04/05/2015 categorie: Publicatie

De toepassing van de BPM in geval van een dubbele (fiscale) woonplaats

In deze bijdrage, gepubliceerd in BTW-bulletin 2015/33 (afl. 4 - april 2015) besteden Roelof Vos en Ron Jeronimus aandacht aan recente rechtspraak over de heffing van BPM als de bezitter c.q. gebruiker van de auto beschikt over een dubbele woonplaats, dat wil zeggen als de bezitter zowel woonachtig is in Nederland als een ander (EU-)land.

 

Tags: Vos, Jeronimus, btw-bulletin, autoregistratiebelasting, dubbele woonplaats, dubbele heffing
27/04/2015 categorie: Nieuws

Hoge Raad: incidenteel hoger beroep ook voor andere belastingjaren mogelijk

Het komt regelmatig voor dat uitspraken van rechtbanken dan wel gerechtshoven beslissingen over meerdere belastingjaren bevatten. Daarnaast bevat een uitspraak van de belastingrechter doorgaans meerdere beslissingen ten aanzien van de elementen die op één aanslagbiljet voorkomen zoals de belastingaanslag, de heffingsrente en de boete.

Indien in zo’n geval de rechtbank de aanslag in stand laat maar de boete vernietigt, kan de belastingplichtige ervoor kiezen niet in hoger beroep te gaan. Het is vaste jurisprudentie van de Hoge Raad dat, indien de inspecteur in zo’n geval hoger beroep instelt ten aanzien van de boete de belastingplichtige vervolgens incidenteel hoger beroep kan instellen tegen de aanslag en de heffingsrente. In het geval de inspecteur hoger beroep instelt, moet de belastingplichtige toch procederen en komt de afweging om (incidenteel) hoger beroep in te stellen in een ander daglicht te staan. Ook kan, indien de belastingplichtige hoger beroep instelt ten aanzien van de aanslag de inspecteur incidenteel hoger beroep instellen ten aanzien van de boete. Dat is een procesrisico wat in acht moet worden genomen.

 

Tags: Perdaems, Hoge Raad, hoger beroep, cassatie, incidenteel, procesrisico
21/04/2015 categorie: Nieuws

De Hoge Raad stelt prejudiciŽle vragen over de tariefindeling van een verwerkt restproduct

Op 13 maart 2015 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waarin een prejudicieel verzoek is gericht aan het Hof van Justitie van de Europese Unie met betrekking tot de tariefindeling van soja-eiwitconcentraat.

De uitkomst van deze procedure is van belang voor de praktijk nu het verwerken van bijproducten en restafval - waarbij enkel de samenstelling van ingrediënten wijzigt - geregeld leidt tot discussie met betrekking tot de tariefindeling van dit verwerkte product. De vraag die feitelijk voorligt is of het scheiden van een bepaalde stof (door middel van extractie) de bereiding van een wezenlijk nieuw product vormt en derhalve een indeling onder een meer specifieke (rest)post als 2308 of 2309 rechtvaardigt.

Tags: Vos, de Jong, douane, btw, douanerechten, tariefindeling, gecombineerde nomenclatuur, prejudiciŽle vragen
08/04/2015 categorie: Nieuws

Misleiding bij akkoordverklaring verlenging navorderingstermijn?

Tot 1 juli 2014 kon gebruik worden gemaakt van de verruimde inkeerregeling, waardoor belastingplichtigen de mogelijkheid kregen om in te keren zonder dat een boete werd opgelegd. In de media is met enige regelmaat gerept over het ‘succes' van deze regeling.

Tags: Feenstra, Demandt, navorderingstermijn, inkeren, inkeerder, inkeerregeling, akkoordverklaring
02/04/2015 categorie: Nieuws

Hoge Raad: vergoeding proceskosten en griffierecht kan ook opgaan voor een in het ongelijk gestelde belanghebbende

Op 20 maart 2015 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waarin de vraag is beantwoord of aanspraak bestaat op een proceskostenvergoeding en een vergoeding van griffierecht indien een belanghebbende in het ongelijk is gesteld, maar wel een immateriële schadevergoeding toegekend heeft gekregen.

Tags: Feenstra, de Jong, immateriŽle schadevergoeding, besluit proceskosten bestuursrecht, griffierecht, formeel belastingrecht
30/03/2015 categorie: Publicatie

Fiscale Fraude

De bestrijding van financieel-economische fraude staat hoog in het vaandel bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie en daarmee bij het Openbaar Ministerie. Dit blijkt wel uit de invoering van de wet verruiming mogelijkheden bestrijding financieel-economische criminaliteit, waarbij hogere strafmaxima zijn ingevoerd en delictsomschrijvingen zijn geactualiseerd.

Tags: Feenstra, Fiscale Fraude, Handboek Strafzaken, Kluwer, materieel strafrecht, fiscaal recht
26/03/2015 categorie: Publicatie

Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet

Eind 2014 is in de fiscale vakliteratuur, maar ook in de media de nodige aandacht besteed aan een strafrechtelijke aangifte wegens een verdenking van beïnvloeding van getuigen door of namens het Ministerie van Financiën. Inmiddels heeft het hof beslist dat de belastingaanslagen moeten worden vernietigd op grond van art. 8:31 Awb (Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 3 februari 2015, ECLI:NL:GHARL:2015:645). De aangifte is ingediend door de President van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en ziet op gebeurtenissen in een fiscale procedure.

Tags: Feenstra, BijzonderStrafrecht.nl, 8:31 Awb, getuigplicht, geheimhoudingsplicht, verschoningsrecht, zwijgrecht
24/03/2015 categorie: Nieuws

Inkeerboete met ingang van 1 juli 2015 naar 60%

De Staatssecretaris heeft de laatste paar jaren regelmatig wijzigingen aangebracht in de boetepercentages bij inkeer. Tot 2010 was geen boete verschuldigd. In de periode van 2010 tot 2 september 2013 werd een percentage van 30% toegepast en vanaf 2 september 2013 tot 1 juli 2014 was (wederom) geen boete verschuldigd. Thans geldt weer het percentage van 30% en per 1 juli 2015 wordt een boetepercentage van 60% gehanteerd.

Tags: Inkeren, inkeerregeling, boete, verweer
23/03/2015 categorie: Vacature

Vacature vervuld: fiscaal advocaat (m/v)

Twee vacatures

Voor zowel onze vestiging in Breda als in Rotterdam zoeken wij een fiscaal advocaat (in spé), die affiniteit heeft met onze landelijke praktijk. Bij voorkeur breiden we ons team uit met een advocaat die zowel op het fiscale als het strafrechtelijke terrein deskundig is.

Tags: Vacature, fiscaal advocaat, fiscale strafzaak, fiscale procedure, formeel belastingrecht
19/03/2015 categorie: Nieuws

Omzetbelasting als schuld in de jaarrekening: pas op voor een boete

Een btw-plichtige ondernemer maakt aan het eind van het jaar zijn (Vpb/IB) balans op waar de schuld inzake de omzetbelasting wordt weergegeven. Momenteel lijken deze eindbalansen een makkelijke prooi voor de Belastingdienst te zijn.

Deze omzetbelastingschulden ontstaan indien bepaalde facturen en/of betalingen niet in de administratie is verwerkt of doordat het gebruik van de suppletieaangifte achterwege is gebleven. In veel gevallen blijft een omzetbelastingschuld dan langer op de balans staan als “te betalen omzetbelasting” of “te betalen btw”.

De Belastingdienst blijkt in vele gevallen deze “oude” omzetbelastingschulden op te sporen. De ingediende aangifte vennootschapsbelasting/inkomstenbelasting wordt namelijk vergeleken met de gedane aangifte omzetbelasting waarna een naheffingsaanslag omzetbelasting (direct) kan volgen.

Tags: Vos, Jeronimus, omzetbelasting, schulden, btw, boete, controle, balansposten, Belastingdienst, aansprakelijkstelling, art. 10a Awr
12/03/2015 categorie: Nieuws

Hoge Raad stelt vragen aan het Hof van Justitie over het douanetarief van mediaspelers

Op 6 februari 2015 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waarin een prejudicieel verzoek is gericht aan het Hof van Justitie van de Europese Unie met betrekking tot de tariefindeling van mediaspelers. Het gaat hier om apparaten met een harde schijf waarop (vanaf een computer) video-, muziek- en fotobestanden worden opgeslagen welke vervolgens rechtstreeks op een TV kunnen worden afgespeeld.

Tags: Vos, de Jong, douane, btw, douanerechten, tariefindeling, gecombineerde nomenclatuur, prejudicieel verzoek
05/03/2015 categorie: Nieuws

Aandeelhouder terecht aansprakelijk gesteld voor vennootschapsbelastingschuld van BV?

Roel Kerckhoffs reageert op het arrest van de maand, ECLI:NL:HR:2015:468 (conclusie A-G ECLI:NL:PHR:2014:536), waarin de aansprakelijkheid van een aandeelhouder voor de belastingclaim van een failliete BV ter discussie staat.

Tags: Kerckhoffs, 100 jaar Belastingkamer, rechtsbescherming, zorgvuldigheidsbeginsel
26/02/2015 categorie: Publicatie

De aftrek van btw 'staat' niet meer rotsvast

Op 18 december 2014 heeft het Hof van Justitie van de EU arrest gewezen over de aftrek van btw als sprake is van betrokkenheid bij fraude. Onze Hoge Raad had daartoe in een drietal gevoegde zaken, Italmoda, Turbu.com en TMP, prejudiciële vragen gesteld. Nu is duidelijk geworden dat aftrek van voorbelasting kan worden geweigerd als de afnemer wist of had moeten weten dat de btw niet is afgedragen door de leverancier, ook als de nationale wettelijke bepalingen zoals in Nederland daarin niet voorzien. In de Turbu.com- en TMP-zaak wordt de Hoge Raad overigens niet-ontvankelijk verklaard in het stellen van prejudiciële vragen. Deze bijdrage is een vervolg op onze publicatie in BTW-bulletin 2014, nr. 7-8.

Tags: Vos, BTW bulletin, btw, fraude, Italmoda, Turbu.com, TMP
24/02/2015 categorie: Publicatie

Compliant gedrag begint bij de belastinginspecteur

De Belastingdienst verwacht compliance van belastingplichtigen, maar moet de Belastingdienst dan niet het goede voorbeeld geven? Daar schort het nogal aan, zo vindt Ivo Leenders, getuige de starheid waarmee koste wat kost wordt vastgehouden aan de anonimiteit van tipgevers.

In de strijd tegen zwartspaarders lijkt zo'n beetje alles geoorloofd. Er is echter een grens die steeds duidelijker wordt. Ook de Belastingdienst kan te ver gaan. Lees hier de column die vandaag verscheen op Taxlive.nl.

 

Tags: Leenders, Taxlive.nl, zwartspaarder, tipgever, rechtsbescherming, compliance
23/02/2015 categorie: Nieuws

De Staatssecretaris geeft antwoord op kamervragen omtrent de nieuwe btw-regels voor digitale diensten

Per 1 januari 2015 is de btw regelgeving inzake e-commerce veranderd. Digitale diensten die worden verleend aan niet-belastingplichtigen in een ander EU land worden belast in het land waar de afnemer is gevestigd. Op 26 januari jl. schreven Roelof Vos en Ron Jeronimus een bericht over de controle en handhaving van de nieuwe btw e-commerce regelgeving. Op 17 februari jl. heeft de Staatssecretaris van Financiën kamervragen beantwoord met betrekking tot de recent ontstane problemen.

Tags: Vos, De Jong, e-commerce, MOSS, digitale dienst, verplichtingen, boete
17/02/2015 categorie: Nieuws

De actieve meldingsplicht van burgers voor een onjuiste btw-aangifte

Uit het per 1 januari 2012 in werking getreden artikel 10a Algemene wet inzake Rijksbelastingen (hierna: Awr) volgt dat belasting- en inhoudingsplichtigen in nader aan te wijzen gevallen verplicht zijn om de inspecteur uit eigen beweging mededeling te doen van onjuistheden of onvolledigheden die hen bekend zijn of zijn geworden en betrekking hebben op voor de belastingheffing van belang zijnde gegevens en inlichtingen.

Tags: Vos, de Jong, btw, meldingsplicht 10a Awr, verplichte suppletieaangifte, indirecte belastingen, vergrijpboete
08/02/2015 categorie: Nieuws

Ook garantie dat materiaal niet voor vervolging wordt gebruikt bij wilsonafhankelijk materiaal

Advocaat-Generaal Niessen is in zijn conclusie van 19 december 2014 (gepubliceerd 23 januari 2015) van mening dat uit de rechtspraak van het EHRM volgt dat het nemo tenetur-beginsel niet alleen ziet op het afleggen van mondelinge of schriftelijke verklaringen (wilsafhankelijk materiaal), maar ook op het gebruik van afgedwongen reeds bestaand materiaal (wilsonafhankelijk materiaal), zoals documenten. Het oordeel van de Hoge Raad in zijn arrest van 12 juli 2013, BNB 2014/101 dat het afdwingen van materiaal door het opleggen van een dwangsom alleen is toegestaan wanneer aan de belastingplichtige de garantie is gegeven dat het gevraagde materiaal niet voor vervolging zal worden gebruikt, is volgens het EHRM in het arrest Chambaz ook van toepassing op documenten en andere bescheiden zoals bankafschriften. Indien deze garantie niet is gegeven dient aan het gebruik ervan het gevolg van bewijsuitsluiting te worden verbonden, aldus de A-G.

Niessen zet ons inziens met deze conclusie een belangrijke stap in de rechtsbescherming van een belastingplichtige. We moeten uiteraard afwachten of de Hoge Raad deze stap zal volgen. Tijdens het Hertoghs actualiteiten seminar dat wordt gehouden op 16 maart 2015 zal ook op de praktische gevolgen van deze conclusie worden ingegaan.

Tags: EHRM, nemo tenetur, Chambaz, wilsonafhankelijk, wilsafhankelijk, Niessen
02/02/2015 categorie: Nieuws

Hoge Raad: btw onderscheid particulieren en ondernemers in Besluit proceskosten bestuursrecht toelaatbaar

Het Besluit proceskosten bestuursrecht kent een forfaitaire regeling voor de vergoeding van proceskosten waarbij voor de btw geen onderscheid wordt gemaakt tussen ondernemers en particulieren. Particulieren hebben per saldo hogere kosten voor rechtsbijstand omdat ze de in rekening gebrachte omzetbelasting niet in aftrek kunnen brengen. In het arrest van de Hoge Raad van 21 november 2014 staat de vraag centraal of een dergelijke gelijke behandeling van ongelijke gevallen een schending van het gelijkheidsbeginsel oplevert en of deze vermeende schending toelaatbaar is.

Tags: Vos, de Jong, btw, besluit proceskosten bestuursrecht, indirecte belastingen, formeel belastingrecht
26/01/2015 categorie: Nieuws

Controle en handhaving van de nieuwe btw e-commerce regelgeving

Per 1 januari 2015 is de regelgeving inzake e-commerce veranderd. Digitale diensten zoals telecommunicatie-, radio- en televisieomroepdiensten die worden verleend aan niet-belastingplichtigen in een ander EU land worden belast in het land waar de afnemer is gevestigd. Hierbij maakt het niet uit of de afnemer een particulier of ondernemer is.

Tags: Vos, Jeronimus, btw, e-commerce, MOSS-regeling, verplichtingen, boete
22/01/2015 categorie: Nieuws

Automatische uitwisseling bankgegevens Zwitserland

De afgelopen jaren is het Zwitserse bankgeheim steeds verder onder druk komen te staan. Op 6 mei 2014 hebben heeft Zwitserland zich verbonden om op termijn bank- en belastinggegevens automatisch te zullen uitwisselen.

Op 14 januari 2015 is een tweetal Zwitserse wetsvoorstellen gepubliceerd op basis waarvan bankgegevens van buitenlandse bankrekeninghouders automatisch naar de belastingdienst in het land van herkomst van de belastingplichtige worden verzonden. Het doel is de wetsvoorstellen in 2017 in werking te laten treden. De eerste bankgegevens zullen vervolgens in 2018 worden verstrekt.

Tags: Bankgeheim, uitwisseling bankgegevens, inkeren, inkeerregeling
22/01/2015 categorie: Evenement

Hertoghs actualiteiten seminar: formeel recht op het scherp van de snede

Het seminar “actualiteiten formeel belastingrecht” was vorig jaar een groot succes. Vele relaties woonden dit seminar bij en namen deel aan een boeiende en leerzame gedachtenwisseling.

Ook dit jaar organiseren Anke Feenstra en Roel Kerckhoffs op 16 maart a.s. een seminar met dit onderwerp. 2014 was wederom een jaar met vele nieuwe ontwikkelingen binnen ons vakgebied, die hun impact hebben op de praktijk van vandaag en morgen. Wij praten u graag bij op de terreinen van onder meer het fiscale strafrecht (opzet/pleitbaar standpunt), de fiscale boete (voor medeplegers), witwasjurisprudentie en fiscaal procesrecht (stukken, getuigenbewijs, informatieverplichtingen). Na dit seminar bent u weer volledig up to date.

Tags: Feenstra, Kerckhoffs, formeel belastingrecht, fiscaal strafrecht, pleitbaar standpunt, fiscale boete, informatieverplichting, fiscaal procesrecht
16/01/2015 categorie: Nieuws

"Italmoda": weigering van aftrek van btw bij fraude

Op 18 december 2014 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een belangwekkend arrest gewezen met betrekking tot het recht op aftrek van btw bij betrokkenheid bij fraude.

V.o.f. Schoenimport “Italmoda” kocht goederen in Nederland en Duitsland en verkocht en leverde deze aan belastingplichtige afnemers in Italië. De Duitse goederen werden gekocht onder een Nederlands btw-identificatienummer en rechtstreeks naar Italië vervoerd. De belasting over deze verwerving wordt geheven in de lidstaat die het btw-nummer heeft toegekend. Italmoda trok voor de in Nederland verworven goederen de voorbelasting in Nederland af. Voor de Duitse goederen werd geen aangifte gedaan. De Italiaanse afnemers gaven geen intracommunautaire verwervingen aan en droegen geen btw af. De Italiaanse belastingdienst heeft deze afnemers recht op aftrek geweigerd en de verschuldigde btw nageheven.

Tags: Vos, de Jong, btw, carrouselfraude, aftrek, btw-fraude, HvJEU, Italmoda
12/01/2015 categorie: Evenement

Btw jamsessie 4 februari 2015

Hertoghs advocaten-belastingkundigen organiseert een btw jamsessie met medewerking van Jan Sanders (Gerechtshof Den Haag), Toon de Ruiter (btw adviseur) en Roelof Vos (Hertoghs advocaten-belastingkundigen). Onderwerp van deze jamsessie is 'Weigering van aftrek van btw bij fraude' naar aanleiding van het arrest van het Hof van Justitie van 18 december 2014 in de btw zaken 'Italmoda', 'Turbu.com BV' en TMP. Daarbij zal ook de ontvankelijkheid van de Hoge Raad bij het stellen van prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie aan de orde komen. 

 

Tags: btw, jamsessie, kennisuitwisseling, btw aftrek, ontvankelijkheid, Hoge Raad
08/01/2015 categorie: Nieuws

Hertoghs op Facebook

Recentelijk zijn wij (ook) te vinden op Facebook. U vindt onze pagina via deze link. Like de pagina en blijf up to date van hetgeen de (fiscale)strafrecht advocatuur en ons kantoor bezig houdt.

Tags: Hertoghs, fiscale advocatuur, fiscaal strafrecht, bijstand
08/12/2014 categorie: Nieuws

Aangifte Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Op 11 december a.s. geeft Roel Kerckhoffs tijdens de uitzending van Tax Talks een toelichting op de achtergrond van de aangifte door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden tegen het Ministerie van Financiën.  

Tax Talks is een tweewekelijks online videoprogramma waarin onder leiding van een gastheer/-vrouw een aantal specialisten actuele fiscale onderwerpen bespreken. Klik hier voor een link naar de website van Tax Talks.

Tags: Kerckhoffs, Tax Talks, Hof Arnhem-Leeuwarden, zwartspaarder,
02/12/2014 categorie: Publicatie

Mediation van belastinggeschillen in Nederland

In dit artikel, verschenen in het Nederlands-Vlaams tijdschrift voor Mediation en conflictmanagement 2014 (18) 3, besteedt Roelof Vos aandacht aan de praktijkontwikkeling van in Nederland bij geschillen tussen de Belastingdienst en de belastingplichtige(n). Sinds 2005 heeft mediation in belastingzaken inmiddels een - zeer bescheiden - plek veroverd als alternatieve geschilbeslechting. Daarbij komt aan de orde: mediation via de Belastingdienst en mediation naast rechtspraak en de specialistenvereniging VFM. Vos behandelt in het artikel ook twee casusposities.

Tags: Vos, TMD, mediation, belastinggeschil, VFM
27/11/2014 categorie: Publicatie

Uitzondering inkeer in overgangsregeling BBBB: aanpassing van meer redactionele en toelichtende aard; ammehoela

Angelique Perdaems vraagt zich in haar column op Taxlive.nl af of het u al is opgevallen: de overgangsregeling voor de toepassing van het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst is sinds 1 januari 2014 niet meer van toepassing. Wat betekent dit in de praktijk?

Tags: Perdaems, Taxlive.nl, BBBB, inkeren, overgangsregeling, boete
06/11/2014 categorie: Publicatie

Redelijkerwijs kenbare fout: Hoge Raad stelt grenzen

Met ingang van 1 januari 2010 is op grond van art. 16, lid 2, onderdeel c, AWR navordering mogelijk als sprake is van een zogenoemde kenbare fout. Voor de beantwoording van de vraag wanneer de fout redelijkerwijs kenbaar is, is een 30%-fictie opgenomen. Inmiddels heeft de Hoge Raad meer duidelijkheid gecreëerd over de toepassing van deze navorderingsbepaling. 
In dit artikel, zeer recentelijk verschenen in Tijdschrift Formeel Belastingrecht 2014/07, bespreken Angelique Perdaems en Gabriëlla Ulrich deze arresten. De nadruk in deze bijdrage ligt op de vraag op welke fouten deze bepaling ziet en in welke gevallen sprake is van een kenbare fout. Geconcludeerd wordt bijvoorbeeld dat indien sprake is van een afwijking van 30% dit niet altijd tot gevolg heeft dat navordering op grond van de 30%-fictie mogelijk is. Afgesloten wordt met een aantal praktische aandachtspunten die van belang zijn bij de beoordeling of navordering op grond van een kenbare fout mogelijk is.

Tags: Perdaems, Ulrich, TFB, AWR, redelijkerwijs, kenbare fout
03/11/2014 categorie: Publicatie

Spreken is zilver, zwijgen is goud: een inlichtingenverplichting zonder waarborg fout?

Subtitel: De reikwijdte van het nemo tenetur-beginsel en de (voorgenomen) faillissementswetgeving.

In dit artikel, verschenen in Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving van oktober 2014, gaan Anke Feenstra en Azad Zeeman in op een aantal onderwerpen waarbij de reikwijdte en toepassing van het nemo tenetur-beginsel aan de orde is. Ten eerste is dit het veelbesproken Chambaz-arrest van het EHRM  en de 'receptie' van dit arrest in de jurisprudentie van de Hoge Raad. Daarnaast besteden de auteurs aandacht aan een nieuwe wending bij de toepassing van het nemo tenetur-beginsel, namelijk de uiwerking in de faillissementspraktijk. In de faillissementswetgeving zijn legio verplichtingen opgenomen van een gefailleerde ten opzichte van de curator, terwijl het nemo tenetur-beginsel in die relatie nog betrekkelijk onontgonnen gebied lijkt. Ten slotte nemen de auteurs een standpunt in omtrent de reikwijdte van het nemo tenetur-beginsel en bovendien geven zij een waardering hoe de huidige en toekomstige faillissementswetgeving zich verhoudt tot dat beginsel.

Tags: Feenstra, Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving, nemo tenetur, faillissementswetgeving, faillissement
03/11/2014 categorie: Evenement

Lunchbijeenkomst ACG Holland

Op 12 november 2014 spreken Ivo Leenders en Roel Kerckhoffs in Amsterdam tijdens de lunchbijeenkomst van de Association for Corporate Growth. Het thema van de bijeenkomst is ‘Bezoek van de FIOD. Wat nu?’.

“Everything you say can and will be used against you in a court of law”. Deze regel geldt niet alleen in Amerikaanse politiefilms, maar ook in de Nederlandse strafpraktijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat een professional in zijn of haar carrière met de FIOD te maken krijgt is dan ook zeer goed mogelijk. Dat hoeft niet te betekenen dat hij of zij zelf verdachte of getuige is. Het kan zijn dat de professional over informatie van een klant beschikt die voor de opsporingsdienst van belang is.

Tags: Ivo Leenders, Roel Kerckhoffs, ACG Holland, lezing, FIOD, verhoor
31/10/2014 categorie: Publicatie

Uitvoering en controle van de nieuwe btw-regelgeving telecommunicatie-, omroep-, en elektronische diensten per 1 januari 2015

In BTW-bulletin is al eerder aandacht besteed aan de nieuwe plaats-van-dienstregels voor e-commercediensten per 1 januari 2015. Wij verwijzen naar 'De totstandkoming van het nieuwe btw-stelsel voor e-commerce vanaf 2015' (BTW-bulleting 2013/11) en 'Plaats van dienst 2015: nieuwe regels nieuwe uitdagingen' (BTW-bulletin 2013/12). In BTW-bulletin 2014/7-8 is in het artikel ' Nog meer uitleg over de plaats-van-dienstregels per 2015' aandacht besteed aan praktische richtsnoeren die door het Directorate-General Tax and Customs Union zijn gegeven, hoe om te gaan met de nieuwe btw-regels. In deze bijdrage, gepubliceerd in BTW-bulletin 2014/85, gaan Roelof Vos en Marloes Lammers in op diverse uitvoeringsproblemen en controle van deze nieuwe btw-regelgeving.

Tags: Vos, BTW-bulletin, plaats-van-dienstregels, e-commerce, uitvoering, 2015
14/10/2014 categorie: Evenement

Hertoghs Douane Seminar: een vaktechnische ontmoeting

Wij hebben mevrouw mr. E.N. Punt (raadsheer in de Hoge Raad) bereid gevonden op 6 november 2014 inleidingen te houden over een tweetal onderwerpen:
 artikel 203 en 204 CDW  
  het verdedigingsbeginsel

Met betrekking tot de beide onderwerpen is recente jurisprudentie verschenen die een vaktechnische discussie daarover meer dan de moeite waard maakt.

Van onze kant zal een bijdrage aan de discussie worden geleverd door een of meer van de onderwerpen vanuit het perspectief van de rechtsbescherming te belichten en ook in te zoomen op de vraag wie – naast de aangever – een risico heeft een boete te belopen.

Tags: Seminar, douane, art. 203 CDW, art. 204 CDW, verdedigingsbeginsel
06/10/2014 categorie: Evenement

Nationale Hertoghs Pleitwedstrijd

Op vrijdag 3 oktober 2014 hield ons kantoor voor de tweede keer de Nationale Hertoghs Pleitwedstrijd.

In 3 spannende zittingsrondes streden de deelnemende teams, gevormd door studenten uit Maastricht, Groningen, Utrecht, Amsterdam en Tilburg, om de eer van 'Beste Team 2014' en 'Best Scenario 2014'.

Niet alleen het dossier bood de nodige uitdagingen, maar ook de duidelijk (!) aanwezige verdachte en de kritische vragen van de rechtbank zorgden voor het nodige vuurwerk en deden een beroep op het improvisatievermogen van de studenten. Eén van de teams besloot zelfs een rechter te wraken, waardoor de wrakingskamer tussentijds zitting nam en uitspraak deed.

Tags: Hertoghs Pleitwedstrijd, studenten, pleidooi, rechtbank
25/09/2014 categorie: Publicatie

'Btw-scholenconstructies' en misbruik van recht

Lange tijd werd gedacht dat misbruik van recht feitelijk niet zou bestaan in btw-land. De nationale equivalent, te weten 'fraus legis', is sinds de invoering in de jaren 20 van de vorige eeuw door de Hoge Raad nooit van toepassing geacht in een concrete btw-casus. Geen btw-constructie werd daarvoor 'erg' genoeg bevonden. De btw leek daarmee een waar paradijs te zijn met ruimte voor allerhande creatieve constructies om btw te besparen.

Tags: Vos, Lammers, BTW-bulletin, scholenconstructies, btw
21/08/2014 categorie: Vacature

Vacature: ervaren btw-specialist

Deze vacature is inmiddels vervuld.

 

Hertoghs advocaten-belastingkundigen is voor het kantoor in Rotterdam op zoek naar een:

ervaren btw-specialist

voor onze fiscale procespraktijk. Gevraagd ervaringsniveau op het gebied van indirecte belastingen is minimaal 5 jaar. Ervaring op btw gebied is een 'must', en op douanegebied 'nice to have'. Het zijn van advocaat heeft daarbij de voorkeur, en anders in elk geval de wens en mogelijkheid om als advocaat te worden beëdigd.

Tags: Vacature, Rotterdam, btw, douane, specialist
18/08/2014 categorie: Evenement

Hertoghs BTW Seminar: "Misbruik van recht in de btw"

Lange tijd werd gedacht dat misbruik van recht feitelijk niet zou bestaan in btw-land. De Nederlandse equivalent Fraus Legis is sedert de invoering in de jaren 20 van de vorige eeuw door de Hoge Raad nimmer van toepassing geacht. Geen btw-constructie bleek 'erg' genoeg'.

Btw leek daarmee een waar fiscaal paradijs te zijn met ruimte voor creatieve btw-besparende constructies. Het Hof van Justitie heeft daarin met de Halifax uitspraak in 2005 verandering gebracht. Recent was er veel aandacht voor zogeheten scholen-constructies.

Hoe staat het er op dit moment voor?

Tags: Hertoghs seminar, btw, Vos, Sanders, scholen constructies
21/07/2014 categorie: Publicatie

Omkering en verzwaring bewijslast: voor wat en wanneer?

Omkering en verzwaring van de bewijslast vindt plaats indien sprake is van het niet doen van de vereiste aangifte, het niet voldoen aan informatieverplichtingen en/of het niet nakomen van de administratieplicht. Vóór de invoering van de informatiebeschikking beoordeelde de rechter in een procedure tegen een (naheffings- of navorderings)aanslag niet alleen of één van deze gevallen zich voordeed maar ook wat vervolgens de consequentie daarvan behoorde te zijn. Momenteel wordt de vraag beantwoord of sprake is van een schending van de informatie- en administratieplicht in een afzonderlijke procedure. In deze juni bijdrage van Het Register zet Anneke Nuyens uiteen wat daarvan de gevolgen zijn.

 

Tags: Nuyens, Het Register, omkering, verzwaring, bewijslast, informatieverplichting
17/07/2014 categorie: Nieuws

Inkeren kan nog steeds

Hoewel de termijn waarbinnen belastingplichtigen boetevrij kunnen inkeren inmiddels verstreken is, is inkeren vanaf 1 juli jl. nog steeds mogelijk. Enige wijziging is dat het boetepercentage is - overeenkomstig het oude regime - weer verhoogd is naar 30% van de na te vorderen belasting.

Tags: Inkeren, inkeerregeling, zwart geld, zwartspaarder, automatische gegevensuitwisseling
06/07/2014 categorie: Publicatie

Wist of had moeten weten dat de btw niet is betaald

In het huidige btw-systeem geldt als uitgangspunt dat de leverancier de btw afdraagt en dat de afnemer-ondernemer de btw in aftrek kan brengen als voorbelasting. De ene ondernemer draagt af en de ander vraagt de aan de leverancier betaalde btw terug van de belastingdienst. Dit systeem noemt met ook wel de achilleshiel van de btw: omdat het aftrekrecht van de afnemer in principe losstaat van de afdracht van de btw door de leverancier loopt de belastingdienst het risico dat hij de btw wel moet uitbetalen aan de afnemer maar dat hij dit bedrag niet ontvangt van de afnemer.

Tags: Vos, Lammers, btw, carousselfraude
03/07/2014 categorie: Publicatie

Waar staan we nu? Een update over de kortgedingprocedures in het Rekeningenproject

Toen de Belastingdienst in 2000 via de diplomatieke kanalen informatie over zo’n tienduizend Nederlanders ontving, van wie werd vermoed dat zij in ieder geval op 31 januari 1994 een of meer rekeningen bij de Kredietbank Luxemburg aanhielden, had men vast niet kunnen bevroeden wat de impact van deze verkrijging zou zijn op de fiscale rechtspraktijk. In het kader van dit zogenoemde Rekeningenproject zijn vele rechtsvragen opgeworpen en heeft de Hoge Raad al diverse spoorboekjes geschreven.

Tags: Nuyens, TFB, rekeningenproject, gestolen bewijsmateriaal
26/06/2014 categorie: Nieuws

FD: "Zwartspaarders melden zich, maar grote groep blijft op de vlucht"

Vandaag publiceerde Het Financieele Dagblad een artikel over het resultaat van de versoepelde inkeerregeling. "Het aanbod van de Belastingdienst om zwart geld boetevrij naar Nederland terug te brengen loopt maandag af". Inkeerders kunnen dus nog tot maandag 30 juni a.s. 23.59u inkeren, zo nodig per e-mail. Om deze reden blijft Hertoghs advocaten-belastingkundigen op 30 juni open tot deze deadline, om zodoende zoveel mogelijk inkeerders bij te staan in rechte.

Tags: Inkeren, inkeerregeling, zwartspaarder, juridische bijstand, FD
19/06/2014 categorie: Nieuws

BOETEVRIJ INKEREN? DE TERMIJN VAN 1 JULI A.S. NADERT

De tijd begint te dringen voor belastingplichtigen die nog geheel boetevrij willen inkeren. De  tijdelijk versoepelde inkeerregeling geldt namelijk tot 1 juli aanstaande. Er zijn geen aanwijzingen dat deze termijn zal worden verlengd. Ook zijn er op dit moment geen indicaties dat de mogelijkheid om boetevrij in te keren na het verstrijken van deze termijn nogmaals wordt geboden. Indien een belastingplichtige dus wenst in te keren, dan kan dat nog voor 1 juli a.s. op een financieel zo gunstig mogelijke manier worden gedaan.

Tags: Inkeren, inkeerregeling, 1 juli, boetevrij, externe deskundige
19/06/2014 categorie: Publicatie

Huwelijks- en partneraansprakelijkheid voor belastingschulden

Indien iemand is gehuwd, betekent dit niet automatisch dat deze persoon aansprakelijk kan worden gesteld voor alle belastingschulden van de huwelijkspartner. Het huwen in gemeenschap van goederen brengt hierin geen verandering. Op grond van artikel 44 lid 2 Invorderingswet 1990 (hierna: IW 1990) kan een ‘derde’ aansprakelijk worden gesteld voor inkomensbestanddelen van een belastingschuldige. Deze aansprakelijkheid strekt zich echter slechts uit tot een gedeelte van de verschuldigde inkomstenbelasting. Onder de ‘derden’ vallen niet alleen huwelijkspartners, maar ook andere partners, zoals samenwonenden of ex-partners. In het onderhavige artikel, verschenen in Fiscaal Tijdschrift Vermogen van juni 2014, gaat Gabriëlla Ulrich in op de civielrechtelijke mogelijkheden van de ontvanger van de Belastingdienst (hierna: ontvanger) om (huwelijks) partners aansprakelijk te stellen. Tevens behandelt ze de reikwijdte en uitwerking van aansprakelijkheidsbepalingen zoals vervat in artikel 44 lid 2 IW 1990.

Tags: Ulrich, Fiscaal Tijdschrift Vermogen, partneraansprakelijkheid, belastingschulden, IW 1990
16/06/2014 categorie: Evenement

Btw jamsessie 2 juli 2014

Hertoghs advocaten-belastingkundigen organiseert een btw jamsessie onder leiding van Jan Sanders, senior raadsheer van het Gerechtshof te Den Haag. Sanders zal daarbij aandacht besteden aan een tweetal actuele onderwerpen: 'misbruik van recht' en 'weten of behoren te weten dat de btw is betaald'.

Tags: btw, kennisuitwisseling, Sanders, indirecte belastingen
03/06/2014 categorie: Nieuws

Onrechtmatig verkregen bewijs Belastingdienst

Op 5 juni a.s. laat Roel Kerckhoffs van zich horen in de uitzending van Tax Talks, een tweewekelijks online videoprogramma waarin onder leiding van een gastheer/-vrouw een aantal specialisten actuele fiscale onderwerpen bespreken.

"In mijn advocatenpraktijk heb ik vaak te maken met mensen die verdacht worden van belastingfraude. Om het bewijs rond de krijgen stelt de inspecteur vaak vele vragen. Het antwoord op die vragen levert bewijs op van de fraude. Het Nederlandse recht biedt de belastingplichtige geen absoluut zwijgrecht voor deze gevallen."

Tags: Kerckhoffs, Tax Talks, onrechtmatig, bewijs, zwijgrecht
02/06/2014 categorie: Nieuws

Inkeermelding vůůr 1 juli 2014

De tijdelijk versoepelde inkeerregeling, waarbij belastingplichtigen kunnen inkeren zonder boete, geldt tot 1 juli 2014. Aan belastingplichtigen die na deze datum gebruik maken van de vrijwillige verbetering, kan een boete worden opgelegd van 30% (oplopend naar 60%).

Uit de wet blijkt dat belastingplichtigen kunnen inkeren door alsnog een juiste en volledige aangifte te doen of juiste en volledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen te verstrekken. Dit moet plaatsvinden vóórdat de belastingplichtige weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de inspecteur op de hoogte is van de onjuiste of onvolledige aangifte. Er is sprake van juiste en volledige gegevens als de inspecteur met die gegevens een navorderingsaanslag op kan leggen, zonder dat hij daarvoor een nader onderzoek hoeft te doen.

Tags: Inkeren, inkeerregeling, boete, 1 juli 2014
02/06/2014 categorie: Publicatie

Wetsvoorstel vereenvoudiging formeel verkeer belastingdienst: electronisch berichtenverkeer

Ondernemers zijn al geruime tijd gewend aan de verplichting elektronisch btw-aangifte te doen. Roelof Vos bespreekt in dit artikel het wetsvoorstel 'Vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst', waarmee het kabinet beoogt een gedegen grondslag voor elektronisch berichtenverkeer van en met de belastingdienst te regelen. De bedoeling is dat op termijn het berichtenverkeer tussen ondernemer en belastingdienst uitsluitend nog elektronisch plaatsvindt.


 

Tags: Vos, vereenvoudiging formeel verkeer belastingdienst, btw-aangifte, elektronisch berichtenverkeer
28/05/2014 categorie: Publicatie

Afschaffing printprijsregeling voor de btw per 1 januari 2015

Roelof Vos bespreekt in dit artikel, verschenen in BTW-bulletein 2014/42 de afschaffing van de printprijsregeling voor de btw per 1 januari 2015. De btw kent een speciale regeling - de zogeheten printprijsregeling (PPR) - voor de levering en invoer van film- en videoproducties. De PPR houdt in dat slechts btw hoeft te worden voldaan over een fictieve lage printprijs en niet over de vergoeding. De PPR is een zeer gunstige regeling als de afnemer de btw geheel of gedeeltelijk niet in aftrek kan brengen.


 

Tags: Vos, btw, printprijsregeling
20/05/2014 categorie: Publicatie

Over de beboeting van medeplichtigen, uitlokkers en doen plegers

Per 1 januari 2014 is artikel 67o AWR ingevoerd. Op grond van deze bepaling kunnen aan medeplichtigen, uitlokkers en doen plegers fiscale boeten worden opgelegd. Voordien werden alleen plegers en medeplegers als overtreders in de zin van de Awb aangemerkt. Deze keuze werd destijds bewust gemaakt. Waarom was beboeting van deze drie andere deelnemers aanvankelijk uitgesloten, waarom is vervolgens toch tot de uitbreiding besloten en wat zijn de gevolgen voor de fiscale praktijkvoering? Deze vragen zal Anneke Nuyens in dit artikel, gepubliceerd in Fiscaal Praktijkblad 2014/7, beantwoorden.


 

Tags: Nuyens, Fiscaal Praktijkblad, medeplichtige, uitlokker, fiscale boete, Awb
07/05/2014 categorie: Nieuws

Bank secrecy for tax purposes is coming to an end

 ‘Bank secrecy for tax purposes is coming to an end’ zo schrijft de Oeso in een nieuwsbericht op haar website. Diverse landen, waaronder Zwitserland en Singapore, hebben zich op 6 mei 2014 aangesloten bij de internationale standaard van automatische gegevensuitwisseling.

28/04/2014 categorie: Nieuws

Inkeerregeling buitenlands vermogen: de meest gestelde vragen beantwoord

Vermogen van Nederlandse belastingplichtigen dat op buitenlandse bankrekeningen buiten het vizier van de Belastingdienst wordt gehouden, is de Nederlandse overheid een doorn in het oog. De overheid is dan ook al jaren intensief bezig met de opsporing van dit (buitenlands) zwart vermogen. De Nederlandse Belastingdienst werkt daarbij nauw samen met buitenlandse overheden, doordat zij over en weer gegevens kunnen opvragen en uitwisselen. Wordt zwart (buitenlands) vermogen ontdekt, dan worden in principe hoge boetes opgelegd.

Tags: Inkeren, inkeerregeling, vraag en antwoord, boetevrij inkeren
24/04/2014 categorie: Evenement

Hertoghs Seminar: 'Fiscaal gelegitimeerd'

"Wie bent u?" en "Kunt u zich legitimeren?" zijn vragen van alledag. Werkgevers zijn verplicht hun werknemers te identificeren en daarvan blijk te geven in hun administratie. Ook de Wwft verplicht bepaalde dienstverleners tot identificatie van hun cliënten. Ondanks al deze verplichtingen informeert de overheid weinig actief hoe daar concreet uitvoering aan te geven. Is u bijvoorbeeld verteld waar u op moet letten bij het beoordelen van iemands identiteit? Weet u (dus) of degene die zich legitimeert wel degene is die hij zegt dat hij is? Kunt u valsheden in identiteitsbewijzen onderkennen? En toch rekent de overheid het ú aan als u niet voldoet aan het vaststellen en vastleggen van de juiste identiteit.

Werkgevers kunnen geconfronteerd worden met hoge naheffingsaanslagen loonheffing met toepassing van het anoniementarief, indien zij kopieën van valse identiteitsbewijzen in de administratie hebben. En denk ook aan de mogelijke consequenties van de stelling dat de administratie als gevolg daarvan vals is.
 

Tags: Hertoghs Seminar, identificatie, Wwft, naheffingsaanslag
24/04/2014 categorie: Publicatie

Is het einde in zicht?

Met ingang van 1 januari 2012 is artikel 66, derde lid, Successiewet 1956 in werking getreden. Door de invoering van deze bepaling is de navorderingstermijn voor erfbelasting over buitenlands vermogen komen te vervallen. De navorderingsbevoegdheid is hiermee niet meer gebonden aan een termijn. In dit artikel, gepubliceerd in WFR 2014/554, onderzoeken Gabriëlla Ulrich en Anneke Nuyens de houdbaarheid van het vervallen van de navorderingstermijn in Europees rechterlijk perspectief. Tevens gaan zij in op de vermeende onbeperkt terugwerkende kracht van de nieuwe bepaling wegens het ontbreken van overgangsrecht. Ten slotte wordt de nieuwe bepaling tegen het licht van het rechtszekerheidsbeginsel gehouden.

Tags: Nuyens, Ulrich, WFR, navorderingstermijn, buitenlands vermogen
22/04/2014 categorie: Vacature

Vacature: juridisch secretaresse

Deze vacature is inmiddels vervuld.

 

Voor onze vestiging te Rotterdam zijn wij op zoek naar een fulltime:

Juridisch secretaresse

Ben jij die vastberaden topsecretaresse uit de regio Rotterdam met een passie voor het vak, die ingewikkelde informatiestromen correct kan filteren? En weet jij hoe het is om praktisch inhoudelijke bijdragen te leveren en daarbij als schakel te dienen tussen advocaten en cliënten/rechtsorganen? Wij maken graag kennis met jou!

Tags: Vacature, juridisch secretaresse, Rotterdam, accuraat, fulltime
08/04/2014 categorie: Publicatie

The end of the European banking secret?

Volledige titel: 'The end of the European banking secret? Voluntary disclosure developments in the Netherlands'. In dit artikel van april 2014, gepubliceerd in de Criminal Law and Business Crime committee News, licht Mariëlle Boezelman de recente ontwikkelingen omtrent de versoepelde inkeerprocedure in Nederland toe. Zij stelt daarbij tevens de vraag hoe de staatssecretaris van Financiën denkt om te gaan met inkeerders die in 2011 tegen een fors boetepercentage openheid van zaken hebben gegeven.

Lees het artikel

 

Tags: Inkeerregeling, internationale informatieuitwisseling, bankgeheim, inkeerprocedure, fraude
17/02/2014 categorie: Evenement

Hertoghs seminar "Actualiteiten formeel belastingrecht"

Op 17 maart a.s. verzorgen Anke Feenstra en Roel Kerckhoffs het seminar "Actualiteiten formeel belastingrecht". Het terrein van het formele belastingrecht biedt dit jaar weer de nodige noviteiten. Bovendien zullen recente ontwikkelingen in de jurisprudentie, zoals de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de belastingadviseur, de rechterlijke waarborg bij informatieverplichtingen en de immateriële schadevergoeding hun effecten sorteren.

In ieder geval worden de volgende onderwerpen behandeld:

• Nieuwe boete- en strafbepalingen per 1 januari 2014
• De informatiebeschikking in de praktijk
• Recente ontwikkelingen in de rechtspraak

Na dit seminar zal uw formele bagage weer volledig up to date zijn. U kunt zich hiervoor aanmelden via ons aanmeldformulier.

Het seminar vindt plaats op onze vestiging in Breda en duurt van 17.00 uur tot 20.00. Tijdens de pauze wordt een maaltijd geserveerd.
 

Tags: Seminar, formeel belastingrecht, aansprakelijkheid, informatieverplichting, informatiebeschikking, boetebepaling, strafbepaling
13/02/2014 categorie: Nieuws

Nederland gaat gegevens uitwisselen met de VS

Op 18 december 2013 heeft oud-staatssecretaris van Financiën Weekers een zogenoemde FATCA overeenkomst met de Verenigde Staten gesloten. De overeenkomst is getekend in het kader van de implementatie van de Amerikaanse ‘Foreign Account Tax Compliance Act’ (‘FATCA’).

De overeenkomst maakt het mogelijk dat gegevens tussen de Belastingdiensten uit beide landen automatisch worden uitgewisseld. Vanaf september 2015 zal de Nederlandse Belastingdienst gegevens over Amerikaanse belastingplichtigen aan de IRS (de Amerikaanse Belastingdienst) verstrekken. De Nederlandse Belastingdienst zal vanaf september 2015 daarnaast ook automatisch gegevens van de Verenigde Staten ontvangen over Nederlandse belastingplichtigen.

Op 2 september 2013 heeft Weekers de inkeerregeling tijdelijk versoepeld. De versoepeling houdt in dat de boete van 30% niet wordt opgelegd als zwartspaarders zich vóór 1 juli 2014 bij de Belastingdienst melden. Deze versoepeling geldt ook voor inkeerverzoeken die vóór 2 september 2013 zijn ingediend, maar waarvan de boetbeschikking nog niet onherroepelijk vaststaat. Aangezien thans nog geen sprake is van automatische gegevensuitwisseling tussen de Verenigde Staten en Nederland, kunnen Nederlandse belastingplichtigen met niet-fiscaal verantwoord vermogen in de Verenigde Staten nog gebruik maken van de (tijdelijk versoepelde) inkeerregeling.

Vragen over inkeren, (vergrijp)boete en uw positie? Neem contact op met mr. R. Vos of mr. A.M.E. Nuyens om te bezien wat uw mogelijkheden in rechte zijn.

lees meer

Tags: FATCA, internationale gegevensuitwisseling, VS, inkeerregeling, inkeren
31/01/2014 categorie: Nieuws

Bankgeheim Oostenrijk onder druk

Oostenrijk kent van oudsher een bankgeheim. Dit houdt in dat banken de gegevens van hun klanten op grond van een wettelijke regeling beschermen. Aan het begin van 2013 verschenen echter nieuwsberichten dat Oostenrijk zou hebben ingestemd met de opheffing van het bankgeheim. De Verenigde Staten zouden grote druk op de Oostenrijkse overheid hebben uitgeoefend door te dreigen dat Oostenrijkse banken in de toekomst geen zaken meer in de Verenigde Staten mogen doen indien het land niet overgaat op automatische gegevensuitwisseling. Oud-staatssecretaris van Financiën Weekers sprak hierna de verwachting uit dat vanaf 2015 automatische gegevensuitwisseling binnen de EU-landen de standaard wordt.

Eind 2013 vond in Brussel een vergadering plaats van de ministers van Financiën van de EU-landen. Ondanks de eerdere instemming van Oostenrijk is tijdens deze vergadering geen akkoord bereikt over de overstap naar automatische gegevensuitwisseling binnen heel Europa. Uit diverse bronnen volgde dat onder meer Oostenrijk en Luxemburg dwars lagen bij de besluitvorming.

Tags: Bankgeheim, Oostenrijk, inkeren, inkeerregeling, Weekers, automatische gegevensuitwisseling
28/01/2014 categorie: Publicatie

Column: Yes we can!

Dorien Roerink bespreekt in haar column 'Yes we can!' op BijzonderStrafrecht.nl hoe handen en voeten te geven aan de uitzonderlijke gevallen waarin de rechter het OM niet-ontvankelijk kan verklaren.

Lees de column.

Tags: Niet-ontvankelijk, Zwolsmancriterium, belangengafweging, Duker, Roerink, BijzonderStrafrecht.nl
23/01/2014 categorie: Nieuws

UBS Zwitserland dreigt zwartspaarders te verklikken

Uit een nieuwsbericht dat vandaag in de Telegraaf is verschenen wordt gewaarschuwd dat klanten die de afgelopen decennia door UBS in Zwitserland en Luxemburg met open armen zijn ontvangen om hun zwarte spaargeld buiten het zicht van de fiscus te stallen, massaal een marsorder krijgen. De rekeninghouders krijgen in een gesprek met de bank te horen dat ze ofwel hun zwarte geld contant moeten opnemen, óf contact moeten zoeken met een adviseur om tot een inkeerregeling te komen met de Nederlandse Belastingdienst.

Een woordvoerder van UBS ontkende gisteravond tegenover de Telegraaf dat het zwartspaarders zal verklikken aan de fiscus. "Indien de klant echter niets doet, zal zijn rekening eind 2015 worden opgeheven.”

Lees hier de integrale tekst van het nieuwsbericht.

 

Tags: Zwartspaarder, USB, inkeren, Telegraaf
21/01/2014 categorie: Nieuws

Ingekeerd en boete betaald?

Bent u na 1 januari 2010 ingekeerd en heeft u een (vergrijp)boete betaald aan de Belastingdienst? Neem contact op met mr. R. Vos of mr. A.M.E. Nuyens om te bezien wat uw mogelijkheden in rechte zijn.
 

Meer informatie over de inkeerregeling en inkeerprocedure

 

 

Tags: Inkeren, inkeerregeling, boete, vergrijpboete
16/01/2014 categorie: Publicatie

Eenheid in bestuursrecht een wassen neus

Volledige titel: Eenheid in bestuursrecht een wassen neus; meer deelnemers in het fiscale boeterecht

Anneke Nuyens blikt op Taxence.nl vooruit naar de deelnemersvarianten die we in 2014 in het fiscale boeterecht tegenkomen.

Lees de column

Tags: Nuyens, Taxence.nl, bestuursrecht, deelnemersvarianten, fiscaal boeterecht
31/12/2013 categorie: Nieuws

Roelof Vos: uitbreiding procespraktijk Indirecte Belastingen

Per 1 januari 2014 sluit mr. Roelof Vos (48) zich aan als advocaat-belastingkundige bij Hertoghs advocaten-belastingkundigen in Breda/Rotterdam. Vos is als fiscaal advocaat gespecialiseerd in Indirecte belastingen. Hij richt zich bij Hertoghs advocaten-belastingkundigen vooral op de uitbouw van de fiscale procespraktijk op het terrein van BTW en douane.


Vos heeft 20 jaar ervaring in de fiscale advocatuur. Daarnaast is hij onder meer docent aan de Universiteit van Leiden, NMI mediator en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Advocaten-Belastingkundigen. 
 

Tags: Roelof Vos, uitbreiding praktijk, indirecte belastingen
23/12/2013 categorie: Nieuws

Rijksbrede aanpak fraude

Op 20 december 2013 heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aangekondigd in 2014 een reeks maatregelen te zullen nemen om fraude met publieke middelen te voorkomen en effectiever te gaan bestrijden. Uiterlijk eind 2014 zullen alle nieuwe en bestaande wet- en regelgeving beter en vaker worden getoetst op fraudebestendigheid. Opsporingsdiensten krijgen voorts een sterkere informatiepositie door betere uitwisseling van gegevens en de basisregistraties worden op orde gebracht. Ook gaan de overheidsdiensten nauwer samenwerken bij de opsporing en vervolging van fraudeurs.

Onze advocaten kunnen u bijstaan in (mogelijke) discussie omtrent (internationale) informatie-uitwisseling en de daaraan voorafgaande controle. Lees meer.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Tags: Fraude, informatie-uitwisseling, Opstelten
23/12/2013 categorie: Nieuws

Eindrapportage toezicht advocatuur

Op 16 december 2013 is de eindrapportage van de interim-rapporteur R.J. Hoekstra over het toezicht op de advocatuur gepubliceerd. Hoekstra begon op 1 februari 2012 met zijn onderzoek naar de kwaliteit, objectiviteit en integriteit van het toezicht op advocaten. Hoekstra publiceerde eerder een eindrapportage over het jaar 2012. De eindrapportage over het jaar 2013 borduurt op deze rapportage voort. In 2014 zal Hoekstra zijn onderzoek voorzetten.

De Tweede Kamer heeft gemengd gereageerd op de eindrapportage. De resultaten die in het rapport naar voren komen bevestigen volgens de VVD dat het omstreden voorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om staatstoezicht in te voeren nog steeds nodig is. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat staatssecretaris Teeven het plan om advocaten onder staatstoezicht te stellen juist direct van tafel haalt. Het plan van Teeven is overbodig geworden vindt Schouw: “De beroepsgroep heeft zelf orde op zaken gesteld, staatstoezicht op de sector is onnodig en overbodig. Daarnaast is het gewoon een slecht plan. De beroepsgroep komt hiermee in het geding. Dit is niet goed voor de sector en niet goed voor slachtoffers en verdachten."

Tags: Hoekstra, toezicht advocatuur, Orde van Advocaten, staatstoezicht, Tweede Kamer
17/12/2013 categorie: Publicatie

Het bankgeheim ontrafeld

De afgelopen jaren zijn zowel op internationaal als op Europees niveau de ogen gericht op fiscale gegevensuitwisseling. Vanuit alle windstreken komen geluiden, waaruit blijkt dat internationale gegevensuitwisseling hoog op de politieke agenda staat om belastingontduiking, maar ook belastingontwijking te voorkomen. Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat ook het bankgeheim steeds verder onder druk komt te staan. 

In dit artikel, zoals recentelijk gepubliceerd in het Tijdschrift voor Sanctierecht en Comliance, gaan Anke Feenstra en Gabriëlla Ulrich in op de fiscale en strafrechtelijke uitwisseling van gegevens met Zwitserland en Luxemburg. Zij besteden hierbij ook aandacht aan de rechtsmiddelen die kunnen worden aangewend bij internationale gegevensuitwisseling.

Lees het artikel

Tags: Feenstra, Ulrich, bankgeheim, belastingontduiking, Zwitserland, Luxemburg, inlichtingenuitwisseling
28/11/2013 categorie: Nieuws

"Uitbreiding fraudebestrijding binnen Benelux"

Staatssecretaris Weekers kondigt een intensivering van de samenwerking tussen Nederland en België aan, op het gebied van fiscale inlichtingenuitwisseling en het verbeteren van de intelligence. In de nabije toekomst zal ook Luxemburg in dit samenwerkingsverband betrokken worden, aangezien dit land heeft toegezegd per 1 januari 2015 bankgegevens uit te wisselen. "De maatregelen moeten gaan gelden voor indirecte belastingen zoals btw en voor directe belastingen zoals inkomstenbelasting, maar ook voor het invorderen van belastingschulden".

Lees het nieuwsbericht op www.rijksoverheid.nl

Tags: Weekers, fiscale inlichtingenuitwisseling, BelgiŽ, Luxemburg, inkeren, inkeerprocedure, inkeerregeling
19/11/2013 categorie: Publicatie

Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst: uitbreiding navorderingsmogelijkheden

Op 2 september 2013 heeft de staatssecretaris van Financiën het wetsvoorstel ‘Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst’ aan de Tweede Kamer aangeboden. Hij heeft van deze gelegenheid gebruikgemaakt om een tijdelijke versoepeling van het inkeerbeleid aan te kondigen.

Hier is direct veel aandacht naar uitgegaan. Ook het voorgestelde nieuwe heffingssysteem staat volop in de belangstelling. De Vereniging van Hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën heeft op 16 oktober jl. publiekelijk laten weten het wetsvoorstel, waarbij de aanslagtermijn van 3 jaar naar 15 maanden wordt teruggebracht, niet te steunen. De staatssecretaris heeft echter laten weten dat hij niet van plan is zijn voorstel te wijzigen.

In dit artikel, recentelijk gepubliceerd in MBB (november 2013), bespreekt Angelique Perdaems een aantal aspecten uit het huidige wetsvoorstel. Daarbij licht zij het nieuwe heffingssysteem toe en worden de nieuwe verruimde navorderingsregels uitgebreid besproken. Tevens schenkt zij aandacht aan de rechtsongelijkheid die door invoering van de voorgestelde navorderingsregels ontstaat tussen IB- en VPB-ondernemers.

Lees het artikel

Tags: Perdaems, MBB, heffingssysteem, uitbreiding navorderingsmogelijkheden, rechtsongelijkheid, inkeren, inkeerbeleid
18/11/2013 categorie: Nieuws

Vele nieuwe inkeerzaken bij Belastingdienst

Op 2 september 2013 heeft staatssecretaris van financiën Weekers de inkeerregeling tijdelijk versoepeld in verband met de komst van een nieuw heffingssysteem (Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst). Belastingplichtigen die zich vóór 1 juli 2014 vrijwillig melden bij de fiscus, hoeven geen boete te betalen.

Uit een nieuwsbericht van staatssecretaris Weekers zoals dat is gepubliceerd op 8 november jl. volgt dat vanaf 2 september 2013 bijna 500 belastingplichtigen gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid. Volgens Financiën is de tijdelijke versoepeling van de inkeerregeling dan ook succesvol te noemen. Vanaf 2009 hebben zich ruim 11000 inkeerders gemeld bij de Belastingdienst met een totaal aan ingekeerd vermogen van bijna 4 miljard euro. Dit levert de schatkist een structurele opbrengst op van bijna 48 miljoen euro per jaar.
 

Tags: Inkeren, inkeerregeling, Weekers, versoepeling
28/10/2013 categorie: Publicatie

Het tweejarig bestaan van de informatiebeschikking; een feestje waard?

mw. mr. A.M.E. Nuyens en mw. mr. G.H. Ulrich, Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht, 24 oktober 2013

Anneke Nuyens en Gabriëlla Ulricht blikken terug op twee jaar jurisprudentie ten aanzien van de informatiebeschikking. Hoe is omgegaan met de knelpunten die reeds voorafgaand aan en vlak na de invoering van de nieuwe beschikking werden gesignaleerd? Hoe werkt de samenloop van de fiscale informatiebeschikkingsprocedure en het civiele kort geding in de praktijk en welke toetsingskaders worden in deze procedures gehanteerd?

Lees het artikel
 

Tags: Nuyens, Ulricht, informatiebeschikking, AWR, administratieplicht, bewaarplicht
25/10/2013 categorie: Publicatie

Bestrijding van faillissementsfraude insolvent?

Mw. mr. A.A. Feenstra en mw. mr. G.M. Boezelman, Tijdschrift voor Formeel Belastingrecht, nr. 6/7 - oktober 2013

Anke Feenstra en Mariëlle Boezelman bespreken het wetsvoorstel 'herziening strafbaarstelling faillissementsfraude', dat eind vorig jaar werd aangekondigd in het kader van het wetgevingsprogramma 'Herijking Faillissementsrecht'. Met name de hierin opgenomen bepalingen die betrekking hebben op de nieuwe strafbaarstelling van het niet voldoen aan de administratie- en inlichtingenplicht komt aan de orde. Wat is namelijk de toegevoegde waarde - of juist niet - van deze nieuwe bepaling, naast de reeds bestaande strafbaarstelling hiervan in de AWR?

Lees het artikel
 

Tags: Feenstra, Boezelman, Tijdschrift voor Formeel Belastingrecht, faillissementsfraude, administratieplicht, inlichtingenplicht, AWR
22/10/2013 categorie: Publicatie

Column: Even Proeven

Anke Feenstra en Dorien Roerink geven in hun column getiteld 'Even Proeven' op BijzonderStrafrecht.nl commentaar op het wetsvoorstel tot wijziging van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (verkort: Awir). Zij vragen zich hardop af of dit niet slechts een voorproefje is van een uitbreiding voor het gehele fiscale sanctierecht.
Lees de column.

Tags: Feenstra, Roerink, Bijzonderstrafrecht.nl, AWR, beslistermijn, boete, medeplichtigheid
03/10/2013 categorie: Evenement

Hertoghs Seminar: Fiscaal gelegitimeerd

'Wie bent u?' en 'Kunt u zich legitimeren?' zijn vragen van alle dag. Werkgevers zijn verplicht hun werknemers te identificeren en daarvan blijk te geven in hun administratie. Ook de Wwft verplicht bepaalde dienstverleners tot identificatie van hun cliënten. Ondanks al deze verplichtingen is door de overheid weinig actief geïnformeerd over hoe daar concreet uitvoering aan moet worden gegeven. Waar moet u op letten bij het beoordelen van iemands identiteit? Kunt u valsheden in identiteitsbewijzen onderkennen? De overheid rekent het ú aan als u niet voldoet aan het vaststellen en vastleggen van de juiste identiteit.
 

Tags: Seminar, Leenders, Knopjes, identificeren, Wwft, identiteit
01/10/2013 categorie: Evenement

En de winnaars zijn....!

Na 3 spannende zittingsrondes, waarin de deelnemende teams uit Maastricht, Groningen, Utrecht, Rotterdam en Nijmegen zorgden voor het nodige vuurwerk en veel improvisatievermogen toonden, ging de jury in conclaaf om het Winnende Team en de Best Scenario - beste pleiter - van de Hertoghs Pleitwedstrijd 2013 aan te wijzen.

De uitslag is:

Winnend team 2013   

Team Utrecht

Best Scenario 2013

Vincent Lampers

 

Team Utrecht, gevormd door Maaike Coenen, Marieke Firet, Vincent Lampers en Sjoerd Lopik, viel op vanwege de hechte samenwerking die het toonde. Dit werd gecombineerd met diepgaande dossierkennis en kundig optreden tijdens de zitting en heeft de jury doen besluiten de titel 'Winnend Team 2013' aan Utrecht toe te wijzen. Vincent Lampers ging bovendien met de titel 'Best Scenario 2013' naar huis, vanwege zijn pleidooi dat naast stevig onderbouwd ook zeer zelfverzekerd en overtuigend was.

Een uitgebreid verslag van de dag volgt zeer binnenkort.

27/09/2013 categorie: Evenement

Hertoghs Pleitwedstrijd 27 september 2013

Vandaag vindt op kantoor van Hertoghs advocaten-belastingkundigen de nationale Hertoghs Pleitwedstrijd plaats! 5 enthousiaste teams van studenten en/of strafrecht uit Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Maastricht ontmoeten elkaar in onze rechtszaal om met elkaar de degens kruisen op jacht naar de felbegeerde Hertoghs Pleitwedstrijd Schaal.

Tags: Hertoghs Pleitwedstrijd, studenten, pleidooi, rechtbank
05/09/2013 categorie: Publicatie

De belastingambtenaar als tipgever?!

Anneke Nuyens en Mariëlle Boezelman nemen in hun artikel "De belastingambtenaar als tipgever?!", dat gepubliceerd is in het Tijdschrift Onderneming & Strafrecht (nummer 1, september 2013) de fiscale geheimhoudingsverplichting van belastingambtenaren nader onder de loep. Zij behandelen het relevante wetsartikel 67 AWR, evenals de uitzonderingen daarop en de bestaande procedurevoorschriften voor het doen van aangifte van (vermoedelijk) strafbare feiten door medewerkers van de Belastingdienst. Dit levert een spanningsveld op tussen de geheimhoudings- en aangifteplicht, wat in het artikel eveneens aan bod komt.

Lees het artikel

Tags: Nuyens, Boezelman, aangifte, 67 AWR, geheimhoudingsplicht belastingambtenaar
04/09/2013 categorie: Nieuws

Actualiteiten omtrent de verruiming en verscherping van de inkeerregeling

Op 2 september 2013 heeft de Staatssecretaris van Financiën nieuw beleid gepubliceerd waarin een tijdelijke versoepeling van de inkeerregeling is opgenomen. Met dit tijdelijke beleid biedt de Staatssecretaris een laatste kans om in het verleden opzettelijk onjuist gedane aangiften vrijwillig te verbeteren, zónder dat een boete wordt opgelegd. Deze tijdelijke versoepeling geldt van 2 september 2013 tot 1 juli 2014.

Naast de nieuwe inkeermeldingen vallen ook lopende inkeerzaken, waarin nog geen sprake is van onherroepelijk vaststaande boetes, onder de tijdelijke versoepeling.

Vanaf 1 juli 2014 geldt de huidige inkeerregeling weer. De boete is dan volgens het beleid 30% van de verschuldigde belasting. De Staatssecretaris heeft aangekondigd de boetes met ingang van 1 juli 2015 verder te verhogen naar 60% van de verschuldigde belasting.Zie voor meer informatie
•Rijksoverheid.nl: Algemene Wet inzake Rijksbelastingen. Tijdelijke verruiming en daaropvolgende aanscherping inkeerregeling.
•NOS.nl: Weekers versoepelt inkeerregeling (3 september 2013)
•Column Anneke Nuyens op Taxlive.nl: Goochelen met boetepercentages bij inkeer!
•Artikel Judith de Boer en Mariëlle Boezelman op Vaklunch.nl: Inkeerstorm voor de stilte?
 

Tags: Inkeren, inkeerregeling, tijdelijke versoepeling, boetevrij inkeren
04/09/2013 categorie: Publicatie

Vaklunch.nl: Inkeerstorm voor de stilte?

 Judith de Boer en Mariëlle Boezelman vragen zich op Vaklunch.nl af: "Weekers heeft maandagavond een besluit voor tijdelijke verruiming van de inkeerregeling bekend gemaakt. Daarin staat dat vanaf 1 juli 2015 de inkeerregeling verder wordt aangescherpt. Tot 1 juli 2014 een stilte voor de storm? Of zal juist een inkeerstorm volgen voor de stilte vanaf 1 juli 2014?" 

Tags: Vaklunch.nl, inkeer, inkeerregeling, boete, Weekers
03/09/2013 categorie: Publicatie

Goochelen met boetepercentages bij inkeer!

Anneke Nuyens reageert in een column op Taxlive.nl op het wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst'  dat 2 september jl. bij de Tweede Kamer is ingediend. Zij stelt vragen bij de daarin voorgestelde verlenging van de navorderingstermijn in situaties waarin een belastingplichtige te kwader trouw is. "Dit nieuwe gegoochel met tijdelijke en toekomstige boetepercentages heeft mijns inziens werkelijk waar niets te maken met straftoemeting. Ook fiscale boetes zijn een vorm van bestraffing. Hoe aantrekkelijk dit nieuwe beleid ook moge zijn, boetes behoren niet als konijnen uit een hoed te komen om vervolgens weer in rook op te gaan."

Lees de column

Tags: Nuyens, Taxlive.nl, inkeer, Weekers, zwartspaarders, navorderingstermijn, boete
22/08/2013 categorie: Publicatie

Blinded by dollar signs

Judith de Boer en Mariëlle Boezelman schreven het artikel 'Blinded by dollar signs: fundamental rights seem to be less fundamental when public teasury is at stake'. Dit artikel is gepubliceerd in de Criminal Law and Business Crime committees News, nieuwsbrief van de International Bar Association Legal Practice Devision, volume 6, number 2, augustus 2013. Het artikel laat aan de leden van de Criminal Law and Business Crime committees uit de hele wereld zien hoe Nederland met het nemo tenetur beginsel omgaat en welke ongelijkheid tussen overheid en belastingplichtige bestaat als het gaat om het verkrijgen van processtukken.

Lees het artikel.

Tags: De Boer, Boezelman, IBA, tax fraud, Chambaz, right to not incriminate oneself
29/07/2013 categorie: Evenement

Hertoghs BTW seminar: Misbruik van recht

Op 17 september 2012 hadden wij een bijeenkomst over het thema “BTW-carrouselfraude”. Dat leverde interessante vaktechnische discussies op, vooral door het thema vanuit verschillende perspectieven te belichten. Op 23 september a.s. organiseren wij wederom een BTW-bijeenkomst. Dit keer staat het thema “misbruik van recht” centraal, een thema dat zich evenzeer vanuit verschillende invalshoeken laat belichten. Wij hebben de heer mr. D.G. van Vliet bereid gevonden een inleiding op het thema te geven. Peter van Hagen van ons kantoor zal iets zeggen over de (on)mogelijkheden een fiscale boete op te leggen in geval van misbruik van recht. Uiteraard zal weer volop kunnen worden gediscussieerd.

Tags: Seminar, BTW, mr. D.G. van Vliet, fiscale boete
23/07/2013 categorie: Nieuws

Column: Keeping up appearances

Schone schijn staat centraal in deze column van Anke Feenstra en Dorien Roerink op BijzonderStrafrecht.nl. Zij bespreken het arrest van de Hoge Raad van 12 juli jl. waarin uitspraak wordt gedaan naar aanleiding van een kort geding van de Staat tegen een belastingplichtige met een vordering tot het verstrekken van inlichtingen en gegevens ex artikel 47 AWR. Met name de interpretatie van het nemo teneturbeginsel maakte deze uitspraak interessant. Helaas blijkt de fiscale procespraktijk met deze uitspraak veroordeeld tot 'keeping up appearances'.

Lees de column.

Tags: Feenstra, Roerink, Bijzonderstrafrecht.nl, nemo tenetur, EVRM 6, Chambaz
22/07/2013 categorie: Publicatie

Wordt de soep wel zo heet gegeten als zij werd opgediend?

Anneke Nuyens en Angelique Perdaems bespreken in FUTD nr. 13 van 9 juli 2013 de nieuwe wettelijke bepaling in artikel 22bis Invorderingswet 1990, die op 1 januari 2013 ingevoerd is. Wat was de aanleiding voor het invoeren van de mededelingsplicht voor houders van pandrechten of overige derden die recht hebben op een bodemzaak? Wat behelst de nieuwe mededelingsplicht in de praktijk? Bovendien geven zij een aantal handvatten voor de praktijk.

Lees het artikel

Tags: Nuyens, Perdaems, FUTD, aansprakelijkheid, beslaglegging, mededelingsplicht
18/07/2013 categorie: Publicatie

De verdachte belastingplichtige en het einde van de jacht op zijn verklaring?

De verdachte belastingplichtige wordt nogal eens geconfronteerd met obstakels bij het verkrijgen van inzate in en een afschrift van zijn eigen verklaring na afloop van een verhoor door de FIOD. Mariëlle Boezelman en Anneke Nuyens bespreken in dit artikel in Tijdschrift voor Formeel Belastingrecht (nr. 5 - juli 2013) de wetgeving omtrent verkrijging processtukken in strafzaken (of het ontbreken van duidelijkheid daarin) en hoe hiermee in de praktijk wordt omgegaan.

Lees het artikel
 

Tags: Boezelman, Nuyens, Sv 31a, verdachte, verklaring, FIOD, inzage
15/07/2013 categorie: Nieuws

FD: Fiscus mag onder voorwaarden data bij 'zwartspaarder' afdwingen

Peter van Hagen betoogt in FD van 15 juni 2013 dat "...de Hoge Raad niet helder is bij het afbakenen van het begrip informatie en kansen laat liggen zijn rechtspraak in overeenstemming te brengen met die van het Europese Hof." Van Hagen werd geïnterviewd in verband met het arrest dat de Hoge Raad zeer recent heeft gewezen in een cassatieberoep naar aanleiding van een kort geding van de Staat tegen een belastingplichtige die werd verdacht van het ontduiken van belasting op vermogen dat in Zwitserland en Liechtenstein was ondergebracht.

Lees het artikel.

Tags: Hagen, FD, belastingontduiking, zwartspaarder, buitenlandse bankrekening, EVRM
25/06/2013 categorie: Nieuws

Automatische gegevensuitwisseling een niet te onderschatten toekomsttrend

Lees het interview met Ivo Leenders en Dick van Sprundel op Taxlive.nl, waarin zij commentaar geven op de voorstellen voor verregaande internationale samenwerking en automatische gegevensuitwisseling tussen Belastingdiensten. Zijn er voldoende waarborgen, ook in het buitenland, ter verzekering van bijvoorbeeld de geheimhoudingsplicht?

Naar het interview.

Tags: Leenders, Taxlive.nl, gegevensuitwisseling,
18/06/2013 categorie: Nieuws

2 Nieuwe partners aan kantoor verbonden!

Per 1 juni 2013 zijn mr. Anneke Nuyens en mr. Anke Feenstra partner geworden bij Hertoghs advocaten-belastingkundigen. Zij zijn reeds ruim 10 jaar aan kantoor verbonden. Tesamen met Roel Kerckhoffs, Peter van Hagen en Ivo Leenders bestaat de partnergroep nu uit 5 personen.

Tags: Feenstra, Nuyens, Hertoghs, partner
10/06/2013 categorie: Publicatie

Getuigenbewijs in het fiscaal bestuursrecht

Gabriëlla Ulrich en Margot Oenema publiceerden recentelijk in het Tijdschrift voor Formeel Belastingrecht (nr. 4 - juni 2013) over de functie van het getuigenbewijs in het fiscaal bestuursrecht en met name de verklaring van een getuige ter zitting of verhoor van een getuige door de rechter.

De wet bepaalt dat de belastingrechter de opgeroepen en verschenen of meegebrachte getuige in beginsel dient te horen. Indien de getuige wel door belanghebbende is opgeroepen maar niet verschenen, bepaalt de wet dat de rechter deze getuige kan oproepen. Slechts in uitzonderlijke gevallen zou de rechter van horen kunnen afzien, maar hoe gaan rechters hiermee in de praktijk om?

Lees het artikel.

Tags: TFB, Ulrich, Oenema, getuigenbewijs, fiscaal bestuursrecht
03/06/2013 categorie: Nieuws

Beperking proceskostenvergoeding WOZ-zaken is 'wereld op zijn kop'

... Zo betoogt Ivo Leenders op Taxlive.nl, naar aanleiding van het voornemen van Ministers Opstelten en Plasterk om de wildgroei aan WOZ-zaken aan te pakken door een stevige verlaging van de (proces)kostenvergoeding. Ivo pleit voor een hogere, in plaats van een lagere (proces)kostenvergoeding, als prikkel voor gemeenten om hun werk goed te doen.

Lees het interview.

 

Tags: Taxlive.nl, Leenders, WOZ, proceskostenvergoeding
22/05/2013 categorie: Nieuws

Cursus Fiscale Fraude: Eerste hulp bij FIOD-onderzoeken

Op maandag 3 juni 2013 verzorgt Anke Feenstra met een aantal mededocenten via BijzonderStrafrecht.nl een seminar Fiscale Fraude: Eerste hulp bij FIOD-onderzoeken. Bij de opsporing en vervolging van fiscale delicten wordt steeds vaker de accountant of de adviseur betrokken, die daarbij niet alleen de rol aan van getuige kan hebben, maar ook die van verdachte. Tijdens dit seminar wordt besproken met welke strafrechtelijke aspecten een accountant/adviseur bij de advisering rekening dient te houden en komt aan bod wat uw rechten en plichten zijn in het geval de opsporingsdiensten bij u op de stoep staan.

Lees meer

Tags: Feenstra, BijzonderStrafrecht.nl, fiscale fraude, FIOD, accountant, belastingadviseur, seminar
07/05/2013 categorie: Publicatie

Spanning en Frustratie: ImmateriŽle Schadevergoeding in Strafzaken

Op Bijzonderstrafrecht.nl geeft Anke Feenstra haar visie op de haalbaarheid van verzoeken tot immateriële schadevergoedingen wegens de overschrijding van de redelijke termijn in belastingzaken én strafzaken. Dit naar aanleiding van na een baanbrekende uitspraak van de Belastingkamer van de Hoge Raad (HR 10 juni 2011, BNB 2011/232).

Lees de column.

Tags: Feenstra, bijzonderstrafrecht.nl, schadevergoeding, redelijke termijn, belastingzaak, strafzaak
01/05/2013 categorie:

Meldt een gewaarschuwd mens voor twee?

Volledige titel: "Accountants, fiscalisten, notarissen en advocaten: meldt een gewaarschuwd mens voor twee?"

Mr. A.A. Feenstra en mr. V. Ruijs, Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht, maart 2013/8

Op 1 januari 2013 zijn de wijzigingen in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme in werking getreden. In dit artikel staan Anke Feenstra en Vera Ruijs stil bij de hoofdlijnen van de gewijzigde wet en gaan zij kort in op de totstandkomingsgeschiedenis van het achterliggende wetsvoorstel. Bovendien besteden zij aandacht aan de discussie, die deze wet(geving) in de afgelopen periode met zich mee heeft gebracht. Die discussiepunten lijken namelijk met de wetswijzigingen niet uit de weg geholpen te zijn...

Lees het artikel


 

Tags: Feenstra, Ruijs, NTFR, witwassen, wetswijziging
17/04/2013 categorie: Nieuws

Civiele procedure tegen vermeende zwartspaarder uitermate twijfelachtig

Ivo Leenders spreekt op Taxlive.nl zijn twijfels uit over de gang van zaken in de strijd die de Belastingdienst voert tegen vermeende zwartspaarders. "Gelet op de Europese jurisprudentie mag de Belastingdienst in dit soort zaken geen dwang uitoefenen ter verkrijging van informatie. En als dat al zou mogen, is het niet toegestaan deze informatie vervolgens te gebruiken voor het opleggen van boetes of voor strafvervolging. Dus wat schiet de Belastingdienst er dan uiteindelijk mee op?"

Lees het interview

 

Tags: Leenders, Taxlive.nl, zwartspaarder, KB-Lux, informatiebeschikking, dwangsom
11/04/2013 categorie: Overig

Vertaling Chambaz-arrest 11663/04

Vertaling van het arrest door mr. H.C.A. van Mourik.

Tags: Chambaz, Zwitserland, EHRM, 6 EVRM, zwijgrecht
28/03/2013 categorie: Evenement

Hertoghs seminar

De professionele geheimhoudingsplicht van de belastingadviseur

 

Transparantie is inmiddels in het belastingrecht een gevleugelde term geworden. Probeer dan als belastingadviseur of accountant maar eens invulling te geven aan de professionele geheimhoudingsplicht. Zo mogelijk nog moeilijker is het om een vertrouwensrelatie met de cliënt te onderhouden, welke noodzakelijk is om alle gegevens te krijgen voor een juist advies of een correcte aangifte.

In de spagaat die daarvan het gevolg is voelen wij ons als een vis in het water. Als advocaat zijn wij gewend om bijzonder discreet met zeer vertrouwelijke zaken om te gaan. De expertise die wij daarbij hebben opgedaan willen wij graag met u delen. Op 25 april 2013 (locatie Rotterdam) en 28 mei 2013 (locatie Breda) organiseren wij weer een Hertoghs seminar. Indien u dit seminar bijwoont komt u beter beslagen ten ijs indien aan uw geheimhoudingsplicht wordt geknaagd.

Tags: geheimhoudingsplicht, transparantie, informeel verschoningsrecht, getuigplicht, zwijgrecht, WWFT
18/03/2013 categorie: Nieuws

De Fiscale Zuidas: nieuwe vestiging in Rotterdam geopend!

Vanaf 18 maart is onze nieuwe vestiging in Rotterdam geopend. Zo vormt Hertoghs advocaten-belastingkundigen samen met het kantoor in Breda de Fiscale Zuidas. Het bezoekadres in Rotterdam is Parklaan 32, gelegen in het Scheepvaartkwartier, nabij de Erasmusbrug en Euromast. Voor de routebeschrijving verwijzen we u naar de pagina Contact op onze website.

Tags: Hertoghs advocaten-belastingkundigen, nieuwe vestiging, Rotterdam, De Fiscale Zuidas
07/03/2013 categorie: Nieuws

Vaklunch.nl: De Wwft doorbreekt de geheimhoudingsplicht van de advocaat.

Judith de Boer en Mariëlle Boezelman zijn een nieuwe discussie gestart op Vaklunch.nl. Onderwerp van gesprek is de geheimhoudingsplicht van de advocaat en de recente wijzigingen in de Wwft, die een inbreuk maken op deze plicht. Zo oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op 6 december 2012 dat artikel 8 EVRM niet wordt geschonden indien een advocaat op straffe van tuchtrechtelijke sancties een meldplicht heeft indien in een concreet geval een verdenking van witwassen tegen zijn of haar cliënt bestaat.

Discussieert u mee op Vaklunch.nl?

Tags: Vaklunch.nl, Wwft, witwassen, geheimhoudingsplicht, verschoningsrecht, MOT
27/02/2013 categorie: Nieuws

Borrellezing bij Simon van der Aa en Groninger Fiscale Eenheid

Op 14 maart a.s. verzorgen Ivo Leenders en Mariëlle Boezelman een lezing bij studieverenigingen Simon van der Aa en Groninger Fiscale Eenheid. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zullen zij de studenten een kijkje in de keuken van onze praktijk geven, met als motto het Rotterdamse gezegde 'Goed begonnen is half gewonnen'. Uiteraard zal er na afloop van de lezing onder het genot van een borrel nagepraat worden over de inhoud van de lezing, ons kantoor en onze praktijk.

Tags: Leenders, Boezelman, lezing, Simon van der Aa, Groninger Fiscale Eenheid
21/02/2013 categorie: Nieuws

Vaklunch.nl: het Chambaz arrest

Een directeur van een bierbrouwerij, een Duitse vertegenwoordiger en een Zwitserse skileraar werden binnen de Europese (straf)advocatuur “wereldberoemd” met de beslissingen over the right to not incriminate oneself. De Zwitser Chambaz mag zich inmiddels ook tot dit rijtje rekenen. Het nemo tenetur beginsel blijft de gemoederen bezig houden.

Naar Vaklunch.nl

Tags: Vaklunch.nl, Chambaz, nemo tenetur, EHRM, art. 6 EVRM
19/02/2013 categorie: Nieuws

Onbeperkte navorderingstermijn in de erfbelasting, kan dat zomaar?!

In haar column op Taxlive.nl stelt Anneke Nuyens vragen bij het standpunt van de fiscus dat zij op basis van de wijziging in de Successieweg 1956 onbeperkt erfbelasting over buitenlands vermogen kan navorderen. Is dit namelijk wel houdbaar op basis van het nationale rechtszekerheidsbeginsel?

Lees de column.

Tags: Nuyens, Taxlive.nl, successiewet, navorderingstermijn, erfbelasting, Edelweissroute
19/02/2013 categorie: Nieuws

FIRST Fiscale Bedrijvendag

Op 20 februari vertegenwoordigen Ivo Leenders en Mariëlle Boezelman ons kantoor op de Fiscale Bedrijvendag van fiscale studievereniging FIRST Maastricht. Zij zullen tijdens een serie workshops de studenten een kijkje in de keuken van onze praktijk gunnen, door een actuele case voor te leggen en uiteraard iets te vertellen over stagemogelijkheden op ons kantoor. Zie hiervoor ook de pagina Studenten op onze website.

Tags: FIRST Maastricht, studenten, Leenders, Boezelman, bedrijvendag
14/02/2013 categorie: Nieuws

Vaklunch.nl: de digitale vaklunch

Op vaklunch.nl lanceren Judith de Boer en Mariëlle Boezelman iedere woensdag een actueel onderwerp dat in ieder geval onze gemoederen bezig houdt. Zij nodigen u van harte uit naar aanleiding daarvan een ieder deelgenoot te maken van uw visies, vragen en opmerkingen.

Tags: De Boer, Boezelman, jurisprudentie, vakliteratuur, discussieplatform
12/02/2013 categorie: Nieuws

Is Nederland Yukos-proof?

Tijdschrift Formeel Belastingrecht 2012/08

Op 20 september 2011 heeft het EHRM het zogenoemde 'Yukos-arrest' gewezen. In dit artikel besteden Ivo Leenders en Gabriëlla Ulrich aandacht aan de overwegingen van het EHRM met betrekking tot art. 6 EVRM, de tenuitvoerlegging van de aanslagen en de opgelegde boeten, tegen het licht van de Nederlandse rechtspraktijk.

Tags: Leenders, Ulrich, Tijdschrift Formeel Belastingrecht, Yukos, art. 6 EVRM, EHRM
11/02/2013 categorie: Nieuws

Bedrijvendag R.F.V. Christiaanse-Taxateur

Op 15 februari a.s. verzorgen Peter van Hagen en Margot Oenema een interactieve workshop tijdens de Fiscale Bedrijvendag van R.F.V. Christiaanse-Taxateur, de fiscale studievereniging van de Universiteit van Rotterdam.

Tags: Christiaanse Taxateur, Rotterdam, Van Hagen, Oenema,
04/02/2013 categorie: Nieuws

Recente ontwikkelingen in het fiscale strafrecht

Delikt en Delinkwent, Rubriek fiscaal strafrecht, december 2012

In deze rubriek besteden Anke Feenstra en W. Valkenburg aandacht aan recente jurisprudentie van de afgelopen periode.

Tags: Feenstra, Delikt en Delinkwent, fiscaal strafrecht, Chambaz, verschoningsrecht, trustkantoor, ontnemingsvordering
22/01/2013 categorie: Hertoghs in beeld

Inspecteurs, maak een keuze!

In zaken die gaan over buitenlands vermogen komt het regelmatig voor dat belastinginspecteurs niet kunnen kiezen aan wie zij de aanslag opleggen en daarom maar de aanslag over hetzelfde feit aan diverse belastingplichtigen sturen. Ivo Leenders bespreekt hoe advocaat-generaal Niessen in een advies van 11 oktober 2012 terecht concludeert dat dit leidt tot te hoge belastingheffing en een uitkomst die onredelijk en in strijd met de wet is.

Tags: Leenders, belastinginspecteur, aanslag, Niessen, buitenlands vermogen, onredelijk
21/01/2013 categorie: Nieuws

Vera Ruijs 3e plaats bij voorronde Zuidelijke Pleitwedstrijden

Eens per jaar worden de Zuidelijke Pleitwedstrijden georganiseerd door de Jonge Balie Breda. Tijdens dit historische evenement, dat plaatsvindt in de Rechtbank te Breda, wordt gestreden om de Schellenbachtrofee. Jonge pleiters afgevaardigd vanuit de vijf zuidelijke Jonge Balies en de zeven Vlaamse arrondissementen meten hun krachten.

Tags: Zuidelijke Pleitwedstrijden, Vera Ruijs, Jonge Balie Breda, voorronde
03/01/2013 categorie: Hertoghs in beeld

Melding betalingsonmacht geldig

Ondernemers kunnen flink last hebben van de slechte economische situatie van het moment. Dat kan er dan natuurlijk ook toe leiden dat de belasting niet (tijdig) wordt betaald. Voor een bestuurder van een vennootschap kan dat een vervelend staartje krijgen. Ivo Leenders vertelt hoe de Belastingdienst bestuurders persoonlijk aansprakelijk kan stellen voor onder meer de loon- en omzetbelasting én hoe een recente uitspraak van de Hoge Raad hierin een rol speelt.

Tags: Leenders, betalingsonmacht, aansprakelijkstelling, onbehoorlijk bestuur, Hoge Raad
14/12/2012 categorie: Hertoghs in beeld

Informatiebeschikking onrechtmatig

Op 1 juli 2011 heeft de informatiebeschikking zijn intrede gedaan. Als niet wordt voldaan aan een informatieverzoek van de Belastingdienst dan kan de bewijslast pas worden omgekeerd als een informatiebeschikking is gegeven die is komen vast te staan. Ivo Leenders vertelt hoe een zeer recente uitspraak van de Rechtbank Breda een heel ander licht hierop werpt.

Tags: Leenders, informatiebeschikking, onrechtmatig, verzwaring bewijslast
11/12/2012 categorie: Nieuws

Elk voordeel heeft zijn nadeel - Ontneming van wederrechtelijk voordeel leidt tot fiscaal nadeel?!

Anke Feenstra en Vera Ruijs publiceerden recentelijk in het Tijdschrift voor Sanctierecht & Compliance voor ondernemingen (jaargang 2, november 2012) een artikel over ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. 

Tags: Feenstra, Ruijs, sanctierecht & compliance, ontneming, wederrechtelijk, voordeel
20/11/2012 categorie: Hertoghs in beeld

Eindeloos navorderen?

Op 1 januari 2012 is artikel 66, lid 3, Successiewet in werking getreden. Sindsdien geldt een onbeperkte navorderingstermijn voor de heffing van erfbelasting over buitenlands vermogen. Hiermee wil de wetgever de zogenoemde Edelweissroute bestrijden. Ivo Leenders vraagt zich in deze aflevering van Hertoghs in beeld af of deze onbeperkte navorderingsbevoegdheid wel door de Europese beugel kan.

Tags: Leenders, Successiewet, navorderingstermjin, erfbelasting, buitenlands vermogen, Edelwiessroute
12/11/2012 categorie: Hertoghs in beeld

6 EVRM ook fiscaal

In artikel 6 EVRM is bepaald dat bij degene tegen wie een ‘criminal charge’ is aangebracht, recht heeft op een ‘fair trial’. Dit ziet bijvoorbeeld op het recht om zich tegen de betreffende aanklacht te verdedigen voor een onafhankelijke rechter. In deze aflevering van 'Hertoghs in beeld' legt Ivo Leenders uit hoe het Europese Hof in december 2011 (AB 2012/294) overwogen heeft dat artikel 6 EVRM ook van toepassing is in bestuursrechtelijke procedures, als er een link is tussen deze procedure en een strafzaak.

Tags: Leenders, 6 EVRM, Europese Hof, AB 2012/294, Krdalo, bestuursrecht, Chambaz
31/10/2012 categorie: Hertoghs in beeld

Aanslag tijdig vastgesteld?

De belastinginspecteur moet volgens de wet binnen een bepaalde termijn een aanslag vaststellen. Doet hij dat niet dan verspeelt hij daarmee zijn recht tot belastingheffing. Ivo Leenders licht toe hoe een recent oordeel van de Hoge Raad in het voordeel van de belastingplichtige kan werken.

Tags: aanslagtermijn, LJN: BW0194, verzending, LJN: ZC4175, LJN: AA1687
29/10/2012 categorie: Evenement

Borrellezing 15 november 2012: De informatiebeschikking in de praktijk

De inspecteur van de Belastingdienst heeft vergaande bevoegdheden tot het vorderen van informatie en inzage in bescheiden. Deze bevoegdheden kunnen in rechte (zélfs op laste van een dwangsom) worden afgedwongen. Het niet voldoen aan de wettelijke informatieverplichting kan ingrijpende gevolgen hebben. Zo kan de bewijslast in een fiscale procedure worden omgekeerd en verzwaard of een fiscaal strafrechtelijk onderzoek worden gestart.

Tags: informatiebeschikking, informatieverplichting, bewijslast, informatieverzoek, Anneke Nuyens, Ivo Leenders
27/09/2012 categorie: Hertoghs in beeld

Weekers kondigt wijziging in aanslagtermijnen aan

Staatssecretaris Weekers stelt voor de huidige aanslagtermijnen aan te passen. Dit heeft nogal wat consequenties, zeker in het geval de Belastingdienst stelt dat er opzet in het spel is. Hoe zit het met de rechtsbescherming?

Tags: Weekers, aanslagtermijn, opzet, rechtsbescherming
27/09/2012 categorie: Nieuws

FD Opinie: Moszkowicz is vakbekwaam

Hans Hertoghs in het Financieele Dagblad van 29 september jl: "Een ijdele representant van de advocatuur is publiekelijk verguisd met op de achtergrond de soms stilzwijgende, maar vaker luidruchtige instemming an de goegemeente. Bram Moszkowicz zou, aldus de deken, ongeschikt zijn voor de advocatuur omdat hij stelselmatig een aantal beroepsregels aan zijn laars zou hebben gelapt. Maar maakt dát iemand ongeschikt voor zijn vak?"

Tags: Hertoghs, Moszkowicz, beroepsregels, Orde van Advocaten, FD
24/09/2012 categorie: Nieuws

Nieuwe boetemaatregelen in de koffer voor Prinsjesdag

Anneke Nuyens beschrijft in haar blog op www.taxence.nl een voorstel voor de wijziging van artikel 67a Algemene wet inzake rijksbelastingen, waarbij de enkele constatering van het niet (tijdig) doen van aangifte voldoende zou zijn om een belastingplichtige te beboeten.

 

Tags: Nuyens, Prinsjesdag, 67a AWR, verzuimboete, Weekers
20/09/2012 categorie: Nieuws

Prinsjesdag...

Zoals gebruikelijk op Prinsjesdag is ook dit jaar een hele ‘koffer’ vol belastingplannen gepresenteerd. Een opvallende dit jaar is de wijziging van artikel 67a AWR. In dit artikel is vastgelegd dat bij het niet tijdig doen van aangifte een verzuimboete kan worden opgelegd. Hier is geen opzet of grove schuld voor vereist, de enkele constatering van het niet tijdig doen van aangifte is voldoende. Volgens het huidige artikel moet een verzuimboete gelijktijdig met de aanslag worden opgelegd. Dit gaat echter veranderen.

Tags: Prinsjesdag, 67a AWR, verzuimboete, opzet, grove schuld
20/09/2012 categorie: Nieuws

De rechtgeaarde advocaat van nu, de terrorist van morgen?

“Which One Will YOU Be In the Year 1984?” schreef futurist George Orwell in 1948 in zijn befaamde boek ‘1984’. Daarin keek hij bijna 50 jaar vooruit en bleek verrassend goed in het voorspellen en analyseren van de toekomst. In dit essay zet Gabriëlla Ulrich Orwells bril op om te bezien welke toekomst de advocatuur thans heeft en zou moeten hebben.

Tags: Ulrich, essay, advocatuur, rechtsbescherming, verschoningsrecht
20/09/2012 categorie: Nieuws

Column Taxlive.nl: Navorderingstermijn voor binnenlandse tegoeden ůůk 12 jaar?!

Op Taxlive.nl zet Anneke Nuyens vraagtekens bij een nieuw wetsvoorstel van Staatssecretaris Weekers van Financiën, waarbij de bevoegdheid van de Belastingdienst om na te vorderen over binnenlandse tegoeden sterk wordt verruimd: van 5 naar 12 jaar!

 

Tags: Nuyens, Weekers, navorderingstermijn, binnenlandse tegoeden, Hof van Justitie, navorderingsaanslag
18/09/2012 categorie: Nieuws

Column Taxlive.nl: Proefballon Opstelten

Ivo Leenders geeft via Taxlive.nl commentaar op de aankondiging van Minister Opstelten om witteboordencriminelen aan te pakken.

 

Tags: Leenders, Opstelten, witwassen, begrotingstekort
29/08/2012 categorie: Evenement

EP BTW Carrouselfraude, 17 september 2012

Hertoghs organiseert voor een selecte groep omzetbelastingspecialisten een EP (Education Permanente) over het thema BTW-carrouselfraude. Dit onderwerp staat hoog op de politieke agenda in Nederland, maar ook in de Europese Unie. Ook de Belastingdienst en de FIOD geven prioriteit aan het opsporen van fraude met BTW. De uitleg van de jurisprudentie van het Hof van Justitie EG en de toepassing daarvan in de praktijk roepen steeds weer discussie op. Bovendien is er in veel gevallen sprake van samenloop tussen de fiscaliteit en het (fiscale) strafrecht.  

Tags: EP, BTW, carrouselfraude, belastingadviseur
27/06/2012 categorie: Evenement

Congres 27 juni 2012: Fiscalisten aan de bak (of erin?)

Het (beroeps)leven van de fiscalist is niet van risico’s ontbloot. De grenzen van het toelaatbare zijn diffuus. Een standpunt dat pleitbaar is, kan niet altijd voorkomen dat een boete wordt opgelegd of (erger) een strafvervolging wordt ingesteld. Betrokkenheid bij trusts kan op warme belangstelling van de fiscus rekenen. Inkeren kan ook riskeren zijn. Bij horizontaal toezicht kan de adviseur in een spagaat komen te staan. Wiens belangen dient hij nu? Deze en andere actuele thema’s stonden centraal op het congres dat door Kluwer op 27 juni 2012 werd georganiseerd in de Euromast in Rotterdam. De sprekers van Hertoghs advocaten gaven hun visie en vertrouwden hun gedachten aan het papier toe. Verplichte literatuur voor de fiscalist!

Tags: inkeren, informeel verschoningsrecht, rechtsbescherming, internationale informatie-uitwisseling, medeplegen, pleitbaar standpunt, horizontaal toezicht
02/12/2011 categorie: Nieuws

Artikel Advocatenblad Special: Profiel van een blijvertje

Tags: artikel, Advocatenblad, carriere, juridisch medewerker